Indiuktionshäll med inbyggd fläkt från Bora är en av mågna innovationer. Läs mer om vårt reportage kring de senaste kökstrenderna här 

Vi ändrar på föreställningen om hur ett Ekohus kan och får se ut. Så glöm allt du tidigare tänkt och trodde dig veta om hållbar design och ekohus. 2020 inviger vi vad som skall bli Sveriges mest moderna ekohus. Förbered er på en resa med den senaste tekniken och kompromisslös design.  Nedan presenterar vi stegvis fram till invigningen teasers  kring de lösningar och produkter vi valt ut. Mer inspiration och reportage hittar ni i Reportage & blogg  i huvudmenyn. 

Philips Smart TV. Philips är långt framme i sitt miljöarbete och var leverantör till första projektet. Proudkterna håller givetvis än och ingår således delvis även i Eco Now house 2.0 

Planning Eco Now House

Vad definierar ett ekohus? Hur gick tankarna kring skapandet av Eco Now House 2.0 och hur såg förutsättningarna  ut?

Om Eco Now House

Eco Now House är ett projekt initierat av Anders Hallström på miljökonsult företaget Eco Now.  

”Kortare presentationer av inslag i ekohuset  gällande material, produkter, tekniska lösningar etc.

Golv & Färg

Preziosa och Auro 

Genomgående i stora delar av huset har keramiska plattor lagts som golv. Bilden till vänster är från Eco Now House där plattan Preziosa i färg Amani syns. Plattorna leder golvvärmen utmärkt, kräver minimalt med underhåll, innehåller bara naturliga ämnen och kan återvinnas till 100% . Med klinker inte bara i badrum utan även kök, hall och vardagsrum så skapas en internationell och exklusiv känsla som blir genomgående i hela huset.

På väggarna används uteslutande Auros ekologiska färger från Byggvaruhuset. Inga giftiga emissioner eller tillsatser och lättarbetade färger med stort urval av kulörer. Målarfärg är ett av det viktigaste inslagen för ett ekohus som vi ser det. Från byggvaruhuset har vi också valt Alabaster färg för utomhus bruk. Läs mer om färger i vårt 

fakta-reportage här

 

Framtidens

 

toalett 

Bidén gör comeback i form av Duschtoalett 

I måttot Sveriges mest moderna ekohus inkluderar och testar vi den senaste tekniken och där det är relevant de senaste inrednings trenderna. Här ingår i allra högsta grad duschtoaletten eller ”japan toaletten som den också kallas i folkmun” Geberits Aqua Clean (bilden till vänster) är det senaste i utveckligen på denna front. Man kan likna den med en uppdaterad form av bidé och toalett i ett. Toaletten spolar rent med vatten och torkar med varmluft. Sverige toppar listan över länder i Europa som använder mest toalettpapper och denna snålspolande toalett minimerar eller utesluter det behovet utöver att erbjuda ett betydligt mer hygieniskt och skonsamt sätt för rengöring efter toabesöket. Därtill marknadens snyggaste toalett! 

 

STEAM

Ånga är ett engisnålare och skonsammare alternativ i flera avseenden, något vi har tagit fasta på.

LGs Syler rengör kläder skonsamt med ånga, Grohes Ångdusch minimerar vattenförbrukningen, ångugnar värmer maten mer hälsosamt  och ånga i bastun skapar ett eget energisnålt hemma spa.

 

VATTEN

Dricksvatten är en sinande resurs på många håll i världen och även i Sverige har vi sommartid de senare åren sett sviter av detta. Mängden plast ökar i haven och våra reningsverk får jobba för att rena vårt dricksvatten, men ofta i onödan då mycket hade kunnat undvikas om folk och hushåll agerat klokare. 

En smartare vattenhantering är en global utmaning och något vi har anammat i Eco Now House i samarbete med aktörer som Grohe, Geberit, Plannja och Conclean.

Rainwater

Harvesting 

En av de smartaste åtgärderna man kan göra avseende att få vattenhanteringen mer hållbar är att återvinna regnvattnet. Så kallat "rainwater harvesting”. Genom att gräva ned en stor regnvattentank kan du samla allt dagvatten från hängrännor och stuprör och återanvända detta vatten till att vattna gräsmattor, fylla poolen etc. Det sparar inte bara på driksvattnet utan underlättar också för reningsverkan. Eco Now House använder sig av Garden Comfort för detta som kan samla 4800 liter vatten. Men det finns även system som kan kopplas till hushållet så man slipper spola toaletter, tvättmaskiner och dusch med dricksvatten.

 

I samarbete med Grohe så har vi valt ut stilrena och snålspolande blandare till dusch, toalett, kök och tvättstuga. Och med Grohe Sense guard så övervakas all vattenförbrukning och stänger av vattnet automatiskt vid vattenläcka. 

 

Vedum 

Nora Grey

Nora Grey är den senaste färgkollektionen från Vedum och utgör inredningen till tvättstugan i Eco Now House. Kollektionen är märkt med Svanen.

All inredning i tvättstugan är Svanenmärkt. Grunden är Vedums Svanenmärkta kollektion Nora grey men även innertaket i tvättstugan är Svanenmärkt - med Byggelits färdigmålade innertaks skivor. En giftfri inredning där ekologiska och miljömärkta färger och material står i fokus dominerar Eco Now House 2.0  

Byggelits Svanenmärkta takskivor är genomgående i hela huset invändigt. Även under golvet hittar vi svanenmärkt material. Spårskivorna för golvvärmen från LK systems också också Svanenmärkta och bakom gipsväggarna som är målade med Auros ekologiska färger så hittar vi Svanenmärkta byggskivor från Byggelit. Målarfogen är också svanenmärkt (Akrylfog ECO). I master bedroom hittar vi också Svanenmärkt säng från Carpe Diem.

Mer om Svanenmärkningen kan ni läsa här

 

INNOVATIVA MATERIAL

Det hade inte varit Sveriges mest moderna ekohus om vi inte anammat nya moderna material och innovationer. Att vi inkluderar den senaste tekniken innebär inte bara att det är många tekniska finesser och produkter i hemmet utan också att den senaste tekniken i stor utsträckning har använts i produkt och materialframställning. Ett bra exempel på detta är materialet Dekton från Cosentino. Det ultrakompakta materialet består till stor del av återvunnet spillmaterial och har enastående egenskaper. Materialet är otroligt vackert och kan användas både ute och inne, på väggar, golv, bänkskivor mm. Eco Now House över 3 meter långa köks ö kläddes in med Dekton. Materialet är inte lika tungt som sten eller marmor, skadas inte av vinfläckar, tålig mot både värme och kyla och otroligt snyggt.

Vi valde färgen Glacier Natural som syns på bilden.  

 

Smart hem

Design & teknik i grym symbios

Eco Now House 2.0 utgår från en totalrenovering av ett hus från 1964. En hållbar renovering börjar från grunden och all el byttes ut mot säkra nya dragningar och ett toppmodernt elskåp från Svenska företaget Hager. Vi passade på att uppgradera till ett smart hem system där all belysning och mycket annat kan styras och programmers. Värme, belysning mm kan läggas in i olika program och både röststyras samt fjärrstyras och övervakas via app och telefon. Hager har även super snygga strömbrytare (bilden till vänster) som verkligen symboliserar vår ambition om att förena teknik, hållbarhet, komfort och design. 

 

 In i minsta

detalj 

Detaljerna är minst lika viktiga om inte ännu viktigare i ett ekohus projekt som detta. Lim, fog och tätmassor är bra exempel där det ofta kan förekomma rätt giftiga ämnen och produkter. Tec 7 från Relekta är livsmedelsgodkänd,  innehåller inga ftalater, isocyanater eller skadliga lösningsmedel. Produkterna ligger med i Svanen 7 . Läs mer om Tec7. Relekta har även Akrylfogen Eco som är svanenmärkt 

TEC7 är miljövänligare alternativ till traditionella lim och fogmassor. TEC7 kan i många fall ersätta akryl, silikon och polyuretanfogmassor.

TEC7 tål att frysa/tina upprepade gånger utan att förlora egenskaperna. Fäster bra även på våta ytor. Den miljövänligare lim tät och fogmassan användes bland annat i bygget av den klimatsmarta swimmingpoolen. 

 

Giftfritt & underhållsfritt

Altan, panel, byggmaterial

Ett ekohus använder i så stor utsträckning som möjligt naturliga och giftfria material. Ovan nämndes flera Svanenmärkta produkter och byggmaterial som Eco Now House valt  att inkludera. Giftfria material är naturligtvis lika viktiga utomhus som inomhus även om vi kanske själva inte inandas emissioner då på samma sätt så riskerar det att ge en negativ inverkan på natur och miljö. Tryckimpregnerat virke är ett bra sådant exempel som man vill undvika. Men hur kombinerar man då giftfritt och underhållsfritt? Ofta är det ju mer eller mindre giftiga ämnen som gör material mer underhållsfria.  Sioo:x (bilden) är ett bra exempel på leverantör som lyckats lösa detta bra och som vi valt för bland annat panel. Bamboodeck är ett annat spännande exempel som utgör ett av husets altaner. Men även golvet inomhus i klinker, och Cosentinos och Puustellis kompositmaterial i köket är bra exempel på produkter som kräver minimalt underhåll och inte innehåller giftiga ämnen. Läs mer hur vi jobbat med strategi och  upplägg för att välja material och leverantörer här.  

 

Golv

värme

Devisen för vårt projekt är att det kompromisslöst skall  att kombinera komfort, design, energieffektivitet och smarta miljöval.

Det är det som definierar vårt anspråk på att skapa Sveriges mest moderna ekohus  

En viktig del av detta är den vattenburna golvvärmen från LK Systems. Golvvärme känns skönare, designmässigt är det en fördel att slippa element, energimässigt så behöver golvärmen inte lika mycket framledningstemperatur som element, dvs man kan ha lika varmt trots lägre värme = lägre uppvärmningskostnad och energiförbrukning.

Eco Now House har golvvärme i husets alla rum

 

Marknadens 

energieffektivaste produkter 

En stor vinst vid renovering är ofta att se över vitvaror, tvättstuga, belysning och andra potentiella energitjuvar. Det är ofta stor skillnad i energiförbrukning på varor som är 10 år gamla och äldre. I jaktan på de smartaste och mest energieffetkvia lösningarna så fann vi bland annat Nimos torkskåp. Den genomtänkta inredningen gör att man kanhända rikligt med tvätt utan att ens ha igång torkskåpet, och när det behövs sättas på är det marknadens mest energisnåla! 

 

0704284968   |   anders@econow.se

  • Facebook Black Round
  • Instagram - Black Circle