Eco Now House 2.0

Indiuktionshäll med inbyggd fläkt från Bora är en av mågna innovationer. Läs mer om vårt reportage kring de senaste kökstrenderna här 

Glöm allt 

du tidigare tänkt

Vi ändrar på föreställningen om hur ett Ekohus kan och får se ut. Så glöm allt du tidigare tänkt och trodde dig veta om hållbar design och ekohus. 2020 inviger vi vad som skall bli Sveriges mest moderna ekohus. Förbered er på en resa med den senaste tekniken och kompromisslös design.  Nedan presenterar vi stegvis fram till invigningen teasers  kring de lösningar och produkter vi valt ut. Mer inspiration och reportage hittar ni i Reportage & blogg  i huvudmenyn. 

Panasonic Smart TV. Panasonic är långt framme i sitt miljöarbete och var leverantör till första projektet. Proudkterna håller givetvis än och ingår således delvis även i Eco Now house 2.0 

Planning Eco Now House

Vad definierar ett ekohus? Hur gick tankarna kring skapandet av Eco Now House 2.0 och hur såg förutsättningarna  ut?

Om Eco Now House

Eco Now House är ett projekt initierat av Anders Hallström på miljökonsult företaget Eco Now.  

Köket

Puustelli, Cosentino, Purus & Bora

Köket är i många hem husets hjärta, och det är inget undantag i vårt fall. Men hur bygger man ett hållbart kök?

Flera aspekter har vägts in i våran bedömning;

Vi ville ha ett kök som krävde lite underhåll och var tåligt, dvs inte är känsligt för att man ställer något varmt, spiller vin eller vatten, eller på annat sätt måste lagas eller fixas efter bara något år. Som bänkskiva till köksön tog vid därför klimatsmarta kompositmaterialet Dekton (Cosentino) och till diskbänken valde vi rostfritt från Purus. 

 

Luckor och stommar sökte vi både kvalitet förstås men även att de skulle vara producerat med lågt klimatavtryck och utan formaldehyd. Puustelli har utvecklat sitt eko koncept Miinuus för kök med just de egenskaperna, vilket vi testade i vårt förra projekt, denna gång valde vi dock kök från deras ordinarie sortiment.  

Vidare behöver förstås vitvarorna vara energisnåla, design och planering genomtänkt och även inredning inkluderas i hållbarhetstemat - som  Svensktillverakade barstolarna från By-crea i bild. 

17920965379503986.jpg

Golv & Färg

Preziosa och Auro 

Genomgående i stora delar av huset har keramiska plattor lagts som golv. Bilden till vänster är från Eco Now House där plattan Preziosa i färg Amani syns. Plattorna leder golvvärmen utmärkt, kräver minimalt med underhåll, innehåller bara naturliga ämnen och kan återvinnas till 100% . Med klinker inte bara i badrum utan även kök, hall och vardagsrum så skapas en internationell och exklusiv känsla som blir genomgående i hela huset.

På väggarna används uteslutande Auros ekologiska färger från Byggvaruhuset. Inga giftiga emissioner eller tillsatser och lättarbetade färger med stort urval av kulörer. Målarfärg är ett av det viktigaste inslagen för ett ekohus som vi ser det. Från byggvaruhuset har vi också valt Alabaster färg för utomhus bruk. Läs mer om färger i vårt 

fakta-reportage här

auro.jpg
 

Framtidens

 

toalett 

Bidén gör comeback i form av Duschtoalett 

I måttot Sveriges mest moderna ekohus inkluderar och testar vi den senaste tekniken och när det är relevant - de senaste inrednings trenderna! Här ingår i allra högsta grad duschtoaletten eller ”japan toaletten" som den också kallas i folkmun. Geberits Aqua Clean (bilden till vänster) är det senaste i utveckligen på denna front. Man kan likna den med en uppdaterad form av bidé och toalett i ett. Toaletten spolar rent med vatten och torkar med varmluft. Sverige toppar listan över länder i Europa som använder mest toalettpapper och denna snålspolande toalett minimerar eller utesluter det behovet utöver att erbjuda ett betydligt mer hygieniskt och skonsamt sätt för rengöring efter toabesöket. Därtill marknadens snyggaste toalett! 

 

STEAM

Ånga är ett engisnålt och skonsamt alternativ  i flera avseenden, något vi har tagit fasta på. LGs Syler rengör kläder skonsamt med ånga, ångugnar värmer maten mer hälsosamt  och ånga i bastun skapar ett eget energisnålt hemma spa.

 

VATTEN

Dricksvatten är en sinande resurs på många håll i världen och även i Sverige har vi sommartid de senare åren sett sviter av detta med bevattningsförbud och brist på dricksvatten i södra Sverige. Samtidigt ökar mängden plast i haven och våra reningsverk får jobba hårt för att rena vårt dricksvatten, men ofta i onödan då mycket hade kunnat undvikas om folk och hushåll agerat klokare. 

En smartare vattenhantering är en global utmaning och något vi har anammat i Eco Now House i samarbete med aktörer som Grohe, Geberit, Plannja och Conclean. Senaste tillskottet är Orbital Systems. 

Rainwater

Harvesting 

En av de smartaste åtgärderna man kan göra avseende att få vattenhanteringen mer hållbar är att återvinna regnvattnet. Så kallat "rainwater harvesting”. Genom att gräva ned en stor regnvattentank kan du samla allt dagvatten via hängrännor och stuprör och återanvända detta vatten till att vattna gräsmattor, fylla poolen etc. Det sparar inte bara på dricksvattnet utan underlättar också för reningsverken. Eco Now House använder sig av Garden Comfort för detta som kan samla 4800 liter vatten. Men det finns även system som kan kopplas till hushållet så man slipper spola toaletter, tvättmaskiner och dusch med dricksvatten.

 

I samarbete med Grohe så har vi valt ut stilrena och snålspolande blandare till dusch, toalett, kök och tvättstuga. Och med Grohe Sense guard så övervakas all vattenförbrukning och stänger av vattnet automatiskt vid vattenläcka. 

 

Vedum 

Nora Grey

Nora Grey är den senaste färgkollektionen från Vedum och utgör inredningen till tvättstugan i Eco Now House. Kollektionen är märkt med Svanen.

se_svanen_a_pos_rgb.png

All inredning i tvättstugan är Svanenmärkt. Grunden är Vedums Svanenmärkta kollektion Nora grey men även innertaket i tvättstugan är Svanenmärkt - med Byggelits färdigmålade innertaks skivor. En giftfri inredning där ekologiska och miljömärkta färger och material står i fokus dominerar Eco Now House 2.0  

Byggelits Svanenmärkta takskivor är genomgående i hela huset invändigt. Även under golvet hittar vi svanenmärkt material. Spårskivorna för golvvärmen från LK systems också också Svanenmärkta och bakom gipsväggarna som är målade med Auros ekologiska färger så hittar vi Svanenmärkta byggskivor från Byggelit. Målarfogen är också svanenmärkt (Akrylfog ECO). I master bedroom hittar vi också Svanenmärkt säng från Carpe Diem.

Mer om Svanenmärkningen kan ni läsa här

I vår blogg kan du även läsa mer hur man gör tvättstugan hållbar. 

 

INNOVATIVA MATERIAL

Det hade inte varit Sveriges mest moderna ekohus om vi inte anammat nya moderna material och innovationer. Att vi inkluderar den senaste tekniken innebär inte bara att det är många tekniska finesser och produkter i hemmet utan också att den senaste tekniken i stor utsträckning har använts i produkt och materialframställning. Ett bra exempel på detta är materialet Dekton från Cosentino. Det ultrakompakta materialet består till stor del av återvunnet spillmaterial och har enastående egenskaper. Materialet är otroligt vackert och kan användas både ute och inne, på väggar, golv, bänkskivor mm. Eco Now House över tre meter långa köks ö kläddes in med Dekton. Materialet är inte lika tungt som sten eller marmor, skadas inte av vinfläckar, tålig mot både värme och kyla och otroligt snyggt.

Vi valde färgen Glacier Natural som syns på bilden.  Ett annat exempel är Bambukompisten från Bambodeck som användes till en av husets trall altaner.  

 

Smart hem

Design & teknik i grym symbios

Eco Now House 2.0 utgår från en totalrenovering av ett hus från 1964. En hållbar renovering börjar från grunden och all el byttes ut mot säkra nya dragningar och ett toppmodernt elskåp från Svenska företaget Hager. Vi passade på att uppgradera till ett smart hem system där all belysning och mycket annat kan styras och programmers. Värme, belysning mm kan läggas in i olika program och både röststyras samt fjärrstyras och övervakas via app och telefon. Hager har även super snygga strömbrytare (bilden till vänster) som verkligen symboliserar vår ambition om att förena teknik, hållbarhet, komfort och design. 

Läs mer om smarta hem >
 

 In i minsta

detalj 

Detaljerna är minst lika viktiga om inte ännu viktigare i ett ekohus projekt som detta. Lim, fog och tätmassor är bra exempel där det ofta kan förekomma rätt giftiga ämnen och produkter. Tec 7 från Relekta är livsmedelsgodkänd,  innehåller inga ftalater, isocyanater eller skadliga lösningsmedel. Produkterna ligger med i Svanen 7 . Läs mer om Tec7. Relekta har även Akrylfogen Eco som är svanenmärkt 

TEC7 är miljövänligare alternativ till traditionella lim och fogmassor. TEC7 kan i många fall ersätta akryl, silikon och polyuretanfogmassor.

TEC7 tål att frysa/tina upprepade gånger utan att förlora egenskaperna. Fäster bra även på våta ytor. Den miljövänligare lim tät och fogmassan användes bland annat i bygget av den klimatsmarta swimmingpoolen. 

 

Naturens eget träskydd

Altan, panel, byggmaterial

Ett ekohus använder i så stor utsträckning som möjligt naturliga och giftfria material. Ovan nämndes flera Svanenmärkta produkter och byggmaterial som Eco Now House valt  att inkludera. Giftfria material är naturligtvis lika viktiga utomhus som inomhus eftersom produkter med giftiga kemikalier kan lakas ur och ger en negativ inverkan på natur och miljö. 

 

Vi valde Sioo:x Wood Protection för panel och trall. SiOO:X består av en patenterad formel baserad på kisel-kalium som tränger in i träet och skapar ett effektivt och miljövänligt träskydd över lång tid. Två naturliga ämnen som finns runt om oss, och som tillsammans bildar en naturligt skydd till virket som efterliknar naturens egna träskydd.

Läs mer om träskydd

 

Golv

värme

Devisen för vårt projekt är att det kompromisslöst skall  att kombinera komfort, design, energieffektivitet och smarta miljöval.

Det är det som definierar vårt anspråk på att skapa Sveriges mest moderna ekohus  

En viktig del av detta är den vattenburna golvvärmen, som i vårt fall kommer från LK Systems. Golvvärme känns skönare, designmässigt är det en fördel att slippa element, energimässigt så behöver golvärmen inte lika mycket framledningstemperatur som element, dvs man kan ha lika varmt trots lägre värme = lägre uppvärmningskostnad och energiförbrukning.

Eco Now House 2.0 har golvvärme i husets alla rum

 

Marknadens 

energieffektivaste produkter 

En stor vinst vid renovering är ofta att se över vitvaror, tvättstuga, belysning och andra potentiella energitjuvar. Det är ofta stor skillnad i energiförbrukning på varor som är 10 år gamla och äldre. I jaktan på de smartaste och mest energieffektiva lösningarna så fann vi bland annat Nimos torkskåp. Den genomtänkta inredningen gör att man kan hänga rikligt med tvätt utan att ens ha igång torkskåpet, och när det behövs sättas på är det marknadens mest energisnåla! 

 

Isolering

Hampa & Cellulosa 

Valet av isolering påverkar inte bara hur väl man behåller värmen i huset, det har också med emissioner, brandsäkerhet och förstås klimatpåverkan att göra. Hampa och cellulosa är bland de mest effektiva och hållbara valen man kan använda sig av och det var just denna blandning vi valde med hjälp av Hållbara Trähus. Viktigt att ångbromsen också är hållbar och anpassad till isoleringsmaterialet man valt, plast i detta fall hade alltså inte blivit bra. 

Läs mer om isolering >
 

Digitala lås

Digitala lås sägs vara standard om några år men är för många fortfarande en nyhet. I Eco now house 1 så fick vi höra av larmfirman att vår passivhus ytterdörr var för tjock för att sätta digitalt lås /handtag på, men detta har åtgärdats nu. Det digitala handtaget gör att borttappade hemmanycklar inte längre är något som kan inträffa. Med komplementet Smart hub kan man kontrollera låset via app och öppna dörren via telefonen vid behov. I hop med ringklockan/videokameran RING skapar detta en utlimat kombination för att se vem som ringer på dörren och att kunna öppna dörren via telefonen utan att ens  behöva vara på plats.

 
vindsluckakomp.jpg

Bästa u-värde

ialla led

För att att ett hus skall ha så energisnål uppvärmning som möjligt så behöver det vara så bra isolerat som möjligt. Men det räcker inte bara med att ha bra isolerande fönster och ytterdörr, en detalj många missar är vindsluckan. Dolle har marknadens bäst isolerade vindslucka med stege och dessutom en konstruktion som gör att luckan går snabbt och enkelt att montera. 

Då vi gjorde om hela planlösningen och den förra vindsluckan inte gick att återanvända så blev det ett självklart val att välja denna produkt till Eco Now House 2.0

Läs mer om Dolles vindslucka här

 

Bambu

Vi använder flera olika material för trall och terass i Eco Now house 2.0. Grund-devisen är att det utöver att utgöra ett bra miljöval ska vara så underhållsfritt som möjligt. I denna aspekt så är bambukompositen en väldigt bra produkt. Brädorna fästs med clips och lämnar inga skruvhål, färgen bleks minimalt första året för att sedan bestå och trallen kräver i regel inget underhåll alls.  Grunden är bambuträd som är ett populärt material när hållbarhet och miljö står högt i kurs. Bambun är ett snabbväxande gräs (alltså inget träd) som kräver lite vatten och inga bekämpningsmedel. Bambun är väldigt stark och tålig och således ett mycket bra byggmaterial med lågt klimat och miljöavtryck trots att bambun inte odlas i Sverige. Som komposit material så förses ytskicket med ett lager återvunnen plast som skyddar mot röta, fukt, sol och slitage. 

Läs mer om olika trall och terass material och lösningar här

 
pool1.jpg

Miljöpool

Miami pool har utvecklat ett koncept dem kallar Miljöpool. Lokal Svensk tillverkning, hållbar stomme av Svenskt stål, effektiv rening med så lite och klimatsmarta kemikalier som möjligt (inget klor) och energisnål drift och uppvärmning.

Givetvis var vi tvinga att testa detta koncept för Eco Now House 2.0 Koncpetet utvecklades sedan av Op living

Läs mer om miljöpoolen här

Nyhet!   

Vi har nu utvecklat ett koncept för mer klimatsmarta och hållbara pool-lösningar där vi agerar återförsäljare och eller konsult. För kunder i Stockholmsområdet kan vi även erbjuda byggnation. Miamis miljöpool, Thermopool eller Naturpool? 

Vii guidar er till en hållbar och energieffektiv lösning. 

 

Upcycling 

Inget ekohus projekt utan inslag av återvunnet material! En modern och trendig variant av återvunnet är Upcycling - där man använder något kasserat eller föråldrat och fräschar upp det i ny design eller nytt användningsområde. För att göra anspråk på att vara Sveriges mest moderna Ekohus inledde vi ett samarbete med de okrönta mästarna av Upcycling -Thors-Design

Danska designföretaget Thors-Design gör fantastiska möbler av gediget, över 50 år gammalt, trä återvunnet från gamla skeppsvarv. Trä man kan se har en historia att berätta. Dessa möbler passar lika bra ute som inne och håller för en livstid.  De 600 kg tunga möblerna utgör utebord och bänk till Eco Now House 2.0 

Är du intresserad av Thors-designs möbler kan du kontakta oss, vi har signat en återförsäljare rätt till dessa fantastiska möbler. 

bordopool.jpg
 
rullgräs2.jpg

Gräsmatta 

Trädgård och gräsmatta är viktiga delar i projektet Sveriges mest moderna ekohus. Här valde vi rullgräs på duk. Tillskillnad från tradtionellt rullgräs som kan väga flera ton och måste rullas ut inom några timmar väger detta rullgräs bara något kilo och levereras i påsar som kan förvaras i två år om dem är oöppnade. Gräsmattan kräver också betydligt mindre vatten både under etablering och som färdigväxt gräsmatta. Alltså lättare transporter och mindre bevattning = klimatsmart. 

Bevattningen sköter vi dels automatiskt via Gardenas smart system med popup sprinklers, dels manuellt. I bägge fall kan vi använda återanvänt regnvatten och kan således bevattna även vid bevattningsförbud och vi slösar inte i onödan på dricksvattnet. Regnvattnet har samlats i en stor cistern under jorden på hela 4800 liter, något ni kan läsa mer om ovan. 

 

Solceller 

med lägsta möjliga klimatavtryck

Inget modernt ekohus utan solceller. Men hur smart det än må vara med solceller så är de inte utan miljö och klimatpåverkan. Vi valde därför nyheten Wave från Midsommar SolarRoof som har marknadens lägsta klimatavtryck på sina solceller. 

Estetiskt går dem också helt i linje med vår smak och ambition med detta projekt. Solcellerna följer nämligen takpannorna och smälter in i hustaket på ett väldigt tilltalade sätt. 

wave-thumb.jpg
 
desktop_supermodell.jpeg

Bergvärme

IVT GEO 500 förenar effektiv bergvärme med smart styrning och något så ovanligt som läcker design på bergvärmepumpen.

 

Huset hade bergvärme innan men borrhålet var för litet och den gamla pannan började ge upp. Vi uppmäter skillnaden före och efter och kan redan konstatera nyttan av en smart och uppkopplad bergvärmepump.

 

Läs mer om Bergvärme och se film från när vi  installerade bergvärmepumpen här

 

FOSSILFRITT HEM

Vad innebär det att skapa ett fossilfritt hem?  

Tillsammans med Vattenfall reder vi ut hur husets värme och el försörjning kan bli fossilfri och varför det är viktigt. Många är osäkra på vad fossilfritt egentligen innebär vilket vi också reder ut. Läs mer här. 

Läs även vårt inlägg om hur vi gjorde Eco Now House fossilfritt i bloggen. Länk till inlägget. 

fossilfritt-eller-fornybart-960x600.jpeg