Indiuktionshäll med inbyggd fläkt från Bora är en av mågna innovationer. Läs mer om vårt reportage kring de senaste kökstrenderna här 

Vi ändrar på föreställningen om hur ett Ekohus kan och får se ut. Så glöm allt du tidigare tänkt och trodde dig veta om hållbar design och ekohus. Våren 2020 inviger vi vad som skall bli Sveriges mest moderna ekohus. Förbered er på en resa med den senaste tekniken och kompromisslös design. 

Nedan ser ni små teasers av inslag. vill ni veta mer om hur vi tänkt och jobbat med Eco Now House 2.0 klicka här 

Philips Smart TV. Philips är långt framme i sitt miljöarbete och var leverantör till första projektet. Proudkterna håller givetvis än och ingår således delvis även i Eco Now house 2.0 

Golv & Färg

Preziosa och Auro 

Genomgående i stora delar av huset har keramiska plattor lagts som golv. Bilden till vänster är från Eco Now House där plattan Preziosa i färg Amani syns. Plattorna leder golvvärmen utmärkt, kräver minimalt med underhåll, innehåller bara naturliga ämnen och kan återvinnas till 100% . Med klinker inte bara i badrum utan även kök, hall och vardagsrum så skapas en internationell och exklusiv känsla som blir genomgående i hela huset.

På väggarna används uteslutande Auros ekologiska färger från Byggvaruhuset. Inga giftiga emissioner eller tillsatser och lättarbetade färger med stort urval av kulörer. 

Framtidens

 

toalett 

Bidén gör comeback i form av Duschtoalett 

I måttot Sveriges mest moderna ekohus inkluderar och testar vi den senaste tekniken och där det är relevant de senaste inrednings trenderna. Här ingår i allra högsta grad duschtoaletten eller ”japan toaletten som den också kallas i folkmun” Geberits Aqua Clean (bilden till vänster) är det senaste i utveckligen på denna front. Man kan likna den med en uppdaterad form av bidé och toalett i ett. Toaletten spolar rent med vatten och torkar med varmluft. Sverige toppar listan över länder i Europa som använder mest toalettpapper och denna snålspolande toalett minimerar eller utesluter det behovet utöver att erbjuda ett betydligt mer hygieniskt och skonsamt sätt för rengöring efter toabesöket. Därtill marknadens snyggaste toalett! 

STEAM

Ånga är ett engisnålare och skonsammare alternativ i flera avseenden, något vi har tagit fasta på.

LGs Syler rengör kläder skonsamt med ånga, Grohes Ångdusch minimerar vattenförbrukningen, ångugnar värmer maten mer hälsosamt  och ånga i bastun skapar ett eget energisnålt hemma spa.

VATTEN

Dricksvatten är en sinande resurs på många håll i världen och även i Sverige har vi sommartid de senare åren sett sviter av detta. Mängden plast ökar i haven och våra reningsverk får jobba för att rena vårt dricksvatten, men ofta i onödan då mycket hade kunnat undvikas om folk och hushåll agerat klokare. 

En smartare vattenhantering är en global utmaning och något vi har anammat i Eco Now House i samarbete med aktörer som Grohe, Geberit, Plannja och Conclean.

Rainwater

Harvesting 

En av de smartaste åtgärderna man kan göra avseende för att få vattenhanteringen mer hållbar är att återvinna regnvattnet. Så kallat "rainwater harvesting”. Genom att gräva ned en stor regnvattentank kan du samla allt dagvatten från hängrännor och stuprör och återanvända detta vatten till att vattna gräsmattor, fylla poolen etc. Det sparar inte bara på driksvattnet utan underlättar också för reningsverkan. Eco Now House använder sig av Garden Comfort för detta som kan samla 4800 liter vatten. Men det finns även system som kan kopplas till hushållet så man slipper spola toaletter, tvättmaskiner och dusch med dricksvatten.

 

I samarbete med Grohe så har vi valt ut stilrena och snålspolande blandare till dusch, toalett, kök och tvättstuga. Och med Grohe Sense guard så övervakas all vattenförbrukning och stänger av vattnet automatiskt vid vattenläcka. 

Vedum 

Nora Grey

Nora Grey är den senaste färgkollektionen från Vedum och utgör inredningen till tvättstugan i Eco Now House. Kollektionen är märkt med Svanen.

All inredning i tvättstugan är Svanenmärkt. Grunden är Vedums Svanenmärkta kollektion Nora grey men även innertaket i tvättstugan är Svanenmärkt - med Byggelits färdigmålade innertaks skivor. En giftfri inredning där ekologiska och miljömärkta färger och material står i fokus dominerar Eco Now House 2.0  

Byggelits Svanenmärkta takskivor är genomgående i hela huset invändigt. Även under golvet hittar vi svanenmärkt material. Spårskivorna för golvvärmen från LK systems också också Svanenmärkta och bakom gipsväggarna som är målade med Auros ekologiska färger så hittar vi Svanenmärkta byggskivor från Byggelit. Målarfogen är också svanenmärkt (Akrylfog ECO). I master bedroom hittar vi också Svanenmärkt säng från Carpe Diem.

Mer om Svanenmärkningen kan ni läsa här

INNOVATIVA MATERIAL

Det hade inte varit Sveriges mest moderna ekohus om vi inte anammat nya moderna material och innovationer. Att vi inkluderar den senaste tekniken innebär inte bara att det är många tekniska finesser och produkter i hemmet utan också att den senaste tekniken i stor utsträckning har använts i produkt och materialframställning. Ett bra exempel på detta är materialet Dekton från Cosentino. Det ultrakompakta materialet består till stor del av återvunnet spillmaterial och har enastående egenskaper. Materialet är otroligt vackert och kan användas både ute och inne, på väggar, golv, bänkskivor mm. Eco Now House över 3 meter långa köks ö kläddes in med Dekton. Materialet är inte lika tungt som sten eller marmor, skadas inte av vinfläckar, tålig mot både värme och kyla och otroligt snyggt.

Vi valde färgen Glacier Natural som syns på bilden.  

Smart hem

Design & teknik i grym symbios

Eco Now House 2.0 utgår från en totalrenovering av ett hus från 1963. En hållbar renovering börjar från grunden och all el byttes ut mot säkra nya dragningar och ett toppmodernt elskåp från Svenska företaget Hager. Vi passade på att uppgradera till ett smart hem system där all belysning och mycket annat kan styras och programmers. Värme, belysning mm kan läggas in i olika program och både röststyras samt fjärrstyras och övervakas via app och telefon. Hager har även super snygga strömbrytare (bilden till vänster) som verkligen symboliserar vår ambition om att förena teknik, hållbarhet, komfort och design. 

 In i minsta

detalj 

Detaljerna är minst lika viktiga om inte ännu viktigare i ett ekohus projekt som detta. Lim, fog och tätmassor är bra exempel där det ofta kan förekomma rätt giftiga ämnen och produkter. Tec 7 från Relekta är livsmedelsgodkänd,  innehåller inga ftalater, isocyanater eller skadliga lösningsmedel. Produkterna ligger med i Svanen 7 . Läs mer om Tec7. Relekta har även Akrylfogen Eco som är svanenmärkt 

TEC7 är miljövänligare alternativ till traditionella lim och fogmassor. TEC7 kan i många fall ersätta akryl, silikon och polyuretanfogmassor.

TEC7 tål att frysa/tina upprepade gånger utan att förlora egenskaperna. Fäster bra även på våta ytor. Den miljövänligare lim tät och fogmassan användes bland annat i bygget av den klimatsmarta swimmingpoolen. 

0704284968   |   anders@econow.se

  • Facebook Black Round
  • Instagram - Black Circle