top of page

Så byggde vi Eco now house 2.0

Efter att ha genomfört pilotprojektet Eco Now House 1.0 hann det bara gå ett år innan vi började planera för ett nytt fristående Ekohus. Planen från början var att rita och bygga ett  hus från grunden vilket ni kan läsa om i de första blogginläggen här, men det slutade alltså med en ny totalrenovering av ett 60-tals hus. Projektet blev mer omfattande än vad vi tänkt från början, no suprice, 

17891446592181623.jpg

Bilden av ett Ekohus..

Med Eco Now House projekten ville vi vända på föreställningen om hur Ekohus och "eco-design" kan och får se ut. Det finns en del spektakulära projekt inom sfären ekohus, alla unika på sitt sätt men de flesta följer en viss förväntad linje om hur ”miljövänligt” skall se ut tex som bilden till höger.

 

 Våra projekt utgår från renovering och även om vi i detta projektet gjort en hel del jobb på både fasad och tomt så bygger vi inte ett nytt hus och har därmed inte kunna sätta någon egen prägel på själva husets arkitektoniska utformning. Ur designperspektiv är det således arbetet med objektets tomt och rent invändigt där vi främst kunna utmana traditionella tankar och förutfattade tankar som brukar associeras med hållbart byggande och ekologiska värdegrunder. 

ekohus2.jpg

Huset i bild -The Elevate är designat av Nathan Toothman. Efter deras första koncepthus gjordes ett försök till crowdfounding 2015 för att bygga flera liknande hus i Hawaii, försöket misslyckades tyvärr. 

6763737_12-328-16_photo_web.jpg

Förutsättnin-garna

Från 60 tals hus till modernt Ekohus

60-tals huset var på 250 kvm med källarvåning och övervåning. Övervåningen hade "uterum" som en inglasad altan men utan glas som var uppvärmd med elektrisk golvvärme.

 

Källarvåningen var inte uppvärmd alls bortsett från ett enda element med fläktkonvektor samt en liten kamin. I källaren fans hönsuppfödning och enda sättet att komma ned till källaren, bortsett den stora garageporten var vi en extremt smal och illa placerad trappa som inte gick att gå upprätt i. Radonsug hade installerats i källaren för att hålla nere radonvärdena och delar av källarvåningen luktade fukt och mögel. Huset var/är byggt på oisolerad platta på mark som många 60-70 tals hus. 

Huset hade annars befintlig bergvärme (men en äldre pump) och flera fönster var relativt nyligen bytta  till

3-glas.

proppskap.jpg

All el fick bytas ut. Det gamla proppskåpet ersattes med en modern stor elcentral och KNW styrning. 

Gamla proppskåp och eldragningar är en säkerhetsrisk och ofta bidragande orsak till brand i äldre hus. 

Badrummet hade plastmatta och fick nedslag i beskitning för brist  tätskiktet runt fönstret och placering av fönster inne i duschhörnan. Vi rev allt, breddade hela badrummet, bytte avloppstam och satte ny inredning, dusch och duschtoalett, golvvärme, ny el och nya väggar, tätskikt och kakel / klinker. 

planritning 1 innan.jpg

Ändrad planlösning

Det första vi gjorde var att göra om hela planritningen. Stora delar av det hus vi hade ritat kunde kopieras in hit istället. Alla innerväggar revs och gjordes om, ny trappa och mer ljusinsläpp var  några de nya inslagen. I bild gamla planlösningen.

xszp8esyiegq6cexgyxx.jpg

Golvvärme

Det mest effektiva sättet att värma huset är med vattenburen golvvärme via  bergvärmepump. Golvvärme installerades i samtliga rum både upp och på källarplan. 

Ekohus byggs

Ny utbyggnad 

Gamla uterummet revs och övervåningen byggdes  istället ut med full takhöjd för att ge plats åt större öppet vardagsrum/kök och en över 3 meterlång köks ö. väggarna gjordes tjockare och med en blandning av hampa och cellulosa isolering. 

 Vardagsrum före 

Vägra behålla tidsandan 

Vid renovering kan det vara av vikt att bestämma sig för om man skall behålla den tidigare tidsandan. För vissa tycks det vara en oskriven lag att man ska hålla sig till de material och den stil som användes då huset byggdes. Det är dock inget vi har praktiserat och inget som makes sense ur hållbarhets persperspektiv heller.

sioox.jpg

Definition av 
hållbarhet

Hur man definierar hållbarhet är något vi ville utforska i detta projekt. Med ambitionen att skapa Sveriges mest moderna Ekohus så är det naturlitvis viktigt med en genomtänkt strategi kring hur vi definierar Ekohus, hållbarhet och på vilka grunder vi har valt de material och förändringar som vi har gjort. 

Till att börja med är det viktigt att klargöra att renoveringen av detta hus var avsedd att bli det hus vår familj skulle leva och bo i. Vi har inte påstått att vi genomfört renoveringen på det mest ultimata sättet eller att all renovering varit nödvändig utifrån i ett hållbarrhetspersperspektiv, vårt påstående är att slutresultatet är ett hållbart hem och troligen Sveriges mest moderna Ekohus. 

Aspekter vi har fokuserat på är att det ska bli ett trivsamt hem med låg energiförbrukning. Framtidsanpassat med den senaste tillgängliga teknologin inom uppvärmning, vattenåtervinning och smarta hem. Alla material har valts omsorgsfullt ut till att i hög utsträckning vara underhålls fria, naturliga och utan giftiga emissioner eller formaldehyd, lätta att återvinna, lång livslängd samt hög estetisk design. 

Vidare har vi varit noga med att inkludera aspekter som regnvattenåtervinning, värmeåtervinning, begagnat, återbrukat och upcycling 

Material och inslag vi tidigt bestämde skulle vara inkluderat var Bambu, Dekton, giftfri altan,  solceller med dokumenterat lägst klimatavtryck, en swimmingpool utvecklad utifrån ett hållbarhetsperspektiv och att stora delar av husets golv skulle utgöras av klinker.

Bakgrunden till denna bild utgörs av Sioo:x ekologiskt impregnerade panel som vi valt att klä in delar av hustet med.  

Framtids
anpassat 

Även om Eco How House inte utgår från en nybyggnation så hanterar vi upplägget av den omfattande renoveringen och övergripande tänket av projektet på ungefär samma sätt som en nybyggnation. I denna aspekt hanterar vi även hur väl rustat huset är för kristider.  I allmänhet och förstås  klimatkriser i synnerhet.  

När man pratar om hur väl ett hus är klimatanpassat så är  innebär det att man i planeringen har tagit höjd för  extremväder, förhöjda vattennivåer och skyfall till exempel. 

 

Eco Now House 2.0 är väldränerat och leder stora delar av regnvattnet till en stor vattentunna för att kunna återvinna regnvattnet. Trädgården är noga planerat att båda rymma träd och gräsmatta som ger skugga och tar upp en hel del vatten, samt grusgångar och altan för umgängesytor och lättre underhåll. Planteringar och växthus har anlagts för att både bidra till pollinerande insekter , trivsel samt egen försörjning av kryddor, tomat, äpple, och rabarber.   Solpaneler, egen laddning av elbil, extra matlagninsmöjligheter med gasol, ved och pellets , extra värmekälla med ved samt bio etanol inslag ifall det blir strömlöst. 

bottom of page