top of page

Så skapar vi ett fossilfritt hem

Updated: May 18, 2021

Det pratas mycket om fossilfritt nu, och här några av de viktigaste inslagen vi har gjort för att försöka nå ett fossilfritt hem och livsstil. Inlägget innehåller länkar till varumärken och företag vi samarbetar med.


Bergvärme

Nya snygga bergvärmepumpen från IVT

Bergvärmen förser oss med fossilfri uppvärmning genom att använda solenergi som lagrats i berggrunden. Den nya värmepumpen (IVT GEO 500) är betydligt mer effektiv än den förra gamla och värmer upp huset via vattenburen golvvärme. Viss el behöver värmepumpen fortfarande för att fungera och tillexempel om man behöver värma upp mycket vatten fort. Då är det viktigt att även elen är fossilfri.

Fossilfri el

Solceller integrerade i takpannorna

Fossilfri el får vi dels genom våra egna solceller (Midsummer solarroof) som också har marknadens lägsta klimatavtryck, men då den produktionen inte täcker hela årets behov av el så köper vi in fossilfri el. Vi valde Vattenfall som är Sveriges största producent av fossilfri el.

I dessa tider spenderar vi mycket tid hemma men bilen behöver ändå användas emellanåt, vi har i dagsläget en hybridbil men ska snart byta till elbil. Både hybrid och ren elbil bör laddas med elbilsladdare och inte direkt via ett uttag, och att det är fossilfri el man laddar med är givetvis lika viktigt även här.

Elbils laddning

Att kunna ladda en elbil hemma är en framtidsäkring men också mer eller mindre en förutsättning för att kunna leva fossilfritt med bil. Vi valde svensktillverkade Charge-amps laddare Auro tillverkad i återvunnen aluminium för så lågt klimatavtryck som möjligt. Elbilsladdaren gör att vi kan snabbladda bilen och elcykeln på ett säkert och fossilfritt sätt.


Plastbanta

Plastbanta hemmet på material, inredning och förbrukningsvaror är ett annat sätt att agera för ett fossilfri livstil och ett fossilfritt hem. Här listar vi några områden som ofta innehåller plast.

Badrummet

många badrum innehåller plastmatta och duschdrapperier i plast, kanske även duschmunstycke i plast. Tandborste och toalettborste i plast är också vanligt. Vi har istället valt klinker och kakel i badrummet, glasvägg, duschmunstycke i metall, tandborste och viss inredning i bambu.

Köket

Olika förpackningar i plast kan bytas till glas, trä eller bioplast. Minska användandet av köpt dryck genom att dricka mer vatten eller använd en kolsyremaskin och bubbla dina egna drycker, Vi valde SodaStream Crystal som kommer med glasflaska som behållare man kan bubbla vattnet i direkt. Betydligt snyggare och trevligare att ha framme på middagsbordet än plastflaska.

Lister och dörrhandtag

Lister, socklar, dörrar och dörrhandtag kan vara i olika material; plast väldigt vanligt 60, 70 -talet men även 80 och 90-talet och förekommer givetvis fortfarande. Trä har lägst klimatpåverkan men metall och aluminium är också fossilfria råvaror och som kan kan återvinnas hur många gånger som helst.

Målarfärg

Vanlig målarfärg är ofta plast och oljebaserad - undvik detta och satsa på naturlig färg i form av växt eller jordmineralbaserade färger. Vi har jobbat med Auro (ekologisk växtbaserad) Äggoljetempera (jordpigment, lin och ägg) och olika lerfärger primärt.
67 views0 comments

Comments


bottom of page