Bolefloor.jpg

WOOD

Träd binder koldioxid så möbler och byggmaterial av trä utgör en form av koldioxid lagring. Trä överlag är ett av de mest klimatsmarta byggmaterialen då det har låg klimat och miljöpåverkan vid till framställning och samtidigt utgör  en lagring av växthusgaser. Men trä

är för delens skull inte ett helt problemfritt material ur bygg och miljö aspekt, och det är stor skillnad på trä och trä. 

Bilden visar kurvade brädor från Bole Floor , en produkt som kan beställas via oss. 

Träskydd

Även om trä i sig är ett ekologiskt material och därmed passar bra för renovering och

byggnation med ekologiska förtecken så kan diverse tillsatser och behandlingar av träprodukten vara desto sämre för miljön.

Trä som skall användas utomhus utsätts för mycket fukt och behöver således ett rötskydd för att inte livslängden skall minska dramatiskt. 

 

Tryckimpregnerat virke är ett exempel på material som kan avge ämnen man vill undvika. Virket har mättats med vätskor som motverkar mikroorganismer och sporangrepp som en biocid.

 

Letar man efter alternativ till tryckimpregnerat behöver man hitta en lösning som är lika effektiv mot angrepp och ändå lätt att underhålla. 

En gammal Japansk metod att skydda mot röta och även göra trä mer beständigt mot brand heter Shou Sugi Ban. Metoden går ut på att bränna och förkolna det yttersta lagret av träet  (bilden till höger) . Metoden ger både en estetiskt vacker produkt och effektivt motståndskraftig mot röta och sporangrepp. 

d1e4df68e40a6ac95e12decbb17be8bc.jpg
panel.jpg

SIOO:X

Ett exempel på bra alternativ till tryckimpregnerat virke är Sioo:x träskydd - en patenterad formel baserad på kisel-kalium som tränger in i träet och skapar ett effektivt träskydd över lång tid. 

 

Till skillnad från konventionella träskyddsmedel innehåller SiOO:X inte några biocider. Istället förhindrar en mekanisk verkansprincip att mikroorganismer tränger in träet och gör skada. Hur väl SiOO:X patenterade kiselformel fungerar mot en rad vanliga rötsvampar har testats utförligt enligt europeiska och svenska standarder. 

Sioo:x panel färdigmålat i grått utgör panel till Eco Now House, bilden

Bambu 

komposit

Komposittrall är ett annat alternativ på giftfritt träskydd. Komposit innebär att flera material har blandats. I detta fall valde vi bambukompsit då bambun har fantastiska egenskaper och är ett material vi absolut ville inkludera. Bambun är egentligen ett snabbväxande gräs som kräver minimal underhåll vilket gör att odlingen är mycket klimatsmart. Mateiralet är också väldigt slitstarkt och motståndskraftigt.

 

All kompoittrall oavsett vilket virke som är i grunden har ett ytskikt som skyddar träet mot angrepp och även skyddar eventuell färgning mot blekning. Oftast är det någon form av plast som utgör skyddet. Fördelen är att det ger ett väldigt bra skydd utan att använda en massa giftiga kemikalier som riskerar att lakas ut i naturen som vid tryckimpregnerat virke. Nackdelen är förstås att plast är en petroleum baserad vara. I detta fall är det dock återvunnen plast  vilket sammantaget ger en mycket bra produkt som är i princip helt underhållsfri. 

927b52_9d64ea5d8b1f4fa69df95f6ca6818112~

Komposittrall i färgen Teak.