top of page

Guiden till 

Marknadens bästa miljöval

Kan man verkligen peka ut vilka som är de bästa miljövalen? 

Både ja och nej, som vanligt kan man krångla till saker och ting genom att läsa olika betydelser i vad "miljöval" egentligen innebär och genom att inkludera olika extrem scenarion ett "bra miljöval" inte alls blir särskilt bra. Hela webbsidan på Eco Now House utgör en guide till ökad förståelse kring hållbarhet och bra miljöval men denna sida försöker specifikt peka ut de absolut bästa produkterna inom sina respektive kategorier. Med det sagt så är det oftast (men faktiskt inte alltid) bättre att i första hand reparera, skaffa begagnat och / eller försöka använda sina befintliga produkter så länge som möjligt. Nedanstående lista är tänkt att uppdateras med jämna mellanrum då produkter som kan göra anspråk på att vara "bästa" miljövalet inte kan garanteras gälla för alltid, det kommer troligen något nytt som är ännu bättre eller likvärdigt.  För respektive produkt nedan förklara vi också i vilket avseende de är bästa miljövalet, för som ovan nämnt så är det väldigt svårt att komma med en lösning som är bästa tänkbara produkt för både miljö, klimat och hälsa i varje tänkt bart område och scenario. I flera fall hänvisar vi till studier och rapporter, intresserade får gärna maila oss så förser vi er med mer info om dessa studier. 

wave-thumb.jpg

Midsummer 
Solpaneler 

Midsummers Svensktillverkade solpaneler har 90% lägre klimatavtryck än traditionella solpaneler. Detta beror framförallt på Svensk tillverkning men även som i fallet med produkten Wave (bilden) att mindre material behövs, den tunna filmen läggs på befintliga takpannor väldigt smidigt. Panelerna får ut något mindre effekt än de mest effektiva som finns på marknaden men Svensk produktion och de låga klimatutsläppet, som verifierats i LCA studie av Miljögiraff, gör att dessa paneler utgör ett av marknadens bästa miljöval för villahus - och ska du sätta panelerna på en villa i Sverige med takpannor-  så är detta just nu marknadens bästa miljöval för solpaneler. 

Målarfärg med lägst 
klimatutsläpp  

Den färg som har uppmät lägst klimatavtryck i studie är äggoljetempera som man blandar själv i påse, ett koncept förmedlat av företaget Av jord. Jegrelius institutet gjorde en LCA studie 2012 av olika färger som står sig bra än idag.  Resultatet visade att Äggoljetempera som beställs i påse och blandas själv hemma med ägg och linolja har ca 1/5 del av klimatavtrycket från latexbaserad färg och 2,5-3 ggr lägre än linoljefärg.  Läs gärna mer om färger och hur man tänker hållbarhet kring målning och färg i vårt inlägg om detta här. 

Målarfärg med lägst 
klimatutsläpp  

ingredienser.jpeg
Showroom-HQ-10.jpg

Dusch

Ska man bygga en helt ny dusch så är Orbital Shower de som har den mest klimatsmarta duschen på marknaden just nu. Ett Svenskt företag som är först med att återvinna både vatten och värme. När vi duschar så värmer vi upp vatten som sen spolas ut i avloppet där energin går förlorad, dessutom slösar vi vårt dricksvatten i processen.  Oribital shower är ett reningssystem som hela tiden cirkulerar duschvattnet och värmeenergin. Systemet analyserar vattenkvaliteten med AI teknologi för att avgöra vad som går att rena och återvinnas och vad som går ut som gråvatten. Har man redan en duschkabin hemma så finns en minre avancerad men effektiv lösning, nämligen duschvärmeväxlaren. Den är betydligt lättare att installera men fungerar bara på duschkabin eller tråg samt för badkar. Duschvärmeväxlare återvinner som namnet antyder inte vattnet utan endast värmen. 

Regn

Conclean erbjuder bland annat produkter för regnåtervinning och det är konceptet med "rain water harvesting" som utgör ett bästa miljöval. För husägare med tomt som möjliggör att gräva en tank 

LEARN MORE
banner-7-rainwater.jpeg
bottom of page