top of page

Det smarta hemmet

Eco Now House 2.0 gör inte bara anspråk på att vara  Sveriges mest moderna Ekohus, utan även ett av de smartaste hemmen. Alla lösningar på denna sida hittas i vårt ekohus. 

Ett smart hem är för det mesta och flesta synonymt med ett uppkopplat hem där man kan styra framförallt belysning och larm via app. Idag kommer allt fler prylar med en egen app som ska "förenkla" och möjliggöra fjärrstryning av produkten.  Idén med KNX är att kunna samla flera eller alla dessa appar och lösningar i en enda app, samt att man ska kunna programmera sina strömbrytare att kunna aktivera flera enheter utan att behöva gå in i appen.

 

KNX är således grunden i vårt Smarta hem, men vi har tagit konceptet långt längre än så där vår ambition har varit att inkludera den senaste tekniken och utforska i vilken utsträckning den bidrar eller underlättar en  mer hållbar livsstil.  

Family-Hub-Touch-Screen.jpeg

I köket har vi Samsungs smarta kylskåp Family hub 2.0 

Kylskåpet är energisnålt trots att det också kommer med en stor integrerad läsplatta i dörren. Här kan man styra sitt smarta hem via en skärm som aldrig riskerar att tappas bort, spela musik, kolla frukost TV och synka familjens kalender - en family hub helt enkelt.  Skärmen har förinstallerade appar för RING, videodörrklockan vi också använder, då ser man vem som ringer på dörren direkt på TV:en. Kylskåpet har vidare en inbyggd kamera. Genom appen smart things i telefonen kopplad till kylskåpet kan man se vad man har hemma i telefonen när man är i butiken och handlar.  Läs mer om kylskåpet här

robot1.jpg

Vår städrobot Snokas är en Irobot S9+ (bilden) som städar övervåningen och kan aktiveras via app även när man inte är hemma, känner av  föremål, trappor mm. 

Efter en inlärningsrunda som scannar hela våningen så kan man välja i appen som Snokas bara ska städa ett visst rum eller hela våningsplanet. 

När Snokas blir full med skärp åker han själv och tömmer i sin dockningsstation. Klarar mattor och möbler bra men se upp med att ha strumpor och liknande kvar på golvet, dessa kan fastna. 

Robotar  som gör jobbet

I Eco Now House 2.0 bor 4 robotar. 

Städroboten som damsuger övervåning, skurrobot som skurar övervåning, poolrobot som damsuger poolen och gräsklippar robot som klipper gräset. Alla utom poolroboten kan styras och aktiveras via app. Produkterna är relativt energisnåla men poängen är att de sparar tid och kan underhålla huset även fast man inte är hemma. 

Läs mer om smarta robotar i vårt blogginlägg om detta här

 

Video
dörrklocka

Ring är en ringklocka som kan monteras med sladd eller batteri och som kopplas till husets WiFi. 

Ringklockan har både video och rörelsesensor och kan således meddela när någon är vid dörren redan innan de ringer på om man så önskar. Detta ställer man in i inställningar i den egna RING appen. 

Smidigt är att appen redan är förinstallerad i Familyhub, den skärmen är perfekt skärm att se vem som ringer på dörren, man kan även prata via RING så det fungerar som en video porttelefon kan man säga. 

1567413324.jpeg

Digitalt lås

Digitala var lite av en nyhet när vi skaffade det 2018

men är idag relativt vanligt.  

 

Det digitala handtaget gör att borttappade hemmanycklar inte längre är något som kan inträffa. Med komplementet Smart hub kan man kontrollera låset via app och öppna dörren via telefonen vid behov. I hop med ringklockan/videokameran RING skapar detta en perfekt kombination för att se vem som ringer på dörren och att kunna öppna dörren via telefonen utan att ens  behöva vara på plats.

I vårt förra ekohus projekt  så fick vi höra av larmfirman att vår passivhus ytterdörr var för tjock för att sätta digitalt lås /handtag på, men detta har åtgärdats nu. Tyvärr kunde vi inte sätt Yale på balkongdörrarna dock. 

Yale använder batterier som behöver bytas ibland men det går at komma in även om man batterierna har hunnit gå ut. 

maxresdefault.jpeg

Smart bergvärme 

Vi valde IVT GEO 500 som bergvärmepump då den dels hade högsta energiklassning, var snygg men framförallt var smart och förberedd för Smart Grid. 

En enkel touch panel på själv pannan och likaledes smidig app gör det lätt att reglera temperatur och ställa in nivå på varmvatten (Eco, normal eller komfort). Smart grid innebär att om man har rörligt prisavtal per timme så kan värmepannan läsa av energipriserna dagen innan och anpassa värmen efter detta. Den går då igång när priset är som lägst, detta innebär att temperaturen kan diffa 1-2 grader från vad man har ställt in den på men kan teoretiskt spara in en hel del pengar. 

Domovea via Hager styr hemmet

Domovea heter Hagers KNX lösning. KNX är en standard som förenar smart hem med trådbunden teknik, dvs att du kan programmera dina fysiska knappar /strömbrytare. 

Tanken är att kunna samla flera smarta enheter i en enda app. Domovea appen. Vi styr tex utebelysning via Philps Hue, som i sin tur kan integreras i Domovea appen.  Lika så kan vi skippa separata styrenheter och angivare i alla rum för golvvärmen, strömbrytarna har inbyggd temp angivare och kopplas ihop med golvvärmen och vi behöver således inte en extra app för att styra värmen i de olika rummen. Olika scenarion kan programmeras efter tider på dygnet, skymningsrelä eller för att känna av när en specifik användare kommer hem. Domovea är även kompatibelt med Google och Alexa röststyrning. 

Läs mer om Hagers Domovea här

marie hager.jpg
aura-laddbox-dubbla-uttag.jpeg

Smart laddbox

Med WiFi uppkopplade elbilsladdaren Aura från Svenska Charge-Amps så medföljer app som kan övervaka och stänga av laddaren så inte obehöriga kan nyttja laddare och så att bilen kan laddas när man vill/när det är som billigast. Aura är också förberedd för vehicle to grid vilket innebär att man även kan sälja el från elbilen till nätet när elpriset är högt eller ta el från bilen till huset. 

YEC740__32_itemimages_koppla_Elton_stoldskyddat_batteri.jpg

Läs vårt blogginlägg och test av elcyklarna här 

Läs Crescents reportage och intervju om oss här

Uppkopplade elcyklar

Ett smart hem är i många avseenden ett uppkopplat hem och ett hem som förenklar och sammankopplar flera element av familjens livsstil och vardag. Elcyklen är ett hållbart komplement till hur familjen kan ta sig till skola, träningar eller komplementshandla något i matbutiken. Crescents elcyklar kommer med app  och funktionen koppla, som gör att man kan GPS följa cykeln. Du håller koll på vart barnen är såväl som om någon försöker stjäla cykeln. 

Automatisk bevattning

Med Gardenas Smart systems 

automatiseras och appstyrs bevattningen. Det gör att gräsmattan inte riskerar att dö när man är bortrest och med integrerad fuktsensor att den kan känna av själv när gräset behöver vattnas via våra popup sprinklers. Givetvis kopplas gräsklipparen till samma app. 

LI-033848_bearbeitet.jpeg

Återanvändning av regnvattnet

Alla smarta lösningar bygger inte på  klassisk "smart hem" teknik. Med Concleans regnvattentank, pump och rörsystem kopplade till stuprören så samlar vi upp regnvattnet och kan använda det det till att vattna trädgården. Med en enkel koppling kan vi välj om Gardenas sprinklers ska nyttja regnvatten eller om tanken är slut om de ska använda vanligt vatten. 

Carat-mijobild.jpg
Showroom-HQ-10.jpg

Två smarta duschar

Orbital Systems (till vänster) är en mer avancerad installation som återvinner både vatten (upp till 90%) och värme (upp till 80%). Orbital systems behöver WiFi och analyserar vattenkvaliten var 20e sekund, renar vattnet och återvinner det samt värmeenergin. 

Vår andra dusch kräver inte lika avancerad installation och förutsättningar. Grohes Smart Control dusch kommer med Eco Joy funktion som gör duschen snålspolande, och den smarta kontrollen (bild höger) gör det lätt att reglera värme, vattenflöde och typ av duschfunktion. 

vallentuna-1888.jpg
ftx-system-800x533.jpeg

Smart ventilation

FTX ventilationen har inbyggd värmeåtervinning som förvärmer den nya luften som tas in innan den cirkuleras runt i huset, vilket sparar på uppvärmningen. Den smarta ventilationen går att styra så den går ned till ett minimum när man inte är hemma eller är få i hemmet, och ökar när man är fler. 

Grohe-Sense-Guard2.jpeg

Vakt mot vattenläckage

Vattenskador till följd av läckage står årligen för stora försäkringsärenden och klimatpåverkande skadereglering och renovering. Med Grohes Sense guard känns läckage och ovanligt stor vattenföbrukning av och vattnet stängs av automatiskt. Medföljande app övervakar också hur mycket vatten man förbrukar. 

Sunset

Nyttjande av solen

Att nyttja gratis energi, ljus och värme från solen är inte smart, det är snarare dumt att inte göra det. Men man kan nyttja solen olika smart vilket vi försökt ta till vara på. 

Utöver solpaneler på taket så har vi soluppvärmd utedusch, växthus, solcellsdrivna lampor och vattenfontän, extra stora fönster i söderläge och ytterdörrar med glaspartier som släpper in extra ljus på nedervåningen (som annars är i sutteräng och källarplan) vilka alla nyttjar solen på olika sätt. 

Du hittar fler smarta tips och guide till produkter som nyttjar solen i vårt reportage här

bottom of page