Köket
Puustelli, Cosentino, Purus & Bora
Köket är i många hem husets hjärta, och det är inget undantag i Eco Now House 2.0. Men hur bygger man ett hållbart kök?
Flera aspekter har vägts in i våran bedömning;
Vi ville ha ett kök som krävde lite underhåll och var tåligt, dvs inte är känsligt för att man ställer något varmt, spiller vin eller vatten, eller på annat sätt måste lagas eller fixas efter bara något år.
Luckor och stommar sökte vi både kvalitet och produktion med lågt klimatavtryck, utan formaldehyd och gärna närproducerat. Vidare behöver vitvarorna vara energisnåla, design och planering genomtänkt och även inredning inkluderas i hållbarhetstemat - som Svensktillverkade barstolarna från By-crea i bild.
Som bänkskiva till köksön tog vi klimatsmarta kompositmaterialet Dekton (Cosentino) och till diskbänken valde vi rostfritt från Purus.
Puustelli har utvecklat sitt eko koncept Miinuus för kök, vi testade det i vårt förra projekt, denna gång valde vi dock kök från deras ordinarie sortiment. Puustellis kök tillverkas i Finland.
Ultratunn rostfri diskbänk
Den rostfria diskbänken från Purus är tillverkad lokalt i Sverige i ett enda stycke vilket inte ger några skarvar. Deras bänkskiva Premium är i 100% rostfri plåt 4mm tjock och kan måttbeställas helt. Integrerad diskmedelpump så man slipper ha diskmedel framme. Blandaren är Essence från Grohe i färgen Cold Sunrise.
Induktion med inbyggd fläkt från Bora . Kastrull från GRYM
Senaste kökstrenderna
Eco Now House är ett modernt Ekohus och således inkluderas de senaste kökstrenderna, när de känns motiverade. Med induktionshällen placerad i köksön behöver kocken inte stå med ryggen till vid fest och middagsbjudning. En tyst fläkt integrerad i induktionshällen är då nästan en förutsättning, och på köpet en rådande kökstrend. Vi valde planlimmad häll vilket innebär att den är i linje med bänkskivan, sticker inte upp alls. Läs mer om kökstrender i vårt blogginlägg här
Mer bilder & köksinspiration
Klicka för information och helbild