Vissa saker som man kanske vill få fina och igång till sommaren och våren som villaägare anläggs lämpligen på hösten. Pool och gräsmatta är två sådana exempel.
Hur anlägger och sköter man en gräsmatta så smart och hållbart som möjligt? Och hur får man till en lummig gräsmatta om marken ser ut som stenöken innan? Varför ska man ens bemöda sig med att ha en gräsmatta?
Varför ska man ha gräsmatta?
Det finns ett utbrett problem med att vi (människor) bygger bort mycket naturliga växtytor med hårda ytmaterial - alltifrån trottoarer och vägar till altaner, uppfarter mm. Utöver att vi begränsar den biologiska mångfalden och bygger bort grönytor så bidrar detta även till att när det regnar så kommer betydligt mer regnvatten ned i våra avloppsbrunnar (än om gräsmarkerna hade varit kvar). Regnvattnet drar i sin tur med sig smuts, partiklar från avgaser etc och belastar våra vattenreningsverk. I takt med den globala uppvärmningen så antas antalet kraftiga skyfall dessutom att öka vilket i sin tur ökar riskerna för att avloppssystemen överbelastas; källare kan översvämmas och orenat avloppsvatten riskerar att bubbla upp.
Så ur flera perspektiv är det viktigt att dela upp bebyggda hårda ytor med avlastande grönområden som planteringar och just gräsmattor. En blomsteräng som får växa fritt är ännu bättre ur biologisk mångfald synpunkt men detta inlägg handlar om villa gräsmattan. Gräsmattor hjälper till att suga upp regnvatten och återför det till dess naturliga kretslopp. Vi har i vårt projekt byggt bort flera ytor till förmån för pool och altan då det trots allt är ett hus och hem, men regnvattnet som faller på dessa ytor har vi sett till att leda till rabatter och gräsmattor som vi anlagt runt om samt till vår regnvatten insamling. Tomten till Eco Now House är drygt 1000 kvm med huset placerat ungefär i mitten av tomten. Denna yta upptas av pool, flera altaner, uppfart mm men ca 280 kvm utgör yta för gräsmatta. Ni som totalrenoverat hus själva inklusive diverse grävning, kanske pool etc vet vad som händer med eventuellt befintliga gräsmattor då. Det blir ingenting kvar, som bilderna nedan tydligt demonstrerar. Först en före bild innan renovering och pool.
Så hur får man en så brutalt behandlad yta (bilden ovan) med närmast hård ökenmark till en fin mjuk gräsmatta och en tomt med växtlighet? Nedan går vi igenom steg för steg hur vi gjorde (gör - still going när detta skrivs) inklusive att förbereda för en ”smart gräsmatta” - alla har inte tid och intresse att ägna halva livet i trädgården - så hur sköter man gräsmattan så smart, effektivt, tidsbesparande och hållbart som möjligt? Man vill ju inte att allt jobb endast leder till att gräsmattan ändå förfaller säsongen efter.
5 steg till hur du anlägger en smart och hållbar gräsmatta
1. Syresätt jorden
Steg ett är att luckra upp och syresätta jorden, vilket görs med en jordfräs. Vi hyrde Jordfräs via tjänsten Hygglo vi skrev om tidigare (blogginlägg om klimatsmarta tjänster som ni kan läsa här) men dem finns givetvis även att köpa, bla från Husqvarna (och då kan man ju själv hyra ut den sen när den inte används).
2. Lägg ut färskt lager jord
Steg två är anlägga ett nytt färskt lager jord där det skall anläggas gräsmatta/plantering och samtidigt jämna ut marken lite. Denna jord ska gärna ha ca 50% sand i sig. Välj gärna lokalproducerad jord, vi tog våran från Rodenåkarna som erbjuder olika tjänster och produkter inom återvinning, sten, jord mm. 13 ton jord levererades som var förberedd med långtidsverkande naturgössling. (se bild nedan)
3. Automatiserad bevattning
En lättskött och smart gräsmatta förutsätter i princip automatiserad bevattning. Så i samband med att jorden breds ut om ca 10 cm höjd läggs slang för bevattning. Vi körde Gardenas bevattningssystem som finns hos flera bygghandelsbolag. På Gardenas webbsida kan man enkelt rita upp den tilltänkta gräsmattan och programmet räknar ut hur man bör dra vattensystemet och sammanställer en lista med alla produkter och kopplingar man behöver.
Detta är annars inte helt lätt att lista ut själv exakt vilka delar man behöver om man inte gjort detta innan, men Gardenas sida gör det väldigt enkelt. Produkterna finns hos flera bygghandlare eller butiker som tex. Granngården, men för att vara säker på att alla kopplingar mm skulle vara tillgängliga beställde vi online via Hornbach som levererande hem redan nästa dag! Vi tog hjälp av våra hantverkare att anlägga bevattningssystemet men har man tid och ork är det inte jätte svårt, förslagsvis kan man titta på någon av Gardenas instruktionsfilmer först, finns flera på youtube. Sök på gardena och bevattning.
Kortfattat väljer man om man vill ha nedgrävda vattenledningar eller slang som ligger övermarken. Vi valde nedgrävda. Dessa leds till spridare som placeras med jämna mellanrum (ca 5 meters avstånd ), popup spridare i vårt fall som poppar upp av vattentrycket men annars är dolda i marken. Alltsammans behöver kopplas till ventil/vattenutkastare och till denna kopplas Gardenas smarta enhet som kan sätt av och på vattenflödet i förprogrammerade cykler, via app eller förslagsvis via Gardenas smarta fuktmätare som känner av om det behöver vattnas. Detta sköter då sig självt. Fördelarna är rätt uppenbara bevattningen sköt er sig själv vilket inte bara sparar tid, det är i princip förutsättningen för att få en fin och välmående gräsmatta då den behöver rikligt med vatten.
4. Använda regnvatten
Gräsmattor kräver en hel del bevattning. Att ta vårt dricksvatten för detta är lika onödigt som att vi spolar toaletterna med vårt dricksvatten, som globalt är en bristvara. Att samla regnvatten och använda detta till att bevattna gräsmattorna är således något som borde var mer självklart än vad det är idag. Vi har använt oss av Concleans regnvattenuppsamling vilket innebär att vi har en tank på 4800 liter nedgrävd i trädgården. Regnvattnet som hamnar på huset leds vida stuprännorna till denna Vattentank som i sin tur är kopplad med rör till ”satelliter” utplacerade på tomten. Dessa satelliter med gardena kopplingar kan vi bevattna gräsmattan med manuellt genom att koppla in en vanlig vattenslang. Men med lite list går det också att förena med Gardenas automatiserade system, vi kommer presentera mer om detta senare i separat inlägg, när vi också hunnit testa våra lösningar för detta. Ett misstag vi gjorde var att lägga hela bevattningssystemet i en slinga till en enda ventil. Det måste till ett väldigt högt tryck då för att alla spridarna skall kunna gå igång men pumpen i regnvatten-tanken har bara 4 bar vilket kan driva ungefär lika många sprinklers (4st alltså) om man vill att sprinklerna ska kunna gå för full spridning (5 meter bevattningsomkrets).
5. Gräsmattan
När jorden väl är utkrattad och ev bevattningssystem anlagt så är det dags för själva gräsmattan att anläggas. Man kan välja att så gräsmattan själv, man kan anlägga rullgräs eller anlägga smart rullgräs. Vi valde det sistnämnda från rullgräs.nu vilka förvörigt också har blomsterängar om man vill öka den biologiska mångfalden lite extra, vi går in mer på detta till våren i vårt uppföljande inlägg. Skillnaden mellan rullgräs och smart rullgräs är att rullgräs är hela tjocka mattor med kapade gräsrötter där gräset alltså redan börjat växa delvis. Dessa är oerhört tunga (kan väga flera ton) och kräver väldigt mycket vatten direkt i början, de måste också rullas ut mer eller mindre omedelbart. Smart rullgräs är färdigsådda mattor av cellulosa. Dessa väger i princip inget alls, 100 kvm väger något enstaka kg. Är påsen oöppnad håller den upp till två år och vattenbehovet är inte i närheten av det samma som vanligt rullgräs. Den minskade vikten gör detta till ett oerhört klimatsmart alternativ. Duken är av naturligt material och försvinner efter någon månad (blir till jord), det är också billigare än rullgräs. Enda nackdelen är att det tar längre tid.
Skulle någon del av matten gå sönder, bli kal, repareras det enkelt genom att man klipper ut en ny dukdel och lägger dit. Anlägger man gräsmatta på hösten så finns risk att det kan bli frostnätter vilket kan skada gräset vi valde därför Extra Grön som är en extra tålig variant. Den tar ytterligare lite längre tid på sig men klarar både frost och torka mycket bättre. Samt upplevs "extra grön” när den väl vuxit klart. Gräs växer också endast vid 8 grader C eller mer, i vårt fall blev oktober snabbt kallt och vi får troligen vänta till i vår innan vi ser det färdiga resultatet av gräsmattan som helt färdigväxt (november ser iof ut att bli varmt just nu). Det kan växa lite ojämnt inledningsvis men fördelen med dessa mattor är annars just att det blir mycket tätare/tjockare gräsmatta.
För en frodig och frisk gräsmatta krävs förstås också vård - Klippning och bevattning och eventuell gödsling. Denna del återkommer vi med närmare våren till när den smarta gräsmattan och Gardenas smarta system med automatiserad bevattning och gräsklippning har testats fullt ut.
Comments