top of page
Writer's pictureAnders Hallström

Vi halverade vår energiförbrukning - här är våra bästa tips.

Updated: Mar 26


Philips hue @ eco now house
Utebelysningen är ingen stor energibov sålänge det är LED. Philips Hue (bild) kan enkelt styras i appen med timer vilket underlättar rejält att lamporna inte står på i onödan.

Med historiskt höga energipriser (2021-2022) så tänkte vi dela med oss om hur vi lyckades halvera elförbrukningen förra vintern och bjuda på några bra tipps. Tipsen är främst om du bor i hus men vi har inkluderat några även om man bor i lägenhet.

Detta blogginlägg innehåller länkar till några av de åtgärder vi gjort, men det är inte betalda länkar eller annonssamarbeten. Vill ni läsa mer om hur vårt projekt med Sveriges mest moderna Ekohus är utformat och finansierat kan ni läsa här.


Så minskade vi energiförbrukningen, för andra gången och trotts att vi redan hade bergvärme!


Vi bor nu i en villa från 1964 med källarvåning/sutteräng om totalt 270 Kvm. Innan vi gav oss in i detta renoveringsprojekt bodde vi i ett radhus som vi också totalrenoverade, Eco now house 1. Radhuset var också ett 60-tals hus med en energideklaration som visade 86 kWh /kvm vid inflyttning, D klassad. Efter vår renovering till vårt första eco now house visade energideklarationen 29 kWh / Kvm - B klassad. Vårt senaste projekt har inte gjort någon energideklaration än och vi är heller inte helt klara med alla åtgärder, likväl kunde vi redan nu uppmäta en halverad energiförbrukning januari-februari jämfört med förra vintern.

Summerar våra viktigaste åtgärder och våra bästa tips nedan. OBS fler av våra åtgärder är lite mer kostsamma och kan vara svåra att kopiera om man inte totalrenoverar, men i varje avsnitt har vi delat med oss om vad man kan tänka på och ger förslag på flera olika åtgärder.


Summering av exempel på åtgärder för minskad elkostnad och lägre förbrukning :

  • Byta till ny bergvärme panna och vattenburen golv-värme

  • Solceller

  • Byta filter och serva FTX ventilationen

  • Bästa energiklass på samtliga vitvaror

  • Kylskåpet

  • Värmeåtervinning i duschen

  • Effektstyrning av poolen

  • Endast led-belysning med smart styrning (KNX)

Uppvärmning viktigast om man bor i hus.


bergvärmepump eco now
Är värmepumpen äldre än 12 år kan det vara värt att byta. I bild vårt val IVT GEO 500

Bor man i hus så är uppvärmningen vad som kräver den största enskilda energiförbrukningen. Har man direktverkande el är detta absolut något man bör se över så fort som möjligt. Beroende på storlek på huset så finns lite olika val att byta till men överlag är bergvärme mest effektivt. Att byta uppvärmning kräver en större investering, men ju längre man väntar desto längre får man dras med höga elkostnader och utgör dessutom en liten men onödig extra belastning på elnätet.

En ny rapport från Energiforsk visade att om Europa kunde minska sin energiförbrukning med bara 5% så skulle elpriserna vara tillbaka på vad vi anser vara normalt. Att hushåll med direktverkande el byter till effektiv uppvärmning utgör en relativt stor del av detta.


Ny värmepump även fast det fanns bergvärme redan

Vårt hus hade redan bergvärme så det hade varit lätt att tänka att det inte fanns mer att göra där, men här finns några saker att vara uppmärksam på. När man anlade bergvärme längre tillbaka i tiden var panna och borrhålet för bergvärme inte planerat för att värma hela huset. Man tänkte att pannan skulle klara ca 80% och borrhålet dimensionerades också därefter. Det är först runt 2010 man började utgå från att värmepumpen skulle värma upp mer än så. Dagens effektiva pumpar är mer energieffektiva och kan klara runt 95% (övriga procent värmer elpatronen upp). Vår pump var nästan 15 år gammal och borrhålet var dimensionerat för att värma upp övervåningen och lite till, men inte hela källaren också. Vi bytte därför ut vår värmepump mot en som klarade av 100% av hela värmebehovet inklusive källare - IVT GEO 500. Då för ca 2 år sedan var det den bästa, numera finns även uppgraderade GEO 600. Vår nya pump är dessutom mer energieffektiv och inverterstyrd. För att få ut full effekt behövde vi göra ett nytt lika stort borrhål till som det som fanns innan.


I radhuset vi bodde innan så valde vi istället en luft/vattenvärme pump. Fördelen är att man slipper borrhålskostnaden, de är dock inte fullt lika effektiva som de senaste bergvärmepumparna, framförallt tappar de i effekt om det blir riktigt kallt ute.

Snygga golv med golvvärme
Vi har valt klinker i stora delar av huset som golv, vilket leder det vattenburna golvvärmen extra bra

Vattenburen golvvärme

Bergvärme och luft/vatten fungerar på så sätt att det värmer upp vatten som sedan transporteras ut i ledningar runt huset för att värma upp element och/eller golvvärme. Vattenburen golvvärme är mer effektiv än element då man inte behöver ha lika hög framledningstemperatur. Värmepannan behöver alltså inte värma upp vattnet i lika hög temperatur som till element. Vilket därmed drar mindre energi. Golvvärme är dock en relativt dyr investering om det inte finns sen innan, så den kan vara svår att motivera enbart utifrån ett energibesparingsperspektiv. Golvvärme har dock fler fördelar; estetiskt slipper man synlig rördragning till element och man slipper själva elementen i sig. Golvvärme upplevs betydligt skönare och mer komfortabelt och höjer i regel värdet på huset. Vi lade vattenburen golvvärme både i källare och övervåning då vår källare gjordes om mer till ett entréplan istället för klassiskt "källarplan".


Vi gjorde först renoveringen som lade till golvvärme i hela huset. Sen efter ett år med golvvärme och gamla bergvärmepumpen installerade vi ny pump och nytt borrhål. Vår halvering av energikostnad förra vintern är alltså jämfört med vintern innan då vi redan hade vattenburen golvvärme. Tänk på att det är skillnad mellan vattenburen och elektrisk golvvärme. Eluppvärmd golvvärme ökar istället energiförbrukningen.

Tillbyggnaden med hampa och cellulosa isolering, isodränskivor för att både fuktsäkra och tilläggsisolera källaren.

Släpp inte ut all värme

Är huset dåligt isolerat och med ett dåligt "klimatskal" så läcker värme. Om värmen inte stannar kvar så får förstås en ny fancy bergvärmepump inte lika stor effekt. Ytterdörrar och fönster såväl som vindslucka och att tilläggsisolera hela vinden är åtgärder som kan göra att man behåller värmen bättre. Själva ytterväggarna kan vara svåra att påverka utan att bygga om hela sitt hus eller bygga på innerväggarna och få mindre boyta, men dåligt isolerade väggar spelar så klart stor roll. Ofta kommer man dock långt på att åtgärda gamla och dåligt isolerade fönster. I vårt fall var de flesta fönster utbytta redan, men den utbyggnad som fanns i vårt hus var väldigt dåligt isolerad, så den revs och gjordes om med rikligt med isolering av svensk hampa blandat med cellulosa i både väggar och tak. Vi lade också till marknadens bäst isolerade vindslucka, vilket i vårt fall var ett viktigt mellansteg då vi inte tilläggsisolerat vinden fullt ut än. (uppdatering 2023 - nu utfört och det gav ytterligare effekt).


Inomhus temperatur

Vad som påverkar energikostnaden mycket är också vilken temperatur man har ställt in att man ska ha inomhus. I Sverige är medeltemperaturen folk har hemma 22 grader, i England är genomsnittet bara 18-19 grader. Kan man tänka sig att sänka inomhustemperaturen så är den genomsnittliga besparingen 5% per grad man sänker. Och 5% är alltså det som Energiforsk rapporten visade att vi behöver minska för att komma tillbaka till normala elpriser. Att hålla på att ändra temperaturen fram och tillbaka kan dock dra mer energi än vad det besparar, ni kan läsa mer om detta och andra tips på att sänka värmekostnaderna på Vattenfall här.

Vi hade 22 grader hela vintern och hösten året innan vår minskning med 50%, men växlade nu i vintras ned till 21.5 grader förra vintern (kändes för kallt med 21 grader vilket vi provade först) vilket sannolikt var en bidragande faktor(2.5% om man får tro genomsnittet). Att sänka temperatur bara i ett enskilt rum påverkar inte så mycket, det är vad värmepannan är inställd på att den ska värma upp huset till som man behöver ändra, vilket vi enkelt kan göra i en app om man inte vill gå ned till pannrummet. Ändra därför inte reglaget på elementen, om ni har element och bor i hus med egen uppvärmning, de får gärna vara på max, det är själva värmekällan ni ställer in vilken värme ni ska ha som påverkar elräkningen. Dock kan det ha viss effekt att stänga av några rum helt om man så önskar.


Varmvatten


Det är inte bara värmen i huset som påverkar uppvärmningskostnaden utan också hur mycket varmvatten man gör av med. Diska under rinnande varmt vatten och långa varma duschar påverkar med andra ord. I Sverige duschar vi ganska länge, Grohe gjorde 2020 en undersökning kring detta som visade att 25% duschar mer än 10 minuter(se även vårt tidigare blogginlägg om detta) . I elområde 4 kan det innebära över 30 kr för ett enda duschtillfälle just nu (2022). Ett fyllt badkar kostar givetvis ännu mer. Snålspolande dusch, energisnål diskmaskin och kortare duschar är alltså att ha i åtanke. En Duschvärmeväxlare kan vara en smart investering för den som har duschkabin, tråg eller duschar i badkaret (den behöver sitta under där man duschar). En dsuchvärmeväxlare är inte dyr och tjänas snabbt in. Vi provade detta i första ekohus.


Vi har snålspolande dusch från Grohe, och inget badkar alls (däremot ett spabad). Förra hösten blev vårt andra badrum/spa klart och då installerade vi en Orbital Shower som återvinner både vatten och värme. En betydligt dyrare lösning än de flesta vanliga duschar, men med dagens elpriser och två tonåringar i huset har vi nog ganska snart tjänat in Orbital duschen. Barnen kör nämligen alltid på full värme och rätt länge trots tappra förmaningar om detta inte är hållbart. Vi har vår värmepanna inställd på ECO, det gör att bara en viss mängd varmvatten finns tillgängligt för tex dusch. För oss funkar det (trots tonåringarna) och det medför en lägre förbrukning, men har man på eco läget och hela tiden får slut på varmvatten blir det inte så effektivt, då går elpatronen igång och värmer på nytt, mer effektivt att då ha ett annat läge inställt som är anpassat till ens faktiska behov.


Köket en av de största bovarna i hushålls el

Köket i eco now house. Energisnålt sideby side kylskåp och energisnål induktion med inbyggd fläkt

För de som bor i lägenhet så ingår ofta uppvärmning och det utgör därför inte en del av elkostnaderna. Då är det istället hushållselen man betalar och av hushålls-elen är det oftast köket som drar mest.

Energisnåla produkter är således A och O. En gammal tumregel är att om frys och kylskåp är äldre än 10 år är det dags att se över då de nya är så pass mycket mer energisnåla. Det är dock just en gammal tumregel, den började dyka upp runt 2006, sedan 2016 så har det inte hänt jätte mycket mer så beroende på när man läser detta inlägg så är det inte säkert att ett byte av 10 år gammal kyl och frys är lika välbehövligt som det var då, speciellt inte om grejorna funkar bra. Tänk också på att man har ändrade energibetäckningarna 2021. Det som var A++ inte längre är A utan kanske bara C (hela systemet gjorts om så går inte att översätta direkt). Torktumlare, torkskåp och tvättmaskiner har däremot effektiviserats en hel del även efter 2016.


Istället för en separat kyl och frys så valde vi en så kallad side-by-side. Samsung Family hub 2.0

var extra rymlig så i antal liter utrymme utgjorde det knappt någon skillnad - mer plats i kylen men mindre i frysen. Med lite planering fungerar det väldigt väl för oss trots 5 personer i hushållet. Det drar mindre el och blir förstås billigare i inköp än en separat kyl och frys.


För matlagning är induktionshäll i regel det mest energisnåla. Vi valde Boras induktionshäll med integrerad fläkt. Har man inte möjlighet köpa nya kyl och frys så se över att frysen av avfrostad och rengör baksidan av kyl och frys där det ofta samlas damm, det gör att de drar mer el. Se också över vad kyl och frys är inställd på för temperatur, vi har på "högsta temperatur" ju lägre temperatur man ställer in desto mer el drar kylen/frysen.


Vinkyl är något många som renoverar köket väljer att lyxa till med, men dessa har ofta inte speciellt bra energiklass och drar därmed en del onödig el. Ett alternativ till snygg vinförvaring utan el är Stact , en lösning som vi valde att använda. Många villaägare har ofta också ett extra kylskåp eller frysbox, och denna "extra kyl" är inte helt sällan just en äldre modell som drar onödigt mycket el. Se över om ni verkligen behöver ett extra kylskåp eller frys och byt då gärna denna mot en energisnål sådan.


Ventilation

Bor man i hus så är ventilationen viktig. Många äldre hus har självdrag, det är förvisso en lösning som inte drar el men på bekostnad av att det istället släpper ut varmluften och försämrar "klimatskalet" så att man måste värma upp mer luft för att ersätta den man släppt ut. Att täppa igen sina luftventiler på vintern är ingen bra lösning, för det gör att man inte får ett otillräckligt luftflöde, det i sin tur kan orsaka alltifrån fuktskador till huvudverk, sömnbesvär och ökade allergibesvär. Bor man i ett äldre hus och har börjat täta klimatskalet (energifönster, tjockare ytterdörr, tilläggsisolerat vinden) så räcker i regel inte självdrag längre överhuvdtaget för att få bra inomhus luft. Då behövs mekanisk ventilation. Vikten av ett bra energisnålt FTX aggregat lärde vi oss snabbt. En bidragande orsak till att vi minskade förbrukningen var att vår ventilation innan drog onödigt mycket el. Dels hade vi slarvat med att inte byta filter på ett tag, det gör att aggregatet får jobba mycket hårdare. Dels var det ett skandal-dåligt företag som tyvärr installerade fläkten fel. FTX använder den gamla uppvärmda luften att förvärma den nya luften, kan man förenklat sammanfatta det som, men i vårt fall uteblev denna funktion helt då fläkten var monterad tvärt om och värmde upp luften som släpptes ut - vilket upptäcktes och åtgärdades under slutet av förra vintern.


Tvättstugan

Nimoverkens torkskåp eco dryer 2.0

Tvättmaskin och torktumlare drar rätt mycket el. Vi är ju en ganska stor familj om 5 personer där alla har olika idrottsaktiviteter flera dagar i veckan, så tvättmaskinen går varje dag, ibland flera maskiner per dag. Däremot går torktumlaren inte varje dag, anledningen är det smarta torkskåpet från Nimoverken. Torkskåpet sväljer så mycket tvätt att vi kan hänga in en hel maskin där och låta den lufttorka, alltså utan att ens ha skåpet på. Vid behov så är torkskåpet igång marknadens mest energisnåla torkskåp och således ett perfekt komplement till torktumlaren (som ändå behövs men alltså inte varje dag).


KNX & Energimätare

Ett bra sätt få ned energiförbrukningen för både villaägare och de som bor i lägenhet, är att få en bättre koll och övervakning på hur mycket el man förbrukar. Då kan man lättare se vilka åtgärder som ger effekt och vad som drar mycket el. De flesta elbolag erbjuder att man kan man logga in och se vad förbrukningen varit dag för dag, Greenly är en gratis tjänst man kan använda för detta annars. Har man Vattenfall kan man även koppla det till google Home och fråga "Hej google vad är min förbrukning" och få svar (med gårdagens siffror). Vill man veta vad man har för förbrukning samma dag och precis just nu så är det svårare, då behöver man någon form av smart energimätare. I vårt hus har vi installerat KNX för ett smart hus och valt att komplettera det med en elmätare från Hager.

Då kan vi se vad vi har i förbrukning precis nu, och detta tillbehör är också något som behövs om man på sikt vill (och kan) kunna koppla sin bil till Vehicle to grid lösning (där man kan sälja el från elbilen när elpriset är högt och ladda när elpriset är lågt).


Med energimätning kan man lättare se vilka åtgärder som ger faktisk effekt och inte.

Vill man enklare uppmäta enskilda produkter finns produkter för detta också, tex denna som hittas bland annat på från Kjell & Co.

Uppdaterat: 2023 bytte vi till Tibber och elpris per timme, de har produkten Pulse som är prisvärd och mäter energiförbrukningen i realtid. Inte hunnit testa den dock.


Pool, Spa och Bastu

Husägare med dessa komfortval har såklart högre energiförbrukning än hus utan dessa inslag. Men även dessa val går att påverka, utöver att välja produkter som från början är mer energieffektiva (stor skillnad i olika spa bad framförallt) och hur man väljer att värma upp swimmingpoolen så kan man inkludera en Isaver. En frekvensstyrning som gör att man kan "dimmra" cirkulationspumpen.

Vår halvering av energiförbrukningen gällde vintern, då har vi inte poolen igång men Isavern har vi i större utsträckning programmerat och nyttjat denna sommar (2022) så vi får se om det medfört någon skillnad, inte utvärderat/avslöjat det än. (ja stor besparing, uppdaterat 2023) Spabadet stänger man lämpligen inte av på vintern, då riskerar det att frysa sönder, men perioder man inte ska nyttja badet går det att ställa ned temperaturen - och det gör stor skillnad. Håll dock inte på att ändra fram och tillbaka från dag till dag, det kommer istället dra mer el. Ska du sänka temperaturen bör det gälla en period om minst 10-14 dagar.


Med ett smart hem, till exempel KNX, eller med "smarta" produkter kan man ofta styra dessa via app, och tillgängligheten gör det lättare att saker inte står på i onödan. Det gäller även uppvärmning av pool, bastu och spa bad.


Solceller


Det är rusning på solceller just nu (2022) och anledningen är förstås att det är ett utmärkt sätt att minska sin energiförbrukning och dessutom bidra med lite extra grön el till elnätet.

Vi valde diskreta solceller från Midsummer. Det var begränsat vad vi hade råd med när vi installerade dem, och vårt tak är tyvärr inte i söderläge, men de ger oss ändå nästan 4000 kWh per år. Ca 70% använder huset direkt (bla till poolen) och överskottet säljer vi till Vattenfall (Tibber numera sen 2023). Installationen fanns redan på plats så det var ingen bidragande faktor till att vi halverade förbrukningen i vintras, dock var det lite mer sol februari och mars i år än fjolåret så viss påverkan hade detta just de månaderna. (väldigt lite de producerar november-februari).Nästa år hoppas vi ha råd att bygga ut med solceller till resten av taket. (Nope. Uppdaterat 2024)


Datorer, lampor & Stand by


Supersnygga supermodular LED lampa drar minimalt med el

Vi är en familj med mycket teknik i hemmet och det är ofta flera "produkter" på. Jag själv ser ofta och gärna på TV, jag jobbar hemifrån (dator) och alla våra barn har typ ständigt TV eller dator på. Här finns en del utrymme att spara på förbrukningen av el, men datorer drar inte så mycket. Även om TV apparater tenderar att blir större och större för varje år så blir de också mer energisnåla så visst finns lite att spara in här, men inte jätte mycket ( en TV drar ca 130 kWh per år beroende på storlek) och man måste leva också. Större äldre TV apparater kan utan problem dra en 300 Kwh. Värst bland spelkonsolerna sist jag tittade var Xbox, så visst kan man göra mer eller mindre medvetna val, speciellt i valet av ny TV där energiförbrukningen ändå varierar en hel del mellan olika modeller, men i det stora hela är det en mycket liten del av husets totala energiförbrukning.


Apparater på standby drar också obetydligt för husets el, du kommer inte märka på elräkningen om du tar bort alla energisparlägen. Däremot finns ingen anledning att saker står och drar el i onödan, den gamla 80-90 tals devisen att om alla stängde av sina standby funktioner på TV så kan man stänga ned ett kärnkraftverk eller två stämmer sannolikt fortfarande. Återigen, om vi bara sparade 5% el så skulle vi inte ha den energikris och priser vi ser nu (2022) i Europa - så det är ingen dum idé att ändå ha så många apparater som möjligt helt avstängda. Bara för att du inte ser skillnaden i din elräkning betyder inte att det inte att det inte har någon betydelse.


Motsvarande gäller lampor, åtminstone om du har LED. LED drar väldigt lite jämfört med gamla glödlampor och Halogen. Samma devis gäller här, låt inte saker stå på i onödan även om det inte är det som utgör den stora skillnaden för din elräkning. Har man däremot inte LED lampor är det dock dags att byta ut till det.


Elavtal per timme

Bor man i hus och har elbil finns en hel del att vinna på att titta på ett elavtal per timme. Detta påverkar så klart inte ens energiförbrukning, men kan påverka kostnaderna. Pris per timme är alltså inte samma sak som rörligt elpris, då får man ett genomsnitts pris av vad det har varit hela månaden. Timpris så betalar man precis vad man gjort av med timme för timme, och då kan man styra viss förbrukning till billigare timmar. Se vårt tidigare blogginlägg om detta.


Har du några fler egna smarta tips? Lämna gärna en kommentar eller förslag



































1,976 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page