top of page

Tvättstuga

Placerad i groventré, källare, inklämd i toaletten eller ett eget centralt rum?

Tvättstugan har de senaste decennierna varit en relativt oprioriterad del av huset, inte minst utifrån ett inredningsperspektiv. Men statusen med en härlig, snygg och gärna fristående tvättstuga har ökat signifikant de senaste åren. Den delar inte längre nödvändigtvis utrymme med pannrummet eller groventrén. Sociala media huserar mängder med inspirerande bilder på lyxiga tvättstugor och givetvis har det hänt mycket även på teknikområdet för tvättstugan.

Följande inlägg innehåller länkar och produkttips från ej betalda samarbeten.


Ljusa och blå färger som mer klassiskt dominerat tvättstugan är förstås fortfarande populära men vi ser allt mer exempel på mörka tvättstugor för ett exklusivare och mer sobert intryck, gärna förenat med klädförvaring och walk in closet i direkt anslutning.

Sök inspiration för mörk tvättstuga på Houzz.se

För de tokinredda designhemmen allt fler tycks vilja visa upp på instagram och andra sociala flöden tycks det helt enkelt inte finnas plats för en "ful tvättstuga" eller ett icke design-inrett rum. Således ser vi allt fler bilder likt de ovan. Vad man behöver komma ihåg är att många fina bilder dock inte är från Svenska hem, och i vissa fall inga hem överhuvudtaget utan stylade showrooms. Det innebär att vi har en del "tråkiga" föreskrifter som begränsar möjligheterna för vad som är möjligt då tvättstugan rent krasst är ett "våtutrymme". Tvättstugan behöver golvbrunn, dörrar (eller höga trösklar) och ventilation till exempel.


Den praktiska tvättstugan


Den praktiska tvättstugan kan både vara compact living style - maximerad användning av liten yta, eller en större tvättstuga med ordentlig plats för att både sortera och vika kläder, stryka och torka tvätten. Gemensamt är att de maximerar användningsområdet för sin yta. För de mindre ytorna är det populärt att gömma vitvarorna i ett skåp / bakom ett par skjutdörrar.

Inbyggd förvaring och tvättmaskin. Mer tips likt detta hittar ni på bloggen forvaringsdrottningen.com

Ovan ser vi våran tvättstuga från Eco Now House. Vi satsade på en bra bänkyta att kunna vika och sortera tvätt och platsbesparande lösningar som det smarta strykjärnskåpet från Nimoverken. Både strykjärn och bräda göms i ett snyggt skåp med inbyggd hållare och timer för strykjärnet. Timern gör att man elen stängs av ifall man råkar glömma strykjärnet på. Skåpet har också en utfällbar hängare. Nimoverken har också ett torkskåp som slukar extremt mycket tvätt.



Torkskåpet heter EcoDryer 2.0 och är placerad mittemot tvättmaskinen. Bilden hade inte blivit så kul om vi packat den med kläder för att illustrera exakt hur mycket den sväljer, men den tar i princip en hel maskin. Dessutom går det utmärkt att lufttorka så den behöver sällan ens vara på.


Ett torkskåp kan således utgöra en utmärkt platsbesparande funktion för att hänga upp sin tvätt såväl som en oumbärlig funktion för blöta vinterkläder.






För den med begränsat utrymme så finns förstås kombinerade torktumlare och

tvättmaskiner, men vi har också LGs Twin wash som kan tvätta två olika program samtidigt.


I den super funktionella tvättstugan finns förstås också gärna ett tvättnedkast. Två bilder lånade från Pinterest som visar smarta lösningar för just detta.



Varför inte ett tvättnedkast gömt bakom tavlan?!


Den klimatsmarta tvättstugan


Klädindustrin sägs utgöra ungefär 10% av den globala klimatpåverkan. Hur vi tvättar och tar hand om våra kläder har en stor påverkan på dess livslängd, och utgör således en inte helt obetydlig del av denna enorma klimat och miljöpåverkan.

Så hur får man till en klimatsmart tvättstuga? Tvättställning utomhus känns ju miljövänligt men funkar dåligt året om (i Sverige) och är knappast möjligt för alla boendeformer. I studier över klädernas klimatpåverkan framkommer att endast ca 4% utgörs av tvätt och torkning. Men räknat på det egna hemmet så står tvättstugan utifrån ett energiförbrukningsperpektiv för en relativt stor del av hushållselen i en villa. En tvättmaskin drar i genomsnitt 1-2 Kwh per tvätt och en torktumlare drar mellan 2-10 kwh per omgång! De som tvättar 2 maskiner om dagen har således en inte helt obetydande andel elförbrukning från bara tvätt och tork. Och även om "bara" 4% av klädernas totala klimatåverkan utgörs av tvätt och tork så är det fortfarande en betydande faktor av de globala utsläppen om man tänker att kläder utgör 10% av hela världens totala klimatpåverkan.


Att således få kläderna att hålla så länge som möjligt är naturligtvis väldigt väsentligt. Det är ingen hemlighet att tvättning och torktumlande sliter mycket på kläderna, även om dagens moderna torktumlare är mer skonsamma än äldre diton så sparar man in ca 10% slitage på att inte torktumla. Torkskåp och lufttorkning är väsentligt mer skonsamt mot kläderna.

En klimatsmart tvättstuga handlar inte bara om teknik och torkning av kläder, det handlar förstås också om inredning. I den ekologiska tvättstugan målar vi så klart med ekologiska färger. I bild ovan våran tvättstuga där väggarna är målade med växtbaserade ekologiska färgen Auro från Byggfabriken. I bilden ser vi också Svenskproducerad Svanenmärkt inredning i form av bänksskiva, luckor och ho från Vedum. Svanenmärkningen säkerställer hållbar produktion av material och att inga giftiga halter förekommer från limm eller färger. I vår tvättstuga är även innertaket svanenmärkt, de färdigmålade takskivorna från byggelit.


Produkttips för tvättstugan


Upphöjd tvättmaskin & torktumlare
Snyggt och praktiskt att få upp höjden på tvättmaskin och tork.

Vedum Svanenmärkt upphöjd möbel för tvättmaskin och torktumlare inklusive utdragslådor: Ca pris 12 700 kr.


Torkskåp Ecodryer 2.0
Marknadens mest energisnåla torkskåp är det officiella valet i Eco Now House

Marknadens mest energisnåla torkskåp Ecodryer 2.0 från Nimoverken. ca pris: 15 000 kr


Ekologisk färg Auro

Ca pris: 1 liter Auro ekologisk färg från byggfabriken: 425 kr.


Strykjärnsskåp

"Strykskåp" Nimo ca pris: 7000 kr




707 views0 comments
bottom of page