top of page
KL_perfectshot_DJI0941.jpg

Halverade
energi-förbrukningen!
 

Sponsrad artikel 

Hela resan bakom ekohuset, de bästa energitipsen och oväntade åtgärden som gav mest effekt! 

 

Det tog drygt fyra år att totalrenovera 60-tals huset och förvandla det till ett teknologiskt smart hem och modern villa med pool, bastu och spabad. Resultatet - Halverad energiförbrukning och Energiklass A.  Detta är en betald artikel men baserad på vårt faktiska projekt och uppmäta värden. 

 

Totalrenoveringen av 60-tals huset är ett projekt initierat av Anders Hallström som till vardags är hållbarhetsexpert på företaget  Eco Now. Idén att skapa ett eget projekt föddes från att i flera år ha jobbat med att rådgöra företag och ibland även privatpersoner hur man kan minska sin miljö och klimatpåverkan. 

  - Det är lätt att rådgöra andra men inte alltid lika lätt att leva som man lär. Med ett privat intresse för hus, hem, renovering och design så hade jag under långt tid spanat på de senaste innovationerna och trenderna inom detta område och va genuint nyfiken på hur de skulle prestera i praktiken och hur det skulle bli om man samlade de “bästa” av alla lösningar  i ett och samma projekt. Dessa tankar utgjorde bakgrunden till att skapa Eco Now House, berättar Anders Hallström. 

 

Eco Now House är en oberoende sajt med syfte att förmedla inspiration och information kring produkter, lösningar och nyheter inom hus, hem, inredning, renovering, trädgård och livsstil med fokus på hållbarhet, miljö och energieffektivitet. - Utgångspunkten är att primärt tipsa om och recensera produkter och lösningar som testats i praktiken av mig och min familj personligen, säger Anders. 

“Frågan var bara; orkar familjen med en totalrenovering till ?! “ 

 

Projektet Eco Now House tillkom redan 2015. Då bodde Anders med familj i ett radhus i Vallentuna, även det huset byggt sent 60-tal. Radhuset totalrenoverades med ekologiska och hållbara materialval och gick från D till B i energiklass. När projektet var klart 2018 så hade dock barnen blivit tonåringar och huset kändes för litet. Tanken om ta erfarenheterna vidare och att rita ett eget “ekohus” föddes.  - Vi letade tomt ett tag och hade till och med ritat upp ett helt hus, men istället dök en villa i närheten upp byggd 1963 som hade alla de rätta förutsättningarna. Vi hade ju redan erfarenhet av att renovera just 60/70 tals hus, storleken på huset var perfekt för oss och tomten va också lagom stor. Ekonomiskt var det också mycket lättare att få igenom en renovering än ett nybygge efter egen design, berättar Anders. 

- Frågan var bara; orkar familjen med att bo och leva med en till totalrenovering direkt efter den vi nyss gjort? 

Det var ingen liten totalrenovering som genomfördes; hela planlösningen gjordes om, huset byggdes ut, hela källarvåningen bilades ut,  tomten gjordes om och kompletterades med pool, växthus, ny trädgård, återvinningssystem av regnvatten och flera altaner och terrasser. Det borrades även nytt borrhål för bergvärme. 

 

Mest överraskande åtgärden 

 

Renoveringen gjordes i två etapper. Övervåningen gjordes klar först medan källarvåningen bilades ut. - Allt tog givetvis längre tid än beräknat så när vi flyttade in var köket inte klart, fönsterna hade inte kommit så det var bara byggskivor som skydd det blåste in genom. Kyl och frys stod nere i byggdammet i källaren, berättar Anders.  60-tals huset hade redan bergvärme, men bergvärmepannan var 15 år gammal och med ett borrhål dimensionerad för att värma upp endast övervåningen. Källarvåningen var inte uppvärmd av pensionärsparet som bodde i huset innan. - Vi var ganska osäkra på om investeringen att borra ett till hål och byta ut bergvärmepumpen verkligen skulle vara lönt. Men vi var fast beslutna att göra källarvåningen till nedervåning med full boendeyta och golvvärme så det var en åtgärd som behövde göras. Nya bergvärmen, En IVT GEO 500 (Numera IVT GEO 600), installerades december 2020. Det årets totala energiförbrukning uppgick till drygt 28 000 kWh. 

Januari och februari året efter, 2021, visade direkt på en halverad energiförbrukning mot året innan, vilket vi även berättade om på IVTs blogg, men det var svårt att veta exakt hur mycket detta kunde tillskrivas nya bergvärmen. Det var mildare väder dessa månader, det renoverades inte lika mycket i huset som året innan och en trasig el-ledning hade orsakat skador som gjorde att spabadet och ventilationen inte var igång hela tiden dessa månader. - Men nu när projektet är klart och vi dessutom hunnit bo i huset ett helt år efter alla åtgärder har gjorts, så kan vi se att nya bergvärmen helt klart är en av de viktigaste åtgärderna vi har gjort för att minska energiförbrukningen. Det blev för mig en oväntad positiv överraskning, säger Anders -  Att ny bergvärmepump skulle ge så stor skillnad när det ändå fanns bergvärme sedan innan! 

Halverad förbrukning trots ökad komfort, pool, elbil och tonåringar.  “18 grader kallt i huset inte så intressant alternativ för oss” 

 

- Det viktiga för mig med projektet var att minskad energiförbrukning och andra klimatsmarta 

åtgärder inte skulle ske på bekostnad av komfort och design. Tvärt om var dessa aspekter lika viktiga för mig som miljöaspekten.  Att minska energiförbrukningen genom att ha 18 grader kallt i huset var inget intressant alternativ för oss, berättar Anders. 

desktop_supermodell.jpeg

GEO 500 som numera hunnit bli GEO 600 är inte bara effektiv utan även kanske marknadens snyggaste bergvärmepump. 

När Anders med familj flyttade in sommaren 2018 låg årsförbrukningen på ca 17 000 KWh. Då bodde två äldre personer i huset och bara övervåningen på 105 kvm samt ett rum i källaren om ca 25 kvm var uppvärmt med element via bergvärme.  Paret innan hade också en inglasad altan med elektrisk golvvärme som stod på ibland. Anders rev inglasade altanen och byggde ut huset till totalt 268 kvm uppvärmd yta via vattenburen golvvärme på bägge plan.

 

- 2020 hade vi alltså kommit en bit på vägen; vi hade anlagt en pool, ett spabad, en hybridbil som laddades hemma, mer än dubblat den uppvärmda ytan. Vi hade också anlagt solceller som dock kom i drift först i augusti det året, berättar Anders. Då 2020, med gamla bergvärmen kvar, och tre personer mer i hushållet jämfört med de förra ägarna, låg årsförbrukningen på drygt 28 000 kWh - inklusive en del renoverings el. Nu 2024 så har det gått ett drygt år sedan huset blev helt klart och den totala energiförbrukningen för förra året blev uppmätt till 15 000 kWh!  Alltså 2000 Kwh lägre än innan vi flyttade in.  Då har utöver alla åtgärder som gjorts 2020 även eluppvärmd bastu tillkommit och barnen, nu 19, 18 och 12 år gamla blivit väsentligt mer energi-belastande för hushållet. Trots allt detta nästan en halvering av energiförbrukningen från 2020. Dessutom har vi gjort en ny energideklaration och den gick från C till A. - Väldigt nöjd med detta då 60-70-tals hus är väldigt svåra att få A-klassade ,säger Anders Hallström. Inomhustemperaturen har då varit inställd på 21.5 grader. 

Även om huset är klart så står några nya planer på agendan. 

Nästa steg är att sätta in AC som kopplas till bergvärmen via naturkyla och att bygga ett utekök. Sen lever fortfarande idén om att genomföra det helt egenritade ekohuset någon gång i framtiden. Så kanske blir det även ett Eco Now House 3.0 

Åtgärderna som gav mest effekt!  Anders tipsar om sina bästa åtgärder:

 

#1  Bergvärme med rätt dimmensionerat djup 

 

Djupet på borrhålet är en viktig faktor. Äldre hus planerade oftast inte för att bergvärmen skulle värma hela huset och borrhålen kan därför vara underdimensionerade. Är bergvärmepannan äldre än 15 år som i vårt fall så kan det därför vara värt investeringen att uppgradera till en ny, även om den gamla fortfarande tickar på. Vår gamla panna var ju inte trasig, den lades ut på blocket och kunde glädja någon annans fritidshus istället. Med ny modern panna  och ett till borrhål lika djupt som det förra rustade vi huset för att kunna värma bägge våningsplanen till 100% - och med en kraftigt reducerad energiförbrukning. Vår absolut viktigaste åtgärd. 

# 2 Tilläggsisolera

Bra isolering gör mer än man tror.

Ytterväggarna i vårt fall kunde vi inte göra så mycket åt, men vi uppskattar att tilläggsisolering av vinden bidrog med mellan 6-8% reducering av elförbrukningen.

 

Att tänka på är att fönster och ytterdörr också släpper ut värme. Har du gamla 2-glas fönster så kan det absolut vara en effektiv åtgärd att titta på, i vårt fall var de flesta fönster redan utbytta, men vi satte in nya ytterdörrar från Ekstrands.  

# 3 Energioptimera poolen

Många husägare drömmer om en egen Swimming pool, men det kan vara ett belastande inslag för energiförbrukningen. Egen pool var en dröm även för oss och något vi bestämt redan innan inflytt, så att hitta lösningar på hur vi kunde bygga pool så energieffektivt som möjligt blev ett viktigt inslag. Det resulterade i att Anders skapade ett nytt företag specialiserat på att erbjuda just energisnåla och miljövänliga pooler - OP Living. 

 

Ett energieffektivt sätt att värma poolen kan vara att koppla den till just bergvärmepannan. Det förutsätter att man har tillräckligt modern pump och dimensionerat borrhål för detta,  i vårt fall anlades poolen innan nya bergvärmen och kunde inte placeras på ett optimalt sätt för denna lösning. En frekvensomvandlare, “dimmer”, till poolens cirkulationspump blev istället en viktig lösning som sparade in ca 50% av poolens energiförbrukning.

Läs gärna även nedanstående blogginlägg och artiklar från Eco Now House för mer tips  eller surfa runt på sidan för inspiration och trendspaning överlag.

Halverad förbrukning 

20220719_221218.jpg

Detta blogginlägg från 2022 tar upp fler tips och råd och utgår från första mätningen av halverad förbrukning. 

Om IVT bergvärme

maxresdefault.jpeg

Läs mer om IVTs bergvärmeprodukter

Så skapade vi huset

marie entre.jpg

Alla åtgärderna som skapade "Sveriges mest moderna ekohus"

bottom of page