top of page

Så skapar du ett super

miljö kök 

Detta kök skapade vi i det första Ekohus projektet - Eco Now House 1. termen ”Supermiljö kök" kommer från Puustelli som utvecklade en ny egen standard för hållbarhet inom kökstillverkning som sitt koncept Minus vilka vi var bland med de första att anamma i Sverige. Vi utvecklad dock konceptet på vårt eget vis i dialog med Puustelli. Resultatet blev ett designat Supermiljökök med var egna eco now house touch som medverkat i flertalet inredningstidningar och pressreportage. 

12032828_917480858317191_140127967518849

Trä och biokomposit utan formaldehyd

Återvunnet material

LED belysning

Kyl & frys A+++

30 års garanti 

Induktionshäll

Energisnål ugn med smarta funktioner

Effektiv och energisnål fläkt

kokande vattenkran

Energi och vattensnål diskmaskin

Golv & väggar putsade av lera och kisel

Köksluckor & Stomar

Luckor och stommar är förstås själva grunden i köket. Här finns flera aspekter att tänka på. Hur är luckorna målade, vilket material är det i stommarna och vilken kvalité och beräknad livslängd dessa har. Svenskarna toppar listar i världen över dem som river ut och renoverar kök mest frekvent. Även helt nya kök rivs inte helt sällan ut för att man inte gillar något med designen när en ny ägare flyttar in. Steg ett om man vill tänka mer hållbart är att se över vad som verkligen behöver bytas ut. Kanske räcker det med att byta bara luckorna? Det finns många företag som specialiserar sig på detta. Härjedalskök och Pickyliving tex. Skall man bygga ett helt nytt kök så har Puustelli Miinus tagit fram marknadens enda "supermiljö kök" vilket inkluderades i det första Eco Now House projektet (bilen ovan). Ingen formaldehyd, biokomposit stommar som väger väldigt lite och där man skalat bort allt onödigt material som tex täckskivor mellan skåpen och i rygg. (tänkt på att ha vägen snygg bakom eftersom den syns då:) ) hela köksserien är utvecklat för att ha så lågt klimatavtryck som möjligt i alla led. Det finns även flera Svanenmärkta kollektioner på marknaden om man fastnat för någon annan tillverkares design. Vill man platsbygga sitt egna kök kan man såklart styra så det är närproducerat virke och lokala hantverkare mm som används och på så sätt få ett extra lågt klimatavtryck. Se upp med vilka färger du använder bara. Färg kan ha både stor miljö, klimat och hälsopåverkan. Läs gärna vårt reportage om färger här. 

Bänkskiva 

Vilket material består bänkskivan av och vilken miljö och klimatpåverkan har detta? Kompositmaterial kan vara bra då de ofta är av restmaterial som annars hade gått till spillo, nackdelen är att dem kan vara svåra att återvinna effektivt. Trä är i regel alltid bra då träd lagrar koldioxid, men träbänkskivor kräver mycket underhåll så här får man se upp med vilka produkter man underhåller bänkskivan med. Stålbänkskivor har fördelen att de är lätta att återanvända effektivt, de är i regel underhållsfria och de håller länge. Nackdelen är att de kräver mycket energi vid tillverkning och därmed har stor klimatpåverkan vid framställning. Olika naturmaterial som marmor, sandsten, granit osv kräver stora ingrepp i naturen när de bryts och har ofta rätt långa transportsträckor och är lite krångligare att återanvända effektivt. Vi valde Eco By cosentino till första Eco Now House projektet (se bilden ovan) och Dekton från Cosentino till det andra. Komposit av återvunnet material från porslin, glas mm samt spillmaterial som aska. Extremt bra hållbarhet, underhållsfritt och riktigt snyggt. Förhoppningsvis behöver den aldrig återanvändas!    

Vitvaror

En riktlinje som Naturskyddsföreningen kom med för flera år sedan och som sannolikt gäller fortfarande är att kyl och frys äldre än 10 år är dags att byta ut. Vitvaror blir i regel mer och mer energieffektiva men i takt med att lagar blir mer strikta så fasas också fler skadliga ämnen ut. Idag finns många prisvärda modeller i både A++ och A+++. Men tänk också på inställningarna -  det blir rätt stor skillnad om du har kylen på 8 grader eller 2 grader, eller frysen på högsta eller lägsta läge. Ju lägre temperatur desto mer förbrukning, rätt logiskt. Lite dyrare kylskåp har ofta bättre förvaring och temperering för grönsaker så dem håller längre. En bra planering och översikt så man ser vad man faktiskt har i kylen är också en aspekt som ligger bakom mycket  onödigt matavfall- detta har fångas upp av flera tillverkare på sistone. I Eco Now House 2.0 använder vi Familyhub (3.0!) med kamera i kylen tex!!  Bor man i hus och har möjlighet till kallskafferi så är detta givetvis ett utmärkt komplement eller alternativ eftersom det inte drar någon energi alls. 

Induktionshäll

Har du grön elförsörjning så är Induktionshäll en överlägsen produkt och det bästa miljövalet. 

Induktionshällen är snabbare än övriga alternativ och energisnål. Det är alltså bättre än både gas och ved ur miljösynpunkt såväl som ur säkerhetssynpunkt. Induktionshällen är också det mest effektiva sättet att koka vatten på, alltså inte Vattenkokaren. Kokande vattenkran är dock i regel steget vassare eftersom du då också bara tar exakt så mycket vatten du behöver. 

Sopsortering 

Utan en fungerade sopsortering inget miljökök. Givetvis skall det finnas plats för en effektiv sortering av plast, papper, metall osv men även för matavfall. De flesta kommuner samlar idag in matavfall, men om inte finns lösningar som tex Bokashi kompostering eller avfallskvarnar man installerar i diskhon. Tänk på att även oljor inte skall hällas ut i avloppet. Frityrolja och andra feta oljor för matlagning skall samlas i behållare och lämnas till återvinningen. 

Belysning 

LED är den mest effektiva belysningsformen som finns just nu. Drar väldigt lite el, räcker länge (ca 10 000 timmar) och behöver därför nästan aldrig bytas, och finns nu mera både dimbar och med olika kalvingrader för även varmbelysning eller varför inte färgad belysning. 

bottom of page