top of page

Capture the
Light

Få saker gör lika stort designintryck som en genomtänkt och uttrycksfull belysning. 

Belysning skapar inte bara ljus på mörka ytor, de skapar stämning, belyser (eller döljer) detaljer, kan höja säkerheten och minska inbrottsrisk eller bara vara otroligt vacker. 

I en tid av skenande elpriser gäller det dock att välja energisnål LED belysning samt tänka till hur man planerar och använder sin belysning, vilket denna sida utvecklar och förhoppningvis ger inspiration till. 

Golden Sparkles
Decorative Lighting
1616518338542.jpeg

Belysning med färg

Att ändra färg på belysningen är något av Philips hue signum. Extra väl kommer denna funktion till sin rätt vid belysning utomhus. Med hue belysning och tillbehöret Bridge så kan man styra sin belysning i appen och där välja mellan massvis av olika färger eller färdiga "stämnings scenarion" som sunrise, tropisk skymning eller solnedgång på savannen till exempel.  Det finns en uppsjö fasad och trädgårdsbelysningslampor i energisnål LED kopplade till Hue som återfinns i de flesta större hemfix butiker som Elgiganten, Krauta mfl. 

Smart belysning

Smart Phone Screen

Att styra belysningen var ingången till det smarta hemmet och utgör fortfarande en av de viktigaste detaljerna i "Smart Home" konceptet. Att kontrollera belysningen i sin telefon har dock långt fler fördelar än att bara agera "fjärrkontroll".  En av de viktigaste åtgärderna för att förhindra inbrott är att det ser ut som att någon är hemma. Genom att styra belysningen vart du än är i kombination med automatiska program kan man se till att lampor tänds och släcks oregelbundet så det verkar som att någon är hemma. Hue är ett utmärkt exempel på hur man enkelt kan styra belysningen, men det kan vara svårart att få in alla hemmets ljuskällor i hue. Ett lite dyrare men mer övergripande system är KNX. Hagers Domovea är ett exempel på KNX system som kan integreras med all belysning och ta in andra smarta system som tex Hue.

Automatisera belysningen för minskad energiförbrukning och höjd säkerhet 

Christmas Decorations

 Julbelysning

Få saker ger samma julstämning som julbelysningen, speciellt för villaägaren där tomt, buskar, träd och fasad ofta dekoreras med ljusslingor.  Men hur mycket drar elen för allt detta? En fråga många ställer sig med de höga elpriserna vintern 2021? Inte så mycket visar det sig, Vattenfall har summerat prisexempel här och Villaägarna har ett bra reportage om detta som även tar upp lera saker att tänka inför julen då kan läsa om här. Förutsätter att man har LED lampor, med smart styrning kan man effektivisera ännu mer. 

Det finns förstås undantag, går man all in på julbelysningen som villaägare som detta exempel blir det nog lite dyrare. 

Philips hue eller andra lampor som kan ändra färg kommer förstås extra väl till pass även under julen om man vill experimentera med blåa, röda toner tillexempel. Här hittar du flera tips på hur man använder Philips hue under julen. 

Quu Design

Heli Mäkiranta är skaparen och designern bakom Finska succén Quu design, även vårt officiella leverantör val till Eco Now House. Handgjorda produkter i naturmaterial från lokala producenter är hennes devis. Designinspirationen kommer från den finska naturen. Signumet är kulorna i olika färger, storlekar och material som man kan kombinera som man vill för sin egna unika design. 

Länk 

quu-valaisin-musta-ja-valkoinen-design-from-scandinavia.jpeg
belysning-beslagdesign.jpeg

LED LISTER

LED listerna har utvecklats en hel del senaste åren. Från tejpslingor med synliga i dioder med kallt vitt ljus eller kitschiga blinkande färger till diskreta belysningsdetaljer som förhöjer inredningsdesignen avsevärt.

 

I bild ser vi Bianca Ingrossos omskrivna designkök (se även vårt blogginlägg snyggaste köken 2020) där Beslag designs ledlister används. Bland annat infräst i vitrinskåpet som syns i bild. Deras ledlist flexy är produkten som använts och utgjorde även vårt val i Eco Now House bland annat i spa badrummet (se blogg). 

Foto Adam Helbaoui

Inspiration 

Vägglampor

Supermodular är ett systerföretag till Philips Signify som gör grymt snygga designade armaturer. Lampan Trapz här bredvid och infällda Hollow som går att justera i olika vinklar i bild längst till höger

trapz-01-surface-b.jpeg
HOLLOW-125_BLSTR-WHSTR_0483-667x1000.jpeg

Tom dixon

Design som sticker ut är alltid häftigt och lite av Tom Dixons signum. Ganska pricy lampor över lag men finns en uppsjö olika och en del även för mer normala plånböcker. 

melt_large_chandelier_cork_table_fat_chairs_-_under_embargo_0.jpeg

Spegel
belysning

Led belysning överlag och Spegelbelysning i synnerhet har utvecklats en hel del från det kalla industriella ljuset tidigare modeller associeras med.  Idag går det oftast utmärkt att även dimma LED belysning vilket historiskt också varit en brist då ljuset lätt börjat flimra tidigare.

 

En stämningsfull belysning i bakkant av produkter har blivit populärt och blir väldigt effektfullt för just badrumsspeglar.

Bild från Swedbergs 

behagligt-och-energisnalt.jpeg
bottom of page