Vad är en duschtoalett?


Så funkar en duschtoalett

Nyligen installerades den nya toaletten, när vi lade upp bilden på sociala medier med texten att duschtoaletten installeras, fick vi en hel del frågor om vad en duschtoalett är för något.


en duschtoalett kräver framdragen el och en del installation, men förbrukningen är extremt låg och motiveras av komforten, hygienfaktorn och de övriga miljöfördelarna

Duschtoaletterna har funnits länge men har främst varit populära i Asien och framförallt Japan. Man kan säga att det är en sorts avancerad form av bidé och toalett i ett. Duschtoaletterna börjar nu komma stort även i Sverige. Poängen är alltså att man rengör sig med vatten istället för en massa toalettpapper. Så vad är egentligen grejen med detta? På sidan badrumsportalen listas flera punkter som sammanfattar detta rätt bra:

. I en duschtoalett används varmvatten för för skonsam rengöring, känsliga områden slipper hudirritationer som kan komma av torrt och skavande papper.

. Vattentrycket som är justerbart för personlig komfort ökar blodcirkulationen.

. För personer med rörelsehinder får duschtoaletten stor betydelse och ökar självständigheten för många.

. Duschtoaletten minskar bakteriespridningen. Bakterier kan inte torkas bort med papper utan måste tvättas bort. Vattenrengöringen tar bort bakterier och spridning av bakterier minskar avsevärt.

. I miljösynpunkt är duschtoaletten ett betydligt bättre alternativ då vi Européer spolar ner 60 000 rullar toalettpapper varje dag. För denna mängd papper går det åt 27000 träd dagligen för tillverkning av toalettpapper.


Geberits AquaClean duschtoalett

Så här blev våran duschtoalett. Duschtoaletterna har ofta en lite mer modern design, denna sitter på s.k Monolith cistern. Jämfört med en gammal toalett som kan spola runt 9 liter vatten per spolning så förbrukar duschtoaletten inklusive själva "duschningen" i genomsnitt ca 5 liter per spolning. Den stora vinsten ligger dock i minskandet av toalettpapper. Sverige ligger i toppen över dem som använder mest toalettpapper per person i världen (vår dotter toppar nog listan i Sverige dessutom). Aqua Clean toaletten är Geberits flaggskepp och kommer dessutom med uppvärmd toalettsits (grymt skönt när övriga huset inte har fått igång värmen än kan påpekas). Toaletten känner av när någon sätter sig och då börjar den värmas upp. Man kan även programmera sina egna inställningar i toaletten så den anpassas beroende på vem som sätter sig. Både toalett och cisternen har fläkt med "luktutsug" . Att använda duschfunktionen är frivilligt bör påpekas (vår dotter vägrar fortfarande prova) man aktiverar den med en liten fjärrkontroll (som smidigt hängs upp med magnetlist). En stråle med ljummet vatten börjar spola och man kan justera hårdhet, riktning mm med fjärrkontrollen. Känns lite konstigt första gången men redan vid första testet så måste man nog skriva under på att detta känns betydligt mer hygieniskt, och mer modernt. VC toaletterna har varit i princip lika dana sedan 40-talet. De första i Sverige dök upp redan runt 1870. Den enda förbättringen har varit att moderna toaletter förbrukar mindre vatten, men detta har också i vissa hus med gamla rördragningar lett till problemet med att papper kan fastna i rören osv. Vi bytte hela avloppssystemet i vår renovering och den effekten kunde konstateras även här trots att toaletterna inte var särskilt snålspolande.

Alltså många vinster med att förbruka mindre toapapper.

Efter spolning så sätter även en fön igång som blåser varmt och "torkar" .

Toaletten har precis kommit på plats. Cisternen Monolith har inbyggd LED belysning med rörelsedetektor, smidigt på natten då man inte behöver tända upp hela badrummet.

Mer om Geberits duschtoalett AquaClean på deras webbsida här

Passar på att länka till ett kul klipp om framtidens toaletter och toa-fakta på youtube. I jämförelse har vi klart den snyggaste, i mitt tycke alla fall!


481 views

0704284968   |   anders@econow.se

  • Facebook Black Round
  • Instagram - Black Circle