top of page

Vad är en duschtoalett?

Updated: Feb 5, 2021

Redigerad juni 2020

Så funkar en duschtoalett

Duschtoaletten är en av de inslag som oftast väcker mest uppmärksamhet i vårt ekohus projekt. Men vad är egenglien en duschtoalett och varför har vi vald med den i vårt projekt Sveriges mest moderna Ekohus? Detta inlägg är inte sponsrat eller betalat men vi har samarbete med Geberit vars produkt är med i vårt projekt och kommande visninghus.


Så fungerar Duschtoaletten

Som bilden ovan visar finns en liten ”sprinkler” i toaletten som är själva ”duschen”. Funktionen gör detta till en modern bidé och skapar en hälsosammare och mer hygienisk toalett som potentiellt också sparar väldigt mycket toapapper.


montering Aqua clean och Monolith
Duschtoaletten behöver framdragen el.

Duschtoaletterna har funnits länge men har främst varit populära i Asien och framförallt Japan. Som tidigare nämnt kan man säga att det är en sorts avancerad form av bidé och toalett i ett, men det är också på många fler sätt den moderna toaletten för 2020 talet där uppvärmd toasits, smartare spolning, luktutsug, orienterings belysning mm kan ingå. Vår modell är 2020 trenden trogen givetvis också försedd med en egen app där man kan göra sina egna personliga inställningar!


Duschtoaletterna börjar nu komma stort även i Sverige. Poängen är alltså att man rengör sig med vatten istället för en massa toalettpapper. Så vad är egentligen så hälsosamt med en duschtoalett? På sidan badrumsportalen listas flera punkter som sammanfattar detta rätt bra:

I en duschtoalett används varmvatten för skonsam rengöring, känsliga områden slipper hudirritationer som kan komma av torrt och skavande papper. Vattentrycket, som är justerbart för personlig komfort, ökar blodcirkulationen. För personer med rörelsehinder får duschtoaletten stor betydelse och ökar självständigheten för många. Duschtoaletten minskar bakteriespridningen.


Bakterier kan inte torkas bort med papper utan måste tvättas bort. Vattenrengöringen tar bort bakterier och spridning av bakterier minskar avsevärt.

.I miljösynpunkt är duschtoaletten ett betydligt bättre alternativ då vi Européer spolar ner 60 000 rullar toalettpapper varje dag. För denna mängd papper går det åt 27000 träd dagligen för tillverkning av toalettpapper.


Bilden nedan visar Geberits AquaClean duschtoalett som vi monterat som en del av Sveriges mest moderna Ekohus.

Duschtoaletterna har ofta också en lite mer modern design, denna sitter på s.k Monolith cistern. Jämfört med en gammal toalett som kan spola runt 9 liter vatten per spolning så förbrukar duschtoaletten inklusive själva "duschningen" i genomsnitt ca 5 liter per spolning. Den stora miljövinsten ligger dock i minskandet av toalettpapper. Sverige ligger i toppen över dem som använder mest toalettpapper per person i världen (vår dotter toppar nog listan i Sverige dessutom). Aqua Clean toaletten från Geberit finns i några olika modeller som varier i pris mellan ca 14 000 kr och 46 000 kr. vår modell är den näst värsta, den kommer bland annat med uppvärmd toalettsits.


Denna funktion fick stor uppskattning av oss då duschtoaletten var det första produkten som överhuvudtaget kunde alstra värme när vi flyttade in tidigt under ombyggnationen. väremsystemet var inte ingång inte köket heller och det var vintertid så den uppvärmda sitsen var guld värd. Toaletten känner av när någon sätter sig och då börjar den värmas upp. Man kan även programmera sina egna inställningar i toaletten så den anpassas beroende på vem som sätter sig. Både toalett och cisternen har fläkt med "luktutsug" .


Att använda duschfunktionen är frivilligt bör påpekas (vår dotter vägrar fortfarande prova) man aktiverar den med en liten fjärrkontroll som smidigt hängs upp med magnetlist. En stråle med ljummet vatten börjar spola och man kan justera hårdhet, riktning mm med fjärrkontrollen. Känns lite konstigt första gången men redan efter första testerna så tror jag nog de flesta kan skriva under på att detta känns betydligt mer hygieniskt, och mer modernt än de gamla toaletterna de flesta är vana vid. VC toaletterna har varit i princip lika dana sedan 40-talet så det är på tiden att något nytt kommer. De första i Sverige dök upp redan runt 1870. Den enda förbättringen har varit att moderna toaletter förbrukar mindre vatten, men detta har också i vissa hus med gamla rördragningar lett till problemet med att papper kan fastna i rören osv. Vi bytte hela avloppssystemet i vår renovering och valde då Geberits extra tysta avloppsrör.


Efter spolning så sätter även en fön igång som blåser varmt och ”torkar”.

Toaletten har precis kommit på plats. Cisternen Monolith har inbyggd LED belysning med rörelsedetektor, smidigt på natten då man inte behöver tända upp hela badrummet.

Mer om Geberits duschtoalett AquaClean på deras webbsida här

Passar på att länka till ett kul klipp om framtidens toaletter och toa-fakta på youtube. I jämförelse har vi klart den snyggaste, i mitt tycke alla fall!


1,940 views0 comments

Comentarios


bottom of page