top of page
Writer's pictureAnders Hallström

Trendspaning Eld: Häftigaste eldstäderna, hållbarhet & Miljö, nya trender.

Updated: Jan 22, 2021


Eld, fire, mysfaktor eller krisberedskap?
Mysfaktor eller extra värme? Oavsett ska man elda med måtta skriver Råd & Rön som bilden är hämtad från.

Så här i vintertid känns en värmande brasa inte helt fel och är en given boost för mysfaktorn.

Vi funderar själva på att uppgradera eldstaden i huset så detta inlägg tittar närmare på några inspirerande alternativ, men även trender med eld som design och inredning.


Några aspekter som är viktiga att beakta om man ska ha en eldstad är eldstadens effekt, verkningsgrad och hur länge eldstaden håller/avger värme. Detta är en hel vetenskap så det blir ett till inlägg inom kort som utvecklar mer om vad man ska tänka på kring eldning och hur effekten skiljer sig mellan de olika valen. Varför säger Råd & Rön till exempel att man ska elda med måtta? Det kan du läsa direkt på deras sida här, men artikeln är gammal så vi kommer utveckla detta.


Steg ett när man väljer eldstad är att bestämma det primära syftet. Är det för design och mysfaktor eller uppvärmning, eller både och? Det avgör lite om man ska titta på kamin, öppen brasa eller spiskassett.


Är öppna spisen på väg tillbaka?

Öppen spis var förr den vanligaste värmekällan men har de senaste decennierna nästan helt dött ut och återfinns främst på äldre landställen. Anledningen är att effektvärmen är såpass låg, nästan all värme, upp till 80%, försvinner ut i skorstenen. Det kan även ge utsläpp av skadliga rökgaser i hemmet. De öppna spisarna ersattes därför med åren av kakelugnar, kaminer eller spisinsatser - men det finns tecken som tyder på att öppna spisen är på väg att vända. I takt med att ny teknik blir mer tillgänglig och husen blir allt bättre isolerade. Det är lite för tidigt att avgöra om det verkligen är en trend men jag vet flera som tagit bort sin gamla spisinsats och återgått till öppen spis. En god vän som totalrenoverade en takvåning i Stockholm förra året installerade två öppna spisar utan kassett insats, och vid ett besök i vårt hus förklarade min kusin att vi verkligen borde ta bort den gamla insatsen då den inte matchade estetiskt när vi gjort om allt annat. "Gamla spisinsatser är ute" förklarade han självsäkert. Och visst, den igensotade spisinsatsen med minimal glaslucka för insyn är nog mer praktisk än estetisk.

Rökgasfläkt från Exodraft

Vill man titta på en öppen spis som lösning så rekommenderas att man kompletterar med en Rökgasfläkt. En fläkt som man kan aktivera mellan 0-100% och ger fart på syret till elden. 100% får fart på brasan direkt men växla ned sen annars brinner veden upp väldigt fort. Rätt använd sparar denna istället upp till 15% ved, minimerar sot och särskilt viktigt för öppna eldstäder - suger ut skadliga partiklar och rökgaser. Rökgasfläkten kan med fördel även kopplas till en kassettinsats eller kamin.



Den lilla lådan till höger är bras-värmeåtervinnings enheten

En annan smart lösning vid öppen eldstad är värmeåtervinning. Som tidigare nämnt är öppen brasa kanske stilfullt och "klassisk" men inte särskilt smart ur värmeperspektiv då upp till 80% försvinner rakt ut i skorstenen. Värmeåtervinningsenheten räddar en hel del av denna värmeförlust, men är inte lika effektiv som de bästa kaminerna eller insatserna. www.jardinitis.com säljer dessa för ca 3800 kr.



Olika typer av eldstäder - gasol utebord eskalerande trend

De "långa" eldstäderna är oftast med gas. Denna från M design

Utöver öppen eldstad så finns idag en uppsjö olika varianter. Kaminer, murade spisar med kassettinsats, skorstensfria kaminer med etanol och gasdrivna eldstäder. Etanol och gas öppnar för möjligheter med mer flexibel design och kan möjliggöra eldstad i lägenhet som annars kan vara svårt om det inte redan finns skorsten draget. Etanol har dock mycket mer begränsad värmeeffekt. Etanol spisarna började göra stort genomslag runt 2010 och säljs idag av de flesta butiker som säljer eldstäder och andra eldrelaterade prylar. Välj gärna Bioetanol som bla säljs av Vauni.se som också tillverkar denna typ av eldstäder. Gasdrivna eldstäder har funnits länge men har i Sverige kanske främst setts i restauranger och hotell, men har ökat i intresse de senaste åren. Gasdrivna eldstäder skapar möjligheter för mycket större glaspartier och vissa föredrar gasen enkla och direkta hantering kontra att elda med ved. De riktigt breda eller långa eldstäderna som bilderna ovan är oftast med gas. För några år sedan började även gasol uteborden få genomslag och tycks vara en eskalerande trend. Tidigare återfanns dessa lösningar primärt som etanolspisar inbyggda i bord för inomhusbruk, men kommer nu alltså allt mer i gasform för både ute och inomhus bruk. I ett senare inlägg kommer vi visa hur vi gör om ett Röshults utebord till just ett gasolbord själva.

Gasolutebord - eskalerande trend. Denna hittas hos www.gasbrasan.se

Vedeldat


Mest klassiskt är förstås vedeldat. Dessutom en relativt miljövänlig metod. Dock kan man inte säga att det är koldioxidneutralt som många försäljare gärna vill lyfta fram. Sant är veden inte släpper ut mer koldioxid än vad trädet innan har sugit upp, så i den bemärkelsen stämmer detta. Men det är givetvis bättre ju längre veden/trädet får agera kolsänka och lagra koldixoiden än att den släpps ut igen och frakt, avskogning, förpackning mm tillkommer givetvis så nej veden är inte klimatneutral. Men ved är inget fossilt bränsle som släpper ut nya halter av koldioxid i atmosfären, och det är det viktigaste. I ett beredskapsperpektiv så är ved också något man i eventuella kristider mer sannolikt kan hitta och relativt enkelt kan tillförskaffa sig tillskillnad från gas och etanol. Vedeldat har också varit populärt inom grill och matlagning ett tag och för utomhus design överlag. Designade vedkorgar har eskalerat som trend ett flertal år nu, vedeldad pizza var super trendigt tidigare och börjar komma tillbaka igen.

Alfa Forni pizza ugn som bla hittas hos Kitchenlab

Vi fokuserar mycket på design så vi är inte bara ute efter funktion. Vi vill att eldstaden ska vara en fin inredningsdetalj när den inte används. Men funktion är givetvis viktigt också, och i vårt fall är vi också måna om att eldstaden faktiskt skall kunna agera som en extra värmekälla (nästa eld-inlägg kommer ta upp eldstaden som krisberedskap bla). Det blir således sannolikt en ny insats vi tittar på. 2022 kommer en ny miljömärkning för bla eldstäder och kaminer så viktigt att se till att den uppfyller dem kraven också.


Så i jakten på inspiration efter eldstad har vi här kommer här resultatet av min spaning på eldstäder och några utvalda varianter - utan någon inbördes rangordning.

Gahr metalstudio skapar unika konstverk som ramar in eldstaden.
Vackert stilrent från Svenska Contura som är ledande på kaminer. Bra pris!
Ikonen Gyrofocus från Focus som i sverige hittas hos DIS Inredning.se

Ett alternativ till ved är gas. Gasbrasan.se förmedlar flera läckra modeller, bla denna.
Vackra i8 spiskassett från Contura som hittas bla hos ELDA butikerna.
Ytterligare ett mästerverk från Focus / D.I.S Inredning i Sverige. Hade vi haft denna takhöjd o pengarna så..
En variant från gasbrasan.se där man ser brasan från två håll eller två rum
Exklusiva Spartherm har flera modeller med mycket glasyta. Brasvärmeinteriör representerar dessa i Sverige.
Skorstensfria kaminer är populära då dem även funkar i lägenheter. Denna från Vauni har vi också!
vattenmantlad eldstad
Vattenmantlad kamin från Karles.se. Värmer både huset och varmvattnet.
Specialvariant från Spartherm, enda jag sett med glas från alla sidor.








372 views0 comments

Comments


bottom of page