top of page

Sveriges Radio guidar till Klimatsmart renovering

Updated: Jun 10, 2020

Nyligen sändes ett reportage på Klotet SR P1 som uppmärksammade vårt projekt i ett program om hållbar renovering. Ett bra program och väldigt roligt att dem valde att ta med vårt projekt, men det finns några punkter som är värda att kommentera och utveckla. Allt man säger har ju inte möjlighet att komma med, men det är också en del tips som i mina ögon, eller kanske öron, som menar väl men ändå riskerar att blir lite fel. Lyssna gärna på programmet först här.

klotet på besök i Eco Now House. Bild från SR

I början av reportaget så börjar jag nämna några alternativ för miljövänligare träskydd än den vanliga koppar impregnerade trallen och panelen som är vanligast, och billigast. Den gamla japanska metoden jag nämner kallas Shou Sugi Ban, eller Yakisugi som det även heter. Det är en teknik som utvecklades för fler hundra år sedan i Japan och går ut på att man bränner trä brädornas yttersta ytskick. Vackert och inte allt för svårt att göra själv, kommer göra video sen som demonstrerar detta.

Shou Sugi Ban, galet snyggt.

Därefter nämner jag bambukomposit, vilket förtjänar lite mer info. Bambu har fantastiska egenskaper men man bör försäkra sig om att bambun är odlad. Bambun är inget träd men kallas "bambu träd", egentligen är det dock ett hårt gräs. Det binder koldioxid väldigt effektivt, kräver lite vatten, växer otroligt fort och behöver inga bekämpningsmedel. Som bambkuomposit är det också ett skyddande lager av plast som skyddar trät/bambun och gör det underhållsfritt. Programmet klipper då in en kommentar som påtalar att återvunnen plast inte är bästa miljövalet då en expert på IVL sagt att bästa miljövalet för trall är en lokal ek som får soltorka, och att man överlag lag ska välja trä i så stor utsträckning som möjligt.

Ek. bästa miljövalet?

En Ek kan leva otroligt länge så personligen förespråkar jag mer snabbväxande träd som är lätta att bruka för odling. Men oavsett så är sannolikheten att man sen har en lokal bonde som just huggit ned en ek kanske inte jätte stor, och ska en ek huggas ned vill man ju också veta att den sen återplanteras. Ek är också väldigt hårt så personligen skulle jag inte välja detta till trall ens om det fanns närheten. Tyvärr är Ek förslaget lite av ett typiskt exempel när experter blir inblandade i tips kring hållbarhet till allmänheten, det blir ofta att det inte är så praktiska tips som folk i allmänhet kan eller orkar ta till sig. Om en reporter frågar en miljöexpert vad man ska tänka på vid renovering så blir det nästan tjänstefel om experten inte svarar att man först måste börja med att fråga sig om man måste renovera överhuvudtaget (jag kände mig nödgad att nämna det med) och att sen påpeka att man ska börja med att använda det man har. Det är sant men rent krasst kanske det är fel tillfälle att påpeka detta om inslaget ska handla om inspiration för den som vill renovera som en kul grej att göra i sommar. Då vill man kanske inte höra att man inte borde renovera alls.


En viktig aspekt av hållbarhet är att man måste fördela resursförbrukningen. Vi kan därför inte enbart och hela tiden välja trä i alla byggsammanhang, det skulle helt enkelt göra slut på träden till slut, så när det kommer till att välja alternativ är odlad bambu bra, och i detta sammanhang bambu komposit. Absolut är det en korrekt riktlinje att ofta och gärna i första hand välja trä, men trä behöver ett träskydd och det var egentligen det mitt tips handlade om. I den aspekten lyfter jag bland annat Sioo:x som bra miljövänligare impregnering, Kisel metoden jag nämner (senare i programmet). Gällande kompositen är det plasten som är själva träskyddet och står alltså som alternativ till klassisk grön-tryckimpregnering med koppar. Underhåll är givetvis också en miljö och klimatfaktor och hela poängen med kompositen och andra träskydd som Sioo:x är ju att både skydda trätrallen eller panelen mot röta och att göra den så underhållsfri som möjligt.

Sioo:x panel i Eco Now House.

Nästa tips i samma anda blir att låna verktyg av grannen och sätta upp lappar om någon har överblivet material man får låna. Man kan absolut ifrågasätta om varje husägare behöver köpa in och äga en hel egen arsenal av verktyg, men det är igen ett rätt tråkigt råd och vem på riktigt börjar med att sätta upp lappar om någon har material att ge som man kan renovera med? Om det är något hållbarhet inte behöver mer av enligt min åsikt, så är det mer av tråkighet och duktighet stämpeln. Men för all del, det finns flera tjänster/företag som hyr ut verktyg (bara googla) och något många missar är att det i föreningen eller samfälligheten, om man tillhör en sådan, oftast finns flera verktyg som är till för att låna. Här är en länk till en artikel med 14 tips på maskiner som det lönar sig att hyra.



Programmet lyfter en viktig sak och det är att byggsektorn står för väldigt mycket resursslöseri. Blir vi fler som tänker på att kommunicera och erbjuda överblivet material så blir det också enklare att söka och hitta. I vårt fall har vi tagit detta tänk rätt långt, men jag ska inte rada alla exempel här. Något jag istället vill lyfta som inte direkt var med i programmet är att ta in professionell hjälp. Det finns mycket småfix och små projekt man kan ta sig ann, men är man inte kunnig så är ett bra hållbarhets tips att inte ta på sig för stora eller för svåra saker själv. Låt proffs göra det. Med en fru i försäkringsbranschen så kan jag säga att många skador beror på hemma snickrade lösningar eller oseriösa hantverkare som fått utföra arbetet. Snålheten har bedragit visheten och billligast möjliga offert fått jobbet. Billigast blir sällan bästa lösning.

Så välj noga vad du väljer att göra själv och vad du väljer att leja bort - och till vem. Detta kanske inte heller är så inspirerande råd men att kolla upp sin hantverkare och att välja hantverkare för viktigare inslag i renoveringen kommer sannolikt spara både tid, pengar och kanske även äktenskapet. Det finns en anledning till Arga snickarens alla program. Allt för många försöker göra saker själv som borde lejas bort. Här finns också mycket resurser att spara in, då amatörer som försöker göra saker själv ofta köper fel saker, får åka i flera omgångar då man först antingen beställt för lite eller för mycket, gör saker i fel ordning och får göra om, bygger fel och osäkert vilket leder till framtida dyra skador osv. Det tar längre tid och riskerar att aldrig bli klart, saker spills ut, går sönder och ligger i vägen. Känns det igen? Anlita då professionell hjälp istället. För helvete.






117 views0 comments
bottom of page