top of page

Hållbar Tvättstuga & Städning del 1-inklusive myter och fakta om tvättråd!

Updated: Apr 23, 2020


Påsken har varit här vilket föranledde klassisk storstädning och vårröjning både ute och inne. Tänkte således passa på att göra ett inlägg om just städning och tvättstugan som börjar bli klar hos oss och är lite navet för allt med ”städ” i vårt hus.

Detta inlägg innehåller som vanligt referenser och varumärken vi jobbat och samarbetat med men ingen har betalt oss för detta inlägg. Självklart är det referenser och inspiration till annat som vi inte har samarbete med också. Märkte snabbt att inlägget blir för långt så det delas upp i två delar där vi börjar med tvättstugan.


Tvättstugan såg ut så här innan och var en kombinerad ”spa” / förråd och tvättstuga med passage åt tre håll.

Vi byggde igen ena passagen, tog bort den lilla bastun som mest agerade förråd och ja rev väl egentligen ut allt och gjorde om från början. Först blev det så här

Svanenmärkta takskivor från Byggelit, klinker från Höganäs, Led spots, ekologiskt färg från Byggfabriken och LG styler i bild nedan. Godkänd tvättstuga räknas som våtrum och måste således ha dörrar också, draperi som det var innan är inte godkänt. Alla beslag och handtag är i serien Helix från från Beslagdesign. Vi bytte sen plats på torkskåp, steamer och inbyggda stryk brädan, se nedan.

Golven från CC Höganäs

En annan viktig sak är att ha golvbrunn i tvättstugan (som helst inte ska vara under mattan som på våran bild ser jag nu). Golvbrunn behövs för att Tvättstugan ska vara godkänd och klara ett läckage av tex en läckande tvättmaskin. Annan vinkel på tvättstugan nedan.

Hållbar och Svanenmärkt tvättstuga

Inredning valde vi Vedum då dem har Svanenmärkt inredning för just tvättstuga. Det blev luckan Nora i grått utförande som vi tyckte var väldigt fin, även vask och bänkskiva är från Vedum. Något som vi provade redan i förra huset, då vi för övrigt också valde Vedum, var att höja upp tvättmaskin och torktumlare. Det finns varianter som staplar dem på varandra eller bredvid varandra och vi tycker det senare var snyggast. Det passar för de flesta modeller storleksmässigt (och i tyngd), har smarta lådor under där man kan förvara tex tvättmedel. Vi har inte valt tvättmaskin och torktumlare än. Det finns en gammal tvättmaskin men som fortfarande funkar bra och har som det ”fina” klistermärket avslöjar en bra energimärkning, och vi tog någon random torktumlare när vi flyttade in som höll högsta energiklass den med. Dock använder vi mestadels torkskåpet från Nimoverken för att hänga tvätten och låta kläderna självtorka.

smart torkskåp
Energisnålt torkskåp från Nimoverken
rymlig upphängning
torkskåp i eco now house

Skåpet sväljer så mycket kläder att det funkar som en utmärkt upphängningsannordning /klädsträck vilket gör att dem kan självtorka utan att man behöver sätta på torkskåpet. Framförallt utan att det tar upp hela tvättstugan som vårt uppfällbara klädsträck gjorde och inte ens rymmer hälften så mycket kläder. Nimoverkens torkskåp skall vara marknadens mest energieffektiva dessutom när man väl behöver har det igång. Klart en av våra bästa och mest använda produkter!


Gällande tvättmaskin och torktumlare finns det betydligt mer avancerade produkter att välja på idag än dem vi har just nu. Som ”Sveriges mest moderna Ekohus” får vi nog ta och växla upp här. Automatdosering tex är något vi nog vill prova, samt ångrengöring. Bosch har ju just nu kampanj där man få prova produkterna 100 dagar, kanske något vi får slå till på då vi inte hittat något samarbete med någon leverantör för tvätt/tork. Tvättstugan brukar stå för ca 15% av husets energianvändning så det är ett hyfsat viktigt område att fundera närmare på vilka produkter man har och hur man använder dem. En produkt vi hoppas få bli testpilot för, när vi väl valt tvättmaskin, är Svenska start up företaget Mimbly vars produkt kopplas till tvättmaskinen och återvinner 70% av vattnet, minskar utsläpp av mikroplaster och ska spara energi. www.mimbly.se


Från Nimoverken kommer också detta smarta vägghängda skåp med utfällbar strykbräda och ställ för strykjärn samt inbyggt eluttag med timer (så man inte riskerar att glömma strykjärnet på). Strykskåp låter kanske inte så trevligt men jag tror det kallas så... finns i flera olika färger.

skåp med inbyggd strykbräda
Strykskåp
Nimos smarta skåp med inbyggd strykbräda
Eco strykjärn från OBH Nordica och Nimos smarta styrk skåp - en bra kombo!
timer för strykjärnet

Tvättstugan får också agera utrymme för lite grovrengöring (typ grill) och om vi i framtiden när barnen flyttat ut ska hyra ut delar av huset så ville vi att tvättstugan lätt skall kunna göras om till ett kök (för uthyrningsdelen). För att smidigt kunna rengöra saker från trädgård, pool osv tog vi denna blandare från Grohe.

grovdisk blandare med utdrag och dusch
Grohe blandare

Väggarna är målade med Auros ekologiska färger, blir nog glas som stänkskydd men vi har inte kommit så långt än. Ventilation är viktigt att inte glömma i en tvättstuga, vi har FTX system, dvs mekanisk ventilation i hela huset med värmeväxlare men har man inte det kan man sätta in en fuktstyrd paxfläkt tex. Fläkten gömmer sig ovanför Nimo torkskåpet i bilden.

Svanenmärkt tvättstuga
Vedum nora grey

I skåpen (Vedum Svanenmärkt) finns plats för mycket förvaring. Vi var fram o tillbaka med vilket djup, så de matchar inte exakt torkskåpet tyvärr men det blev bra ändå. Skåpen rymmer en hel del av städ och tvättprodukterna även med det mindre djupet. Jag går mer inpå städprodukter i nästa inlägg, men vi har använt oss mycket av Oceans produkter.

Uppmärksammade dem när de var med som utställare på den tiden jag arrangerade Eco Now mässorna (2009-2015). Gjorde även ett mindre samarbete med dem i förra ekohusprojektet där vi också mätte familjens klimatavtryck under ett år. Utöver att dem har effektiva och dryga produkter som gör att man inte behöver använda så mycket tvättmedel så är produkterna också klimatkompenserade. Produkterna är Svensktillverkade, biologiskt nedbrytbara, innehåller ej Zeoliter, fosfater och är inte testade på djur.


På Eco Now mässan fanns även utställare något år med tvättnötter och tvättbollar, tyvärr så har ju Råd & Rön testat dessa och dömt ut dem som utan effekt. Vi testade tvättbollen för några år sedan och tyckte ändå den funkade för mindre smutsad tvätt men enligt Råd & Rön så blir det samma effekt av att bara tvätta med vatten utan tvättmedel. Det säger ändå en del om att många ofta tvättar med kanske för mycket tvättmedel i onödan och ofta med för höga temperaturer. Många tester och mediareportage anger återkommande att man oftast inte behöver tvätta i högre temperatur än 30 eller 40 grader. 40 grader istället för 60 kan nästan halvera energianvändningen. Lägre temperatur gör också att färre mikroplaster riskerar att komma ut i avloppet/havet. Här är fyra länkar kring myter och fakta samt miljötips kring tvättråd.


. Förhindra utsläpp av mikroplaster , aktuell hållbarhet

. Tio myter från Tvättstugan, Nimoverken

. Sant o falskt om tvättstugan, Råd & Rön

. Test av ”alternativa tvättmedel Råd & Rön


LG Styler

Avslutar detta inlägg med LG Stylern som också hittas i vår tvättstuga. Ytterligare en produkt som fick följa med från Eco Now House 1.

LG steamer i Eco Now House 2

Detta designade skåp kan funka som torkskåp vid behov (men då har vi Nimoverkens som är mycket bättre för det avseendet) men har annars en unik en kombination av ånga och rörelse som fräschar upp kläder, slätar ut dem och avlägsnar odörer, bakterier och allergener. Skonsamt mot kläderna och utan kemikalier innebär det att kavajer, skjortor, blusar och i viss mån träningskläder kan fräschas upp här. En inbyggd byxpress finns också och här kan man också fräscha upp kuddar och mjukisdjur som man kanske inte tänker på samlar på sig en hel del läskigt med åren. Tänkte det var en rätt onödig lyxprodukt (det är en investering som inte är helt gratis) inledningsvis men denna har sparat in väldigt många kemtvättar och används faktiskt flitigt i vårt hem, klart en av de mer otippade favoritprodukterna.







465 views0 comments
bottom of page