top of page
Writer's pictureAnders Hallström

Hur klimatsmart är din dusch och dina duschrutiner?

Updated: Apr 1, 2021


Hur lång tid spenderar du i duschen?

Badrummet är ofta en av de största kostnaderna vid renovering, och dessutom en av de största upphovskällorna till försäkringsskador. Dusch och badkar är också en de stora bovarna för hushållets vattenförbrukning så det finns all anledning att tänka till kring bygget av badrummet och duschen. Samtidigt visar ny undersökning av Grohe att Svenskarna duschar mest av alla de nordiska länderna, men är det egentligen så hälsosamt? Detta inlägg fokuserar just på duschen.

Detta inlägg är inte betalt men innehåller exponering av varumärken som vi inkluderat i vårt ekohus projekt (bla Grohe).


Snålspolande dusch


Så här såg lilla badrummet ut efter renovering i vårt första ekohus. På väggarna användes då smarta Fibo Tresbo skivor som numera bara heter Fibo. Våtrumsskivor som kan sättas upp direkt utan våtskikt. Vi testade då för första gången Grohes Smart Control dusch som syns i bild.

Duschen har tre kontroller som väldigt enkelt manövrar värme och flöde och duschen har Grohes Eco Joy funktion vilket gör att den är snålspolande. Det finns förstås många olika varumärken som har mer eller mindre snålspolande duschar, men Grohes Eco Joy ligger i toppen. Smart och lätthanterlig reglering är också en faktor då detta gör att man direkt får omedelbar temperatur och kan ställa in reglaget i förväg, istället för att låta vattnet spola en stund för att hitta rätt tryck och temperatur.

Ett snålspolande duschmunstycke ger ca 5-7 liter vatten per minut, medan ett vanligt munstycke ger 12-14 liter per minut, det alltså ge en minskning av uppemot 70% av den konsumerade vattenvolymen. Grohes EcoJoy funktion innebär 5 liter per minut mot deras ordinarie 10 liter.


Testa om din dusch är snålspolande!


Hitta en hink som rymmer 10 liter. Tar det 50 sekunder för din dusch att fylla den har du ett munstycke som ger 12 liter per minut. Det är inte snålspolande..


Inte bara vattenförbrukningen


Det är inte bara vattnet som slösas vid duschning, det är också energin som går åt för att värma vattnet. Telge energi har räknat på detta och duschar man ca 15 minuter så kostar det i genomsnitt 5-7 kr per dusch. (länk). Det blir rätt många kronor i slutändan. Men duschar vi verkligen 15 minuter? Enligt en undersökning som Grohe genomfört så anger 37 procent av Svenskarna att de duschar i 6–10 minuter vid varje tillfälle och var fjärde svensk 11–15 minuter i duschen så ja rätt många gör det tydligen. Länk. Till skillnad från våra nordiska grannar där det vanligaste är att duscha i 3–5 minuter per tillfälle tydligen enligt samma studie. Svenskarna duschar gärna också varje dag fast det ur hälsoperspektiv bara är rekommenderat 1-2 ggr per dag. Läs även denna länk om varför det är hälsosammare att duscha kallt än varmt.


Duschvärmeväxlare


En smart lösning för att göra duschen mer klimatsmart är duschvärmeväxlaren. Det finns lite olika på marknaden, vi testade Svenska uppfinnaren Börje Wineströms variant i vårt förra ekohus som vi då placerade under badkaret. Den funkar dock bara när man duschar och görs sig bäst i en duschkabin eller ett duschtråg. Den återvinner ca 40% av värmen, men inte vattnet, från duschningen och lösningen är inte speciellt dyr. ca 3000 kr. (www.showerreheat.se)

Ska försöka få till den även i nya ekohuset.

duschvärmeväxlare i eco now house 1

Orbital - framtidsduschen

optimala duschen -Orbital som återvinner både vatten och värme

Grymaste lösningen får nog ändå Orbital Shower systems anses vara. Även om man beställer det som ett helt paket inklusive duschmunstycke så är det framförallt rett reningssytem. Orbital återvinner både duschvattnet och värmen genom ett eget reningssytem. Det går utmärkt att använda ett eget duschmunstycke om man föredrar. Finns i flera olika lösningar och kostar ca 50 000 kr. Dock behöver man i regel planera denna lösning i förväg innan man bygger badrummet, den är svårare att installera i efterhand då den kräver el, wifi och det egna golvavloppet. Förutsättningar med flöde och hårdhet av vattnet måste också vara inom vissa värden för att de ska fungera. Orbital ska även lansera flera lösningar för återvinning av vatten och värme i hemmet bla i diskhon. Se webbsida för detaljer.


789 views0 comments

Comments


bottom of page