top of page
Plannja-Trend-ränndal-scaled.jpg

Plåt som hållbart 

material?!

Plåt har ett högre klimatavtryck än tex trä vid tillverkning men är likväl ett material som går utmärkt att använda både i Ekohus sammanhang som i konventionella byggen. Plåt har en rad fördelaktiga egenskaper och kan lämpligen användas till bland annat tak och fasad. Plåt är synonymt med modern design och byggteknik, men har faktiskt använts i 100-tals år. vi kan till exempel se att plåt än idag pryder gamla kyrkor och hustak.

Vad är plåt?

Plåt är en metall form (oftast metall) som har en stor yta i förhållande till sin tjocklek. Ett plåttak är således tunt men hållbart och stryktåligt. Därmed väger plåttak betydligt mindre än tex tegel och betongpannor. Plåten kan bestå av olika metaller men de vanligaste är Stål, Aluminium och Zink, men andra metaller so tex koppar förekommer också. 

Miljö

fördelar

En stor miljöfördel med metallplåt är att det går att återanvända hur många gånger som helst. Men materialet har också lång hållbarhet och tålighet i sig själv. 

En annan fördel är att materialet kräver väldigt lite eller inget underhåll samt den låga vikten. Vikten har betydelse både ur transport och miljöperspektiv men även förstås för byggkonstruktionen.

val av Metall

Väljer man stål så välj gärna Svensktillverkat stål, det har lägre klimatpåverkan än utländskt stål och det satsas även stort på att göra Svenskstålindustri CO2 neutral.  Nackdelen med stålplåt ur miljöperspektiv är att de ofta förses med en färgad plastyta i PVC.  Aluminium kräver mest energi av all metall i framställan om det inte är återvunnen aluminium. Aluminium är dock extra beständigt mot syra och regn och kan således vara ett beständigt material vid tex kustnära byggen. Aluminium väger också minst av alla plåt metaller.

The-big-lift-900x600.png

Our choice

Vårt val i Eco Now House föll på Plannja. 

Utbyggnaden till huset kläddes med tak i stålplåt.

Några av fördelarna med Plannja är att merparten av deras beläggningar är med en patenterad biobaserad produkt (Rapsolja) som heter GreenCoat. Plannja erbjuder även Svensktillverkad plåt med stor flexibilitet för skräddarsydda lösningar. Deras satsning de stora lyftet som riktar in sig just på renovering av hus från 60-70 och 80 tal passade vårt koncept väldigt väl. 

Namnlöst-1.jpg

Uppmärksammat miljöprojekt

med plåt

Life City väljer rostfri fasad

Fasad och solskydd har i denna uppseväckande design klätts i plåt av återvunnen metall. Ca 80 % av metallen är återvunnen och kunde därmed bidra till att byggnaden uppnådde miljöklsassningen Excellent enligt BREEM. Byggnaden är ritad av ON och Gatun Arkitketer och är belägen i nya stadsdelen Hagstaden som har hög hållbarhets ambition.

bottom of page