top of page

Komposit 

Komposit är inte ett speciellt material utan en benämning för en mix av olika material. Genom att mixa olika material kan man förena olika materialegenskaper eller få till helt nya. Fördelen med  kompositmaterial är att alltså att producenten genom att blanda material kan skapa önskvärda egenskaper som bättre hållbarhet, motstånd mot röta, brand, repor, minska vikt och klimatpåverkan för att nämna några exempel.  En nackdel med komposit är att de är svårare att återvinna. Ju fler material som är blandade desto svårare att separera dem vid återvinning. Om det överhuvdtaget går att återvinna så blir det i regel endast det material som utgör huvudelen av innehållet. Nedan en lista på rekommenderade kompositmaterial som vi anser är särskilt lyckade. 

Design  with 
Dekton

csm_Milieubild-Lechner-Arbeitsplatte-Kuechenrueckwand-Dekton-921-Laurent_d3c247cf3a.jpeg

Dekton är ett kompositmateiral från Cosentino som även har kompositmaterialet Silestone. Dekton har blivit ett tongivande material i olika designprojekt. Materialet  är en mix av spillmaterial och återvunnet som porslin, aska och glas.

Dekton har utmärkta egenskaper  som tålighet mot syra, värme och frost. Det gör att det kan användas både ute och inne. En annan fördel är att materialet kan fås i väldigt stora skivor vilket bäddar för nästan sömlösa fogar. Dekton har lång livslängd och hela produktionen är klimatkompenserad. Finns i flera spännande färger, följ Cosentino på Instagram @cosentino_scandinavia för massor av bra inspiration. 

Via våra samarbetspartners inom sten och stenhuggeri så kan ni beställa Dekton och tex. bänkskivor via oss. 

csm_Millieubild-Lechner-Arbeitsplatte-Kuechenrueckwand-Dekton-903-Kelya_775dd683f7.jpeg

Dekton i färg Lechner

Bambu 

komposit

Komposittrall är ett alternativ för giftfritt träskydd. Det finns flera typer av komposittrall ni kan läsa mer om i vårt inlägg om träskydd, men just denna kompist är alltså Bambukompsit.  En produkt vi även valde till Eco Now house till en av altanerna.  Bambu är egentligen ett snabbväxande gräs. Detta gräs kräver minimalt med skötsel vilket gör att odlingen mycket enkel och klimatsmart. Materialet är också väldigt slitstarkt och motståndskraftigt. 

Denna produkt från Bamboodeck har försetts med ett lager av återvunnen plast för att ge ett skyddande ytlager. Det gör att färgerna knappt solbleks och att bambun skyddas mot röta och fukt och därmed en lämnar en närmast underhållsfri trall. 

Clips trall i bambukomposit från Bamboodeck kan beställas av oss på Eco Now House  

927b52_9d64ea5d8b1f4fa69df95f6ca6818112~

Komposittrall i färgen Teak. 

bottom of page