Reportage
Gör pooldrömmen hållbar!
Vatten & Kemikalier
En swimmingpool rymmer en heldel vatten. En vanlig 4x8 pool fylls upp med 45 000 liter vatten för att vara exakt. Då vi pratar dricksvatten så är detta en lyx som på många sätt inte kan anses vara hållbar. Flera somrar har vi i Sverige börjat få vattningsförbud vissa perioder och det inkluderar påfyllning av pooler. Spanien som fler år i rad drabbats av torka under 2020-talet har i år 2024 infört förbud för privatpersoner att fylla poolen med nytt vatten, och på vissa håll gäller förbudet även hotell! Så den som drömmer om en egen pool bör tänka på hur man hushåller med vattnet så mycket som möjligt. Lyckligtvis finns flera sätt. Men det gäller också att hålla vattnet fräscht och bakteriefritt, det brukar innebära en massa kemikalier och klor som inte heller är bra för miljö. Även här finns alternativ som möjliggör en mer hållbar och skonsam pool för miljön.
Lösningen
Har man en så kallad naturpool så kan man använda sig av regnvatten eller sjövatten för att fylla poolen, det går teoretiskt med vanlig pool också för att med kemikalier sedan rena det vattnet, men mängden kemikalier som krävs för att rena vattnet blir i slutändan sällan ett särskilt miljövänligt alternativ för den vanliga poolen, däremot går det bättre att toppa och fylla på avdunstning med regnvatten istället för dricksvatten. Naturpoolen har ett annat reningssystem som inte kräver kemikalier vilket gör det möjligt.
Så har man inte en naturpool med tillgång till 10-tusentals lister regnvatten får man utfå från att poolen behöver fyllas upp. Det viktiga är därför att hushålla med vattnet så den inte måste fyllas upp om och om igen. Det är tyvärr sedvanligt att många tömmer poolen inför vintern, helt eller under breddavloppet. Detta är alls inte nödvändigt för de flesta pooler. Med vinterplugg täpper man till in och utlopp och lossar sedan alla rör och kopplingar precis som vanligt vid vinterstängning. Denna enkla åtgärd sparar in ca 20 000 liter per år*.
Ett pooltak är också en självklarhet för en hållbar pool. Det gör den säkrare, behåller värmen/minskar uppvärminngsbehovet och begränsar avdunstningseffekten.
Istället för klor kan man använda Baquacil, ett skonsamt medel som effektivt renar poolen långtidsverkande. Då blir vattnet heller inte giftigt att släppa ut i natur eller tillbaka till avloppet. Vill man inte använda Baquacil men ändå begränsa mängden fritt klor så kan man använda sig av en saltklorniator. Brom är dock inte ett bra alternativ då det har högre klimat och miljöpåverkan än klor.
För att behålla en god vattenkvalitet behöver vattnet renas genom att vattnet flitreras i ett filter. Filtret är ett stort kärl som fylls med filtermedia och det är filtermediat, vad vattne ska filteras genom, som avgör hur effektivt och hållbart detta blir. De mest hållbara och effektiva filtermedierna är AFM media och Zeolit.
Energiförbrukningen
En pool drar en del energi. Det krävs energi för att driva poolpumpen som cirkulerar vattnet och det krävs energi för att värma poolen. Poolbelysning drar inget direkt i sammanhanget men har man gammla glödlampor eller halogen så bör man helt klart byta till LED. Vissa sparar in på energiförbrukningen genom att stänga av sin cirkulationspump vissa tider, men detta är egentligen inte rekommenderat. För ett friskt vatten och fungerande pool bör cirkulationen vara på 24/7 utom vintertid då förstås. Ett bättre sätt är att ställa ned varvtalet, dimmra poolen så den går på låg effekt utom när den behöver rena mer och då gå på hög effekt. Dyrare pumpar har denna effekt inbyggd, medan billigare pumpar behöver komplettera med en så kallad Isaver för att åstadkomma detta.
Med ett bra pooltak och en pool i soligt läge så går det inte åt så mycket energi till att värma poolen som man vissa kanske tror, men beror också så klart på hur varmt man vill ha det i poolen. För den som vill ha det verkligt varmt är naturpool inget alternativ då man i regel aldrig värmer upp dessa. För vanlig pool så kan man värma den via bergvärmen om man har det, via en värmepump eller via solpaneler. Alla dessa alternativ kan säkerställa en driftsnål pool.
Naturpool
En naturpool är ett alternativ till en konventionell pool för den som mer vill skapa något som efterliknar en naturlig baddamm. Naturpoolen är tvärtemot vad många tror inte utan teknik, men den är i princip utan kemikalier och utan klor.
Istället för lien så läggs en gummiduk som håller vattnet på plats. Vattnet renas fortfarande via ett filter men här används ett biologiskt filter eller en form av dammfilter. Även Naturpoolen har alltså fortfarande ett teknikrum där filter och cirkulationspump finns, så naturpoolen drar lika mycket eller mer el som en vanlig pool. Däremot har man inte i klor, filtret tar de mesta och man kompletterar med en zon av renande växter, dessa är krasst mer för show än för faktisk rening dock, men har viss extra effekt. Fördelen med Naturpool är att man kan få den att se väldigt "naturlig" ut med stenar, växtzon oregelbundna former så vidare, nackdelen är att den egentligen är så naturlig och inte kan värmas på ett smidigt sätt varför det bir som att bada i en liten insjö eller damm. Inget för badkrukorna med andra ord.
Livslängd
Livslängden på poolen är naturligtvis en del av hållbarhetsaspekten. Billiga stålramspooler ovan mark är kanske väsentligt billigare än en "riktig" pool, men de håller inte särskilt länge och går inte att få lika energi och värmeffektiva.
Äldre pooler är ofta av trä, men idag är de vanligast att poolerna är så kallade thermopooler som gjuts i betong, stålpooler eller PP eller Glasfiberpooler. Gamla träpooler kan hålla länge för de var i tryckimpregnerat trä av ett slag som inte längre är tillåtet, dagens träppoler har därmed inte lika lång livsstid och överlag är träkonstruktion som grävs ned under mark och fylls med vatten ingen rekommenderad säker lösning. Thermopoolerna och Stålpoolerna har längst livslängd, garanti om ca 25-30 år men håller i regel mycket längre än så sålänge man underhåller den. Teknik och liner behöver bytas tidigare men konstruktionen kan hålla i princip hur länge som helst. PP och glasfiberpooler varierar stort i kvalitet men håller i regel 15-20 år om de är av bättre kvalitet. Även om PP och Glasfiberpoolen inte går sönder så bleknar den med tiden och glasfiberpooler kan också drabbas av vad som kallas för plastpest.
Anders sammanfattning huruvida
en pool verkligen anses vara hållbar ?!
Kan man verkligen kalla en pool hållbar? Hur resonerade vi när vi valde att inkludera en pool i Eco Now House ?
För att få det överstökat så är ingen konsumtion någonsin miljövänlig. Inget val du gör till ditt hus är någonsin "bra" för klimatet.
Denna artikel, och hela denna sajt, handlar om hur man kan göra olika val kopplade till hus, hem och livsstil mer hållbara och med så lite miljö och klimatpåverkan som möjligt.
Om man brottas med frågeställningen om man verkligen kan unna sig en pool överhuvudtaget utifrån ett etiskt klimatkris-perspektiv och känner sig nödgad att hitta argument för detta så mitt tips att frågeställningen måste ställas i perspektiv till hur mycket man tror den kommer användas, uppskattas, hur länge den kommer finnas kvar och om den kan tänkas ersätta resor som annars hade gjorts till badplatser inom och utom landet. De flesta människor vill ändå svalka sig på sommaren och en aspekt av den globala uppvärmningen är att vi får allt varmare somrar.
Vad man bör vara medveten om är att nyttjandet av poolen sannolikt ändras över tid. När vi skaffade poolen 2018 så va det mycket med barnen i åtanke. Vi fann det jobbigt att packa bilen och åka iväg x antal mil varje gång det blir fint väder på somrarna; va det ens varmt när man väl kommer fram? Trängas med 100 andra barnfamiljer etc. etc. Med barn som hade nybliven diabetes ville vi också kunna hålla fler aktiviteter hemma och vad vi ansåg utgör bättre kontroll. En Pool var därför ett måste för oss. Idag är barnen äldre och använder inte poolens alls så mycket , men är fortfarande en samlingspunkt och oas både vår och sommar och en guldgruva att ha när man jobbar hemifrån varma dagar. För oss. För någon annan ser det kanske annorlunda ut men vi har verkligen sparat in 100-talet bilresor genom åren och säkert en och annan flygresa också på att ha pool hemma. Poolen höjer värdet på huset, på vår livskvalitet och för helhetsintrycket på hela husets trädgård. Poolen töms inte på vatten, kan återvinnas, använder inte klor och har skapats med så lite klimatavtrycket som möjligt - så ja, det går att skapa en hållbar pool!, och de går att motivera den även ur ett hållbarhet och klimatperspektiv, om man nu känner att man måste göra det.