top of page

 Grusgångar & Trädgårdsdesign

Grus är ett smidigt och relativt kostnadseffektivt sätt skapa liv och design i trädgården.  

Väl beprövat i japansk trädgårdsdesign med sitt krattade finare grus  eller grusgångar och med den så kallade ärtsingeln som använts sedan sekelskiftet i Sverige. Tänk på att makadam är en krossprodukt, krossad sten, medan naturgrus/ärtsingel är en ändlig resurs som bland annat spelar en viktig roll som grundvattenresurs. Använd därför i första hand makadam. 

grusgång.jpg
D2X_2900-350x228_2x.jpeg

Tillvänster vår grusgång i Eco Now House med ärtsingel från Rodenåkarna, ovan japansk inspirerad trädgård med krattat grus på "Den japanske have" på Jylland. Bild lånad från Rosenholm.se 

Hur mycket grus behöver man? 

Den Japanska trädgårdslooken som, ofta är i ett mer inslutet område, bör använda makadam eller naturgrus runt 6-8 mm som gör det lätt att kratta. För mer info om Japansk trädgårdsstil kan vi rekommendera att läsa mer på Rosenholms sida eller om man vill boka hjälp lyssna med trädgårdsesigner som Japonika som har erfarenhet av denna stil. 

 

Vill man hålla sig tidsenligt och välja material och design för sina trädgårdsgångar med den utgångspunkten rekommenderar vi att man läsa denna utmärkta artikel från Byggahus.se som intervjuat trädgårdsdesignen Kajsa lundin. Själva bryr vi oss inte alls om att hålla tidsenlig design, vi skapar trots allt Sveriges mest moderna ekohus med utgångspunkt av att vi totalrenoverar ett 60-tals hus. 

Innan man lägger ut gruset är det en fördel att jämna ut marken och eventuellt lägga markduk. Utan markduk/fiberduk blandas gruset lättare med jord och förlorar då mycket av sin dränerande effekt. Markduk används alltså inte i första hand för att undvika ogräs som många tror, den effekten blir väldigt begränsad. Det går inte att ersätta fiberduk med gammal pressning istället. Dels för att vi ska undvika plastmaterial i naturen, dels försvinner den dränerande effekten, duken måste kunna släppa igenom vatten.  Så hur mycket grus behövs?  Lägger man för lite så blir det samma effekt som utan markduk, gruset blandas med jord och man får lättare ogräs. Lägger man för mycket är det istället rätt obekvämt att gå på. Ett riktmärke är 10-15 cm om det är för en yta bil ska stå på och är det en grusväg ca  4-5 cm.  För våra två grusgångar gick det åt 5 ton, vilket låter betydligt mer än vad det ser ut. Bilden nedan är två ton. Har du svårt att beräkna mängden finns ett verktyg på Rodenåkarnas sida vilka förmedlar grus och makadam. 

bottom of page