26858479-origpic-d510f4.jpg

Från 60-tals hus till Sveriges mest moderna ekohus 

Steg för steg

Det första omfattande eko-renoveringen som genererade Eco Now House 1 fick väldigt fin respons, generade en oväntad sidoverksamhet och gav definitivt mersmak. Därför började jag rita på ett nytt eget eko-hus som skulle byggas från grunden. Det var dock för svårt att hitta tomt med tillåtande detaljplan i rimligt pris och önskat läge, och problematiskt att få till bygglån för egenritade hus varpå ett nytt renoveringsprojekt istället dök upp. Ett hus från 1963 med rätt förutsättningar. 60-70tals hus har en rad utmaningar men dem var vi ju bekanta med sedan tidigare. Efter en utdragen budgivning blev det tillslut detta objekt (bilden till höger) och arbetet med Eco Now house tog sin början sommaren 2018. 

6763737_1-328-16_photo_web.jpg

Första blogginlägget -"here we go again" . Några månader in på renoveringen sammanfattas det nya projektet och bilder på det egenritade huset som inte blev av är med. Se inlägget under blogg eller öppna i nytt fönster här 

Planritning FÖRE

plan gammal.jpg
planritning 1 innan.jpg
20180825_123919.jpg

Tillbyggnad

Ekohus byggs

Bland de första åtgärderna var att riva den gamla utbyggnaden/uterummet. Uterummet med plastmatta och eldrivna element var byggt direkt på den gamla ytterväggen och hade väldigt låg takhöjd, i den sluttande delen kunde man knappt stå raklång. Vi ville nyttja ytan till en del av huset, inte ett uterum. för att få plats med öppen planlösning och vårt kök behövdes även ca 6kvm till byggas till på vardera plan. Till vänster ser vi utbyggnaden riven , nedan uterummet innan rivning invändigt. Samt de första stegen mot den nya tillbyggnaden.  

6763737_19-328-16_photo_web.jpg
20180907_152011.jpg

Kanske misstänkte Marie på bilden ovan redan då att allt skulle bli dubbelt så dyrt och ta dubbelt så lång tid. 

Utbyggnadens stomme byggdes i trä. Förra projektets utbyggnad var i Ytongblock och gick väldigt fort men här blev trä smidigare och har lägre klimatavtryck som byggmaterial. Vi ville också nyttja den hampaisolering vi hade över från förra projektet (Ytong block har redan inbyggd isolering). Det blev en kombination av hampa och cellulosa isolering från hållbara trähus som isolering och återanvända fönster från innan då dessa var i 3-glas. Slutligen träpanel som är miljövänligt imprengerad med kisel från Sioo:x och underhållsfritt plåttak från Plannja. 3 containrar med trä och en med blandat avfall blev detta. 

ingenpanel4.jpg

Viktigt att tänka på att även fuktspärren inte skall vara plastbaserad, Fönster och balkongdörr återanvänd, Sioo:x panel som kom färdigmålad i ljusgrått, liten altan/balkong i samma material (sioo:x) stjärntrall samt underhållsfritt räcke i aluminimum från Dolle. Så fort vi får fönster foder och gräsmattan på plats så kan vi visa det slutgiltiga resultatet-men nästan klart. (skrivet januari 2021)

altanbyggfram.jpg
altanfram.jpg
baksida gammal kom.jpg
bakida 2020.jpg
baksida 1.jpg
panel.jpg

Andra sidan av huset. Längst upp till vänster innan renovering. Större och fler fönster skapar ljusinsläpp och en enhetligare design.   

Invändigt 

6763737_16-328-16_photo_web.jpg
6763737_22-328-16_photo_web.jpg

Vardagsrum och kök var skilda åt med väg. Lite ljusinsläpp, lågt i tak, plastgolv och ett omodernt litet kök med utgång till uterummet. Så såg det ut innan. Vi ville skapa en stor sällskaps yta med mycket ljus och plats för stora tillställningar, middagar och umgänge. Ett modernt kök med den senaste tekniken och mycket ytor. Då hela planlösningen gjordes om blev i princip inget av den tidigare övervåningen kvar...

6763737_25-328-16_photo_web.jpg

Här ser man det som nu är master bedroom. Den tidigare trappan till nedervåningen syns här, vilken var extremt smal och inklämd mellan två rum tidigare. I bakgrunden syns vardagsrummet och där marie står ingången till det gamla köket. Rakt fram den gamla ingången/entrén vilken skedde från sidan av huset. 

Samma rum annan vinkel. Badrummet bräddades något och vid fönstret rakt fram blev nya trappan. Hålet till den har alltså inte gjorts här i denna bild. Bilden i mitten är gamla entrén innan renovering. 

kök nästan klart.jpg
20181104_152620.jpg
laga mat obh grill.jpg

Köks ön på plats 3,3 m lång. Fler bilder på bloggen. Innan köket var på plats fick vi ha kylskåp i källaren, film från hur det såg ut kan ni se på facebooksidan. Länk till filmen här

Köksöns bänkskiva är i materialet Dekton. Dekton består bland annat av återvunnen aska, porslin och glas och hela produktionen är klimatkompenserad. 

kök kevin.jpg
IMG_0560.JPG
20181115_192212.jpg

Olyckligtvis märkte vi en nivåskillnad mellan utbyggnad och resten av huset som medförde extra jobb och därefter blev klinkerplattorna som utgör allt golv på övervåningen försenade rejält. Detta resulterade i att inflyttningen som redan hade skjutits upp en gång var tvungen att ske mitt under bygget. Hela flyttkalaset togs in en regnig höstdag och fick placeras bäst det gick mitt i bygget. 130 flyttkartonger som fick blandas med byggmaterial, köksmodulerna överblivna fönster mm.  Detta försvårade bygget av köket en del och blev ingen dröm inflyttning direkt. Den portabla OBH grillen räddade middagslagningen de första kvällarna. Blev en hel del sena byggnätter i kampen att hinna klart till jul. 

20181115_160117.jpg
rostfri purus.jpg