top of page
Sunset

Nyttja solen

Att nyttja solen är knappast något nytt tips, men de senaste åren har nya produkter utvecklats som på ett smartare sätt låter oss nyttja denna fantastiska energikälla mer effektivt.

 

Här har vi samlat lite tips och fakta kring solenergi och guidning till smarta produkter som låter oss att ta tillvara på den gratis energi solen förser oss med varje dag. 

04_Bergvärmepump.gif

Visste du att bergvärme nyttjar solenergin? 

Bergvärmen värmer upp grundvattnet och berggrunden som bergvärmepumen sedan tar tillvara på - såkallad geoenergi. 

Genom att ta tillvara på den värme som finns lagrad i marken från solen så får vi tillgång till gratis fossilfri och förnybar energi. Dagens bergvärmepumpar är dessutom mycket mer effektiva än de som tillverkades för 10-12 år sedan eller mer. Läs mer 

bergvärme

soldusch

Solduschen kopplas enkelt till trädgårdsvattenslangen och låter solen värma upp vattnet. Ingen el är inblandad. Duschen rymmer ett visst antal liter vatten tex 20 eller 40 liter som fylls upp och sedan värms av solen. Duschen ska alltså placeras i ett soligt läge. På så vis får man gratis uppvärmning av duschvattnet. 

Duschen på bilden är från Demerx och hittas bla på K-rauta. 

Sunny-40.jpeg

solceller

solceller vattenfall econowhouse

Priset på solceller har stadigt gått ned senaste åren samtidigt som effekten blir bättre.  Återbetalningstiden ligger på mellan 7-12 år beroende på modell av solceller, sol-läge och antal celler. Titta på en batterilösning för att lagra överskottet och/eller välj ett elval så du även kan sälja överskottet extra soliga dagar. Besök Vattenfall för mer information om solceller. Länk 

Bilden lånad från Vattenfall

solcellsdriven
trädgårdsbelysning 

Solcellsdrivna trädgårdslampor finns från enklare modeller runt 10 kr i butiker som Rusta till lite mer designade snygga varianter som bilden till höger från Chilli för 649 kr.  Livslängden kan variera men utgör ett smart sätt att lysa upp uteplatsen och trädgården utan kostnad eller elförbrukning. 

hi-soldriven-trädgårdslampa-med-led-18
Beach Ball in Pool

soluppvärmd 
pool 

Man kan värma poolen via solen på flera sätt.

Utöver att poolen naturligtvis värms av solen utan hjälpmedel så kan man höja  temperaturen med ytterligare en 3-4 grader via solfångare som är kopplade direkt till poolen.  Kallt vatten går då från poolen genom en serie kanaler i solfångaren som värmer upp det svala poolvattnet med solvärme, sedan återförs det uppvärmda vattnet till poolen. 

Poolen drivs ju annars med el (cirkulationen) och eventuellt en poolvärmepump på el. Genom att ha solceller på taket som alstrar el i motsvarande förbrukning eller mer så får man en helt soldriven pool. När solcellerna inte producerar el så kompletterar man såklart med ett elavtal som ger solel eller annan fossilfri källa.  Läs mer.

nedladdning.jpeg

sol grill 

Givetvis kan man även laga mat med hjälp av solen. 

Portabla Go Sun grillen hittas bland annat hos Amazon. 

Mer om solenergi från ekohuset

bottom of page