Så skapar vi ett fossilfritt hem

Det pratas mycket om fossilfritt nu, och här några av de viktigaste inslagen vi har gjort för att försöka nå ett fossilfritt hem och livsstil. Inlägget innehåller länkar till varumärken och företag vi samarbetar med.


Bergvärme

Bergvärmen förser oss med fossilfri uppvärmning genom att använda solenergi som lagrats i bergrunden. Den nya värmepumpen (IVT GEO 500) är betydligt mer effektiv än den förra gamla och värmer upp huset via vattenburen golvvärme. Viss el behöver värmepumpen fortfarande för att fungera och tillexempel om man behöver värma upp mycket vatten fort. Då är det viktigt att även elen är fossilfri

Fossilfri el

Fossilfri el får vi dels genom våra egna solceller (Midsummer solarroof) som också har marknadens lägsta klimatavtryck, men då den produktion inte täcker hela årets behov av el så köper vi in fossilfri el via grön el avtal. Vi valde Vattenfall för detta. I dessa tider spenderar vi mycket tid hemma men bilen behöver ändå användas emellanåt.

Elbils laddning

Att kunna ladda en elbil hemma är en framtidsäkring men också mer eller mindre en förutsättning för att kunna leva fossilfritt med bil. Vi valde svensktillverkade Charge-amps laddare Auro tillverkad i återvunnen aluminium för så lågt klimatavtryck som möjligt. Elbilsladdaren gör att vi kan snabbladda bilen och elcykeln på ett säkert sätt och via våra solceller och fossilfria elavtal laddas de garanterat fossilfritt.

Blastbanta

Slutligen kan man plastbanta hemmet både gällande material och inredning men också givetvis via förbrukningsvaror. Här är några områden som ofta innehåller plast.

Badrummet: många badrum innehåller plastmatta och duschdrapperier i plast, kanske även duschmunstycke i plast, Plast tandborste och toaborste i plast. Vi har valt klinker och kakel i badrummet, glasvägg, duschmunstycke i metall, tandborste och viss inredning i bambu.

Köket: Olika förpackningar i plast kan bytas till glas, trä eller bioplast. Minska användandet av köpt dryck genom att dricka mer vatten eller använd SodaStream och bubbla dina egna drycker, SodaStream Crystal kommer med glasflaska som behållare. Skärbrädor i trä istället för plast.

Lister och dörrhandtag

Lister, socklar, dörrar och dörrhandtag kan vara i olika material; plast väldigt vanligt 60, 70 -talet men även 80 och 90-talet och förekommer givetvis fortfarande. Trä har lägst klimatpåverkan men metall och aluminium är också fossilfria råvaror och som kan kan återvinnas hur många gånger som helst.

Målarfärg

Vanlig målarfärg är ofta plast och oljebaserad undvik detta och satsa på naturlig färg i form av växt eller jordmineralbaserade färger. Vi har jobbat med Auro (ekologisk växtbaserad) Ägg oljetempera (jordpigment, lin och ägg) och olika lerfärger primärt.
0 views0 comments