top of page

Robotar - En självklarhet i det smarta hemmet?!

Updated: May 18, 2021

Det "smarta hemmet" har det pratats om länge och definitionen kan se lite olika ut. Det smarta hemmet handlar ju i regel om lösningar som ska spara oss tid och helst även arbetsuppgifter vi inte tycker är så roliga. Tända lampor, få mat hemkörd och så klart handlar det om städning. Det smarta hemmet handlar i hög utsträckning även om kontroll - koll på larm, förbrukning och vårt hem i allmänhet, via mobilen när vi inte är hemma. Oavsett om man personligen tycker den utveckligen är bra eller dålig så är det uppenbart att vi kommer få se allt mer av detta.

Vad är robotens del i allt detta, är dem tillräckligt smarta för att ta en plats i denna beskrivning idag?


Robotar och automatiserade lösningar för diverse saker i våra hem har varit ett mer eller mindre självklart inslag i princip varenda film som som gjorts där handlingen utspelar sig i framtiden eller någon teknologiskt avancerad Sci Fi-värld. Om ni sett filmen 5e elementet kanske ni mins denna scen

Det finns nog många som inte skulle tacka nej till den typen av automatiserade städhjälp, och jag tänker att detta är lite sinnebilden av det smarta hemmet så som vi skulle vilja ha det. En robot ser eller "känner" själv när det kommer smuts och fixar till det utan att vi ens behöver säga till.


Jämför vi med klippet ovan så är vi ju tekniskt och "smart mässigt" inte riktigt där, men designmässigt vågar jag nog påstå att vi kommit längre.
Ovan är Irobots S9 som vi själva använder. Den åker inte ut självmant som på filmen om ett glas går sönder tillexempel, men vi kan aktivera den med rösten (om man har tex google home eller liknade "röst assistans" ) och säga att den ska städa exempelvis köket. Man kan även ställa in städscenarion så den städar själv vissa tider eller dagar man ställer in, och den varnar via app om den fastnat. Är man på semester så kan man alltså fortfarande ha hemmet dammsuget utan att städfirma behöver kopplas in. I det smarta hemmet så kan man teoretiskt även lösa problemet om roboten skulle fastna utan att man är hemma. Det smarta hemmet har givetvis ett digitalt lås så ringer man en snäll granne så kan kan man enkelt öppna åt dem (öppna via mobilen eller ge dem en tillfällig kod) och problemet är fixat. Det ska tilläggas att just S9 alla fall inte fastnar så enkelt i möbler eller trånga utrymmen, den tar sig ut från det mesta, men vad som kan hända är ju att en strumpa eller gardin fastnar i roboten och det har den svårare för.


Är städroboten en hållbart val, har den en plats i ett ekohem?

Det är svårare att svara på. Jag upplever att man ändå behöver en vanlig dammsugare också och i den bemärkelsen så blir ju en extra enhet inte så bra ur klimat och resurssynpunkt. Å andra sidan besparar robotdammsugaren sannolikt den vanliga dammsugarens slitage och ger den således ökad livslängd och robotdammsugare är i regel mer energieffektiva än vanliga dammsugare, så utgörs majoriteten av städningen via denna så är min gissning ändå att i längden är det ett smart val även ur hållbarhetssynpunkt även om man har en vanlig dammsugare också. Det är bara en gissning så här långt dock.


I samma Irobot serie hittar man även städrobot som skurar och en som både kan skura och dammsuga i samma robot. Man kan i bägge fallen ställa in i appen om det skuras efter dammsugning eller inte. Fler andra tillverkare har robotar som kan skura fönster ...

Robotgräsklippare

bilden visar SILENO City 500 som också är valet för Eco Now House

Robotgräsklipparen började bli vanlig redan innan städroboten och har hunnit bli riktigt effektivt med åren. Som ersättning av bensindrivna gräsklippare så är ju den eldrivna robotgräsklipparen en klar miljöhjälte i jämförelse, men det finns flera rapporter om att gräsmattan på sikt också blir betydligt friskare, tätare och grönare med en robotgräsklippare.


Hur är det med robotar som lagar mat då? Jo det finns också.

Här kan ni läsa mer om kock-robotar i tidningen The guardian.


Och robotar som serverar


Hondas robot kan ni läsa mer om här


De sista ovanstående exemplen är dock inte riktigt mainstream varor man hittar på sitt lokala Clas Ohlsson och jag tvivlar på att det finns någon miljö/hållbarhets vinst att finna i dessa, men likväl det är en spännande framtid framöver där teknologin absolut fortsätter att hitta innovativa sätt att förenkla och kanske förbättra vår vardag. Vi kommer att fortsätta att inkludera den senast teknologin i vårt projekt Eco Now House och testa de senaste lösningarna för det moderna Ekohemmet.275 views0 comments

Comments


bottom of page