top of page
Writer's pictureAnders Hallström

Jakten på en snygg, giftfri och hållbar soffa!

Updated: Jun 23, 2022



Jag har insett att man, i alla fall i min familj, spenderar en hel del tid i sofforna, och att detta ökat en hel del under pandemin. Det kollas serier och film, spelas TV-spel, äts, socialiseras (när det väl händer) och kanske till och med somnar man i den. Soffan!

Samtidigt också en så tydlig och viktig inredningsdetalj. Därför kände jag att det behövde ägnas ett enskilt inlägg åt just sofforna


Det var ett tag sedan vi såg artiklar som "så giftig är din soffa" i media. Men då vi nyligen börjat titta på att införskaffa nya soffor behövde jag uppdatera mig lite om hur det stod till med miljö och klimat-aspekten, och inte minst vad som gömmer sig i soffornas innehåll. Sammantaget kan man säga att det finns klart mer att önska gällande hållbarhets ansvar från sofftillverkarna, men vi har likväl hittat en del alternativ. Inspiration i slutet och inledande fakta i början - som vanligt :)


Som med allting annat går det lite i trender vad som är aktuella ämnen även inom hållbarhet och miljö - dels gällande vad konsumenter efterfrågar och vad media väljer att belysa/skriva om. Under ett par år var det mycket giftfritt som var"populärt" , vi oroade oss helt enkelt mycket för vad vi utsätts för och får i oss. Vilka okända kemikalier och emissioner är det egentligen som sipprar ut i våra hem eller gömmer sig i vår mat och ökar risken för att vi ska få Cancer, allergibesvär och annat hemskt?! Jag skulle vilja påstå att denna trend, eller oro snarare började först gällande mat men spred sig sen vidare till "hemmet"

Detta skedde någonstans när den "Den Onda Badankan -ditt barn och de osynliga gifterna" publicerades 2013. Inte bara på grund av just boken i sig kanske, men intresset för gifter i hemmet började eskalera vid denna tidpunkt. Några år senare, 2016, sammanfattade en våra största inredningsbloggar Trendenser detta väldigt bra i sitt inlägg Finns det gifter i din soffa? som ni kan läsa här. 2017-2018 kom sedan otaliga artiklar i stil med "så giftigt är ditt hem" som denna där Expressen listar 10 vanliga gifter i ditt hem (läsvärd och fortfarande aktuell) från just 2018 - varav just soffan är en av dessa 10 "faror".


Därefter har intresset för gifter i hemmet och "miljövänliga soffor" i synnerhet tyckts avta en hel del, åtminstone i media. Så hur står det till nu 2022? Har sofforna bivit giftfria nu? Och hur är det egentligen med alla andra hållbarhetsaspekter kring soffor, är just sofforna så viktig att bry sig om i detta sammanhang överhuvudtaget?


Ja tydligen, för relativt nyligen (september 2021) släpptes faktiskt rapporten Andra hand i första hand från Naturskyddsföreningen och återigen är soffan en av "bovarna" som lyfts fram. Konsumtionen inom inredning och renovering ökade en hel del under pandemin varför det var en bra timing för rapporten, och vi kan bland annat utläsa att svenskarnas konsumtion av möbler och hushållsartiklar är den mest expansiva av samtliga konsumtionskategorier. Den som inte vill läsa hela rapporten kan istället läsa den utmärkta summeringen på Maria Soxbos blogg här . Studien visar alla fall att en soffa i genomsnitt ger upphov till 300 kg CO2e (koldioxidutsläpp) och 500 kg avfall. Eftersom målet enligt FNs klimatpanel är att vi på sikt måste hålla oss mellan 1-1.5 ton Co2 per person och år ger det inte så mycket spelrum kvar det år vi köper in en eller ännu värre flera nya soffor.



I min familj är vi relativt duktiga på att handla andra hand i första hand, kanske inte lika duktiga på att reparera och "klä om" vilket ju också kan vara ett alternativ. Men om man då som i vårt fall inte hittat något begagnat, utan vill handla nytt, så finns det lite andra sätt man kan tänka. Det finns ju tyvärr inga klimatdeklarationer som visar hur stor klimatpåverkan olika möbler har, eller soffor, för den delen, men uppenbarligen har alltså en soffa i genomsnitt ca 300 kg CO2 i klimatpåverkan/utsläpp. Att soffan då håller länge känns ju därför som av hyfsat stor vikt. När man pratar "koldioxidbudget" - hur mycket utsläpp vi kan kosta på oss så att säga, så räknar man ofta så att man delar upp klimatpåverkan upp på det antalet år produkten håller/används innan den hamnar på återvinningen. En soffa som kasseras efter 5 år har alltså enligt detta räknesätt ett avtryck på i genomnsitt 60 kg CO2 per år. En soffa som däremot håller 30 år ger ett avtryck på om 10 kg CO2 per år (i 30 år) osv. När man pratar 1 ton koldioxid per år är det så man bör räkna/tänka när man gör en investering i att handla nya möbler, bil, kläder, eller ett helt hus. Välj därför gärna en kvalitetsoffa med lång livslängd och var noga med att sköta om soffan. Impregnering (miljövänlig) som skyddar mot fläckar och slitage är ett sätt att förlänga livslängden, avtagbar och tvättbar klädsel förlänger i regel också livslängden.


Gällande gifter i möbler och kanske i synnerhet soffor, så är det giftiga brandskyddsmedel man framförallt vill undvika. Vill man läsa mer om oroande fakta kring detta så skriver Grön interiör om det här, en i övrigt mycket bra butik och webbsida för den som vill handla just ekologiskt och giftfritt.


Så om vi ska sammanfatta; vid införskaffande av ny soffa så bör vi först kolla begagnat, där hittade vi alltså inget. Därefter vill man ha en soffa med lång livslängd och utan giftiga kemikalier. Andra fördelar att leta efter är om soffan har material som är lätta att återvinna, om den är närproducerad och gärna att den får bestå av delvis återvunnet material (att hela produkten är av återvunnet material blir i regel svårt för produkter som ska hålla länge, men beror på material.). Kemikalierna är ju svårt veta något om då de sällan skrivs ut, så vill man inte göra research på egen hand är Svanenmärkningen det kanske lättaste riktmärket att gå efter.


Inspiration


Här är de soffor och varumärken vi har tittat på i vår jakt på en snygg, hållbar och giftfri soffa.


Norrgavel

Det är typ "tjänstefel" att inte inleda med Norrgavel. Det är den aktör som var först i Sverige med att ha så utpräglat miljö och hållbarhetstänk i sin produktion. De var först i Sverige inom heminredning att få Svanenmärket , jobbar med massivt trä från inhemskt bestånd och överlag förnyelsebara material som ingår i naturens kontinuerliga kretslopp. I ett äldre forum hittar vi att Norrgavel garanterar att sofforna håller minst 26 år! Gillar särskilt att de jobbar med äggoljetempera ( läs vårt reportage om ekologiska färger här). Norrgavel verkar ha övergett Svanenmärkningen på senare år men inget antyder att deras hållbarhetsarbete skulle vara mindre gediget för det. De är också den aktör som har en av de mest utförliga och lättillgängliga beskrivningarna av vad deras möbler består av. Ni kan läsa om detta här. Även om här finns många fina soffor, bland annat bilden ovan som är en favorit, så hittade vi tyvärr ingen modell som passade just vårt behov och tycke.


Mio


Mio började lansera Svanenmärkta soffor 2020 och ambitionen är att merparten av alla soffor på sikt ska bli Svanenmärkta. Det är dock inte jätte tydligt att hitta info om vilka produkter som faktiskt har blivit Svanenmärkta, det är mindre tydligt uppmärkt på webbsidan och typ helt omöjligt att se något om detta i butik (alla fall i Täby). Jag har personligen varit i dialog med deras hållbarhetsansvarige så jag vet att de har stora ambitioner vilket är kul och viktigt när det gäller stora varumärken, och våra nuvarande soffor i vardagsrummet är från Mio (följde med från förra huset). De soffor vi har har hållit passformen i dynorna, tyget går att tvätta och sofforna kommer få fortsatt liv i någon annans hem. Tyvärr är Svanenmärkta utbudet än så länge begränsat, och designmässigt fann vi få produkter som tilltalade oss och ingen som passade storleksmässigt. Jag har heller inte riktigt upplevt att Mios soffor kvalitetsmässigt är i 30 års kategorin, då måste man tyvärr gå upp i prisklass lite. Men för den som letar soffor i segmentet 8000 - 25 000 kr så är Mio helt klart ett välkommet alternativ.


IRE


Ire har också ett ganska uttalat hållbarhetsarbete. Massivt Svensk trä i konstruktionen. Avtagbara och tvättbara tyger och en unik "makeover garanti" på 10 år. Det innebär att mallarna sparas i minst 10 år även på utgående modeller, väldigt bra policy. Flera av modellerna är även Svanenmärkta och Svanens huvudkontor har tydligen inrett med just Ire soffor. Dock är det helt omöjligt att hitta vilka soffor som har Svanenmärkningen, om det var svårt ochfanns önskemål att förtydliga det hos Mio så är det typ omöljligt att hitta här. Har de slutat Svanenmärka? Vet inte, hittar ingen info. Prisklassen ligger runt 22 000 - 30 000 kr i genomsnitt. Hittade inte någon som passade just oss, men det finns en del fina.


Sweef


Relativt nya Sweef började sälja soffor online 2011 och marknadsförs som Sveriges skönaste soffor, och de ser onekligen sköna ut. En nackdel med de naturliga sofforna från andra varumärken som mer uttalat vill profilera sig som eko är enligt mig att de tyvärr inte alltid ser så speciellt sköna och bekväma ut. Många av Norrgavels soffor tex. ger ett ganska hårt intryck. Sweef koncept kvalitet, design och hållbarhet, är ju våra exakt egna ledord och företaget har faktiskt ett ganska bra hållbarhetskoncept. Man kör inga "reor" utan siktar på bra priser från start och tillverkar på beställning. Alla transporter är klimatkompenserade, möblerna tillverkas för hand i Polen och man skriver att "inga giftiga kemikalier används". Framförallt gillar vi att flera tyger till sofforna går att få i återvunnet material och med OEKO-TEX certifiering. Sweef är också mycket tydligare i att kommunicera hur de jobbar och tänker kring hållbarhet och vilka soffor som går att få i miljövänligare tyg (markerade med en grön symbol). Här hittade vi till och med en soffa vi verkligen gillade och som nära nog gick att få precis i det format vi önskade, det var soffan Mammut, bilden ovan. I slutändan föll det på att vi hittade en annan soffa vi gillade bättre och att de återvunna tygerna färgmässigt inte var riktigt var vad vi letade efter. Soffa med divandel enligt bild går på ca 30 000 kr, men det finns många varianter även för 10 000-20 000 kr.


IKEA


Ikea rankas ofta som ett av Sveriges mest hållbara varumärken. Minimalt spill i produktionen och resurseffektivitet har så klart gått väl ihop med konceptet om att kunna erbjuda prisvärda möbler för alla. Ikea var väldigt tidiga med att ta bort giftiga flammskyddsmedel från sofforna innan många ens hade koll på att det fanns något som kallades flammskyddsmedel. Bolaget har en strategi för att bli klimatpossitiva och har längre kompenserat för sina utsläpp och satsar stort på solenergi. Ikea är väldigt medvetna om olika hållbara material, och för den som är intresserad rekommenderar jag ett besök på deras webbsida här där man får en bra genomgång av material som på olika sätt är "klimatsmarta". Gällande soffor så har man inte valt att Svanenmärka men går man in på webbsidan och klickar på en produkt så står det tydligt vad det är för material, hur stor andel som är återvunnet (de flesta produkter har någon del återvunnet material i sig). Man lämnar 10 år garanti på sina soffor men en modell har hela 25 år garanti! Flera soffor innehåller dock Polyester, som förvisso är delvis återvunnen, men ett ganska omdiskuterat material just ur miljösynpunkt. Det är ett av de material som bidrar mest till mikroplaster i haven (gäller främst kläder när de tvättas dock). Ikea står också för en enorm produktion världen över då de är så stora och produkterna inte tillverkas på beställning utan är lagerförda. För vår del fanns inget i stil och storlek som föll oss i smaken, men med sitt stora utbud , humana priser och överlag bra hållbarhetsarbete så är Ikea inget dåligt val.


Vårt val

Vi har kompletterat med två nya soffor, bägge hittade på Stalands till kampanjpriser.

För mediarummet en mjukare inbjudande soffa (bilden) och till vardagsrummet en lite mer sober med divandel i en härlig färg som bryter av. Vardagsrummssoffan är från Englesson och kommer först i juli månad tyvärr så vi återkommer om bägge dessa val lite längre fram.

2,947 views0 comments

Comments


bottom of page