top of page

Inspiration till inredning för Ekohus


På vilket sett är denna inredning hållbar? Svart hittar du längre ned

I vårt projekt "Sveriges mest Moderna ekohus" är inredning en viktig detalj. Inredningen är vad som definierar det "moderna" i vår målsättning rent visuellt, men inredning är också en förlängning av själva huset. Ett ekohus fokuserar ju som regel på naturliga material i så hög utsträckning som möjligt, men också "sunda material". Med sunda material menas att inga giftiga kemikalier och emissioner ingår eller släpps ut från materialen.


Här listar vi lite inspiration och favoriter på detta tema. Som vanligt ingår produkter och företag vi har ett samarbete med, men även andra som vi inte samarbetar med. Vi har inte fått betalt för att skriva detta inlägg.

Quu design. Finska designern Heli Mäkiranta jobbar med småskaliga lokala hantverkare och producenter för att ta fram sina fina belysningskulor med LED belysning. Skandinavisk småskalig produktion där hon jobbar med material som glas och trä i Ask. Gällande belysning vill man helst undvika plast och alltid välja LED i första hand.

Thors-design. (bordet) Dessa gedigna möbler funkar både inne och ute och utgör en väldigt bra definition av konceptet Recycling och Upcycling. Möblerna är tillverkade i massivt trä från gamla skeppsvarv i Danmark. Materialet kan i vissa fall vara över 100 år gammalt och är härdat av väder, vind och hav i årtionden. Nackdelen är vikten, de väger as men är grymt häftiga o lär stå i 100 år till.

Denna bild är från vårt förra ekohus projekt. Golv och väggar är i materialet Claystone, en form av lerputs man kan slipa och polera så att den liknar sten eller betongmaterial. Bänkskivorna hette Eco By Cosentino och består helt av återvunnet material och spillmaterial som aska, porslin och glas. De har gjort om konceptet nu så man får kolla tillexempel Dekton idag som är snarlikt material. Köksluckorna är i trä och köksstommarna som man inte ser i bild är i biokomposit-en del av Puustellis så kallade Supermiljö koncept. I köksinredning är det ofta formaldehyd och mindre miljövänliga färger som används annars.

Lådfronter från Vedum till både tvättstuga och kök som är Svanenmärkta. Färgen i bild heter Nora Grey och är den vi har i vår tvättstuga också.

Vilken målarfärg man använder är ett viktigt inslag i Ekohus. Färger ger ifrån sig en hel del emissioner och kan innehålla mycket oönskade kemikalier. Flera färger innehåller också plast och som bekant vill vi fasa ut plast och fossilbaserade produkter för klimatet skull, det är också inget vi vill ska riskera hamna i avloppet. Speciellt viktigt blir färg i sovrum då vi spenderar så mycket tid där när vi sover och då riskerar att andas in mindre hälsosamma emissioner. På bilden ovan från källarens gästrum i vårt Ekohus har vi använt ekologiska färgen Auro från byggfabriken som går att få i många olika färger. Bilden visar färgen Lavendel. Ett annat bra exempel är Claystone som användes i köket, bilden innan denna eller äggoljetempera som man målar själv, vilket ni kan se på bilden nedan från vårt första ekohus.

Äggoljetempera i påse som man blandar själv är marknadens mest klimatsmarta färg enligt studie från Jegrelius institutet. Färgerna (som ni ser på väggarna i bild) hittas hos AvJord

Scrap Table från designen Piet Hein Eek. Helt gjort from scrap wood, dvs överblivna delar från annan produktion. klar favorit men över vår budget tyvärr. Bordet hittas på NK living.

Så återkommer vi då till denna. Jag gillar denna bild för den fångar upp en hel del. Det går naturligtvis väldigt sällan att se på bara en produkt eller en bild om det är "hållbart" eller inte. Så vad är så speciellt med material och produkter på denna bild?


Stolarna är från By-Crea ett Svenskt företag som jobbar med lokal produktion. Mycket inredning riskerar ju annars att fraktas långväga och har ofta produktion i asien. Metallbenen av stål är kanske inte naturmaterial i den mening man normalt avser när man pratar ekologiska material, men stål kan återvinnas hur många gånger som helst och är framförallt lätt att återvinna och få i återvinningslopen. Det är också ett bra exempel på hållbar design i den bemärkelsen att de känns både moderna, men samtidigt tidlösa.


Bänksskivan på köksön är i Dekton. Materialet är helt klimatkompenserat och består av spillmaterial och återvunnet material. Framförallt har det utmärkta egenskaper, är motståndskraftigt mot fläckar, tål värme, syra och kyla. Det är heller inte lika hårt som sten /marmor.


Köksluckorna är i trä och från miljömedvetna Puustelli. Bänksskivan i köket är i rostfritt Svensktillverkat stål. Minimalt underhåll, livslång hållbarhet och som ovan nämnt lätt att återvinna. Klinker/kakel är naturmaterial, går att återvinna, leder golvvärmen utmärkt, kräver väldigt lite underhåll, lättstädat.


Väggfärgen ekologiska Auro som beskrivits ovan, och innertaket är Svanenmärkta skivor som kommer färdigmålade från Byggelit.


135 views0 comments

Bình luận


bottom of page