top of page

Here we go again

Updated: Dec 4, 2018




Jaha, efter nästan 4 års renovering så hann vi bo i det första ekohuset ett drygt år. Det ingick ju i projektet att vi skulle testa och mäta alla inslag i huset och se hur effektivt det blev i praktiken, något som utvecklades till att vi gjorde en studie där vi uppmätte hela familjens klimatavtryck från "allt", inte bara boendet. När studien och renoveringen äntligen var klar kan man ju tycka att vi borde koppla av från renovering och klimatstudier, fotograferingar mm och bara njuta av huset, för vi var verkligen nöjda med det. Men uppenbarligen blev alltså inte fallet så.

Uppmärksamheten från det första projektet satte igång väldigt mycket förfrågningar och det kändes inte längre som ett engångsprojekt utan som ett koncept. Eco Now House lanserades ju som en idé och projekt av mitt företag Eco Now, och för att göra det möjligt utgick vi från vårt egna hus och min egna familj. Projektet hade inget vinstsyfte så att göra om samma sak igen skulle innebära att man måste hitta ett sätt att göra det kommersiellt eller ett sätt att försöka göra ett liknande projekt och då sälja det hus vi precis renoverat klart. Var vi verkligen intresserade av det? Saken var den att när vi påbörjade renoveringen av radhuset som blev Eco Now House så var de äldsta barnen 8 och 9 år gamla och yngsta drygt 2. Den renoveringen vi genomförde var anpassad för deras ålder då. Men när vi väl var klara insåg vi att planlösning, inredning mm inte riktigt var optimalt för blivande tonåringar. Vårt näst äldsta barn fick även diabetes typ 1 under renoveringen och det fanns nu flera saker vi skulle vilja ändra på för att underlätta hans vardag som det första ekohuset helt enkelt inte var anpassat för. Sagt och gjort började jag därför rita ett nytt hus tillsammans med barndomsvännen tillika arkitekten Carl-Johan Björeman, med planen att bygga ett eget hus från grunden. Så här blev första utkastet för vad jag hade tänkt mig.



Att få lån för att bygga egna arkitektritade hus är dock inte det enklaste och att hitta en obebyggd tomt som matchar alla önskemål ännu svårare. Mitt i allt sökande efter tomt hittade vi istället ett renoveringsobjekt hos Svenska Mäklarhuset i Vallentuna. Precis så stort som vi önskade och i två plan, en tomt i söderläge tillräckligt stor för att anlägga pool. Och, ett vettigt utgångspris. Huset byggt 1964, och det vet vi ju med oss sedan sist ofta innebär en del problem med gammal el, oisolerad platta mm. Men det är ju också just det som vi ägnat de senaste 4 åren åt att studera och jobba med. Det gick också att kopiera in flera av min tankar från det egna tilltänkta huset till detta.



Plötsligt blev det väldigt snabba ryck att få ut egna huset till försäljning och göra sig av med det projekt som följt oss de senaste fyra åren. Samtidigt också viktigt att tänka ut en lämplig paketering på hur vi skulle kunna göra en ny renovering och ett nytt ekohus som inte var en kopia på det förra. Vi hade ju planerat för ett nybyggt ekohus och inte en renovering till. Ett till besök i huset och en kvälls ivrigt ritade och grubblande senare så fanns en ny plan, och den första skissen på Eco Now House 2.0 var gjord! En utdragen budgivning senare stod vi som nyblivna ägare till ett renoveringsobjekt, betydligt dyrare än vi hade hoppats på redan innan första renoveringstaget. Kort efter började priserna falla och marknaden stagnerade, den stora "mäklar och bostadskrisen" började på falla in. Just som det var dags för oss att sälja... Vi hade tagit tillträde senare på sommaren och stod just med dubbla lån. Första visningen genererade ett stort intresse, men bara ett underbud och två par som behövde tänka. Att sätta en prislapp som är i paritet med all den planering, tanke och teknik vårt första Ekohus hade var inte lätt. Trots att vi inte lade oss i närheten av vad alla material mm kostade var radhuset ute med en prislapp om över en halv miljon dyrare än det dyraste radhus som dittills hade sålts i området. Och i en marknad som blivit väldigt försiktig. Bägge paren som behövde fundera drogs sig ur och budgivaren som först lade underbud ändrade sig plötsligt också. Dags för omvisning...


(objektsbeskrivningen ovan)

Lyckligtvis fann huset nya ägare som också verkligen tycktes förstå och uppskatta de lösningar vi hade gjort. Vi fick inte det vi ville ha men kom nära nog tack vare den fantastiska mäklaren Fredrica från Svensk Fastighetsförmedling.

Nu var det alltså dags att börja planera nästa projekt. Eco Now House 1 tog över tre år att genomföra. Detta hus, 100 kvm större boyta och ca 1000 kvm större tomt än det förra skulle enligt min optimistiska plan bli någorlunda beboeligt på tre månader och helt klart under 2019. Slutresultatets mål inget mindre än "Sveriges mest moderna ekohus" och en före/efter förvandling som får Fab 5 och Arge snickaren att gråta och Björn skifs Drömkåken att bli en "Walk in the park" i jämförelse.! Självklart också med en kompletterande studie av ett slag och omfattning ingen tidigare gjort. Tärningen var och är bokstavligen kastad.

Here we go again.

281 views2 comments
bottom of page