Hem & Inredningstrender 2022

Updated: Jan 14

Det finns ett glapp när man pratar trender utifrån olika år. Vid årets början eller redan vid fjolårets slut är det populärt att sia om årets (eller kommande årets) trender. Ofta handlar detta om trendspanare och inredare som pratar om "årets färger" och produkttrender från olika fabrikörer och designers de på förhand vet kommer lanseras under det nya året (eller som betalat för att de ska skriva om dem). Men trender i folks hem och vad som säljer mest i butik hänger sällan med i samma takt. Elle Interiör siade att fjolårets inredningstrender för 2021 skulle vara; "solgult, runda, organiska former och konst inspirerad av Matisse." och att vi gärna "hänger vintageporslin på väggen och inreder med keramik och skulpturer." Jag har knappt sett något av detta faktiskt bortsett runda speglar som varit en växande trend i flera år. Men kanske får vi se solgult börja dyka upp i instagramflöderna och folks hem senare i år ? Flera av dessa trender inklusive gult är nämligen också årets trender. Upphängt porslin på väggen hoppas jag personlig dock att vi aldrig behöver få se som någon trend.

Inspirationsbild som visar hur man kan använda 2021 års färg enligt pantone

Många som står inför att renovera eller göra nytt i år (2022) har troligen fått sin inspiration under 2021 från andras hem, instagramflöden etc. När en ny trend börjar ta fäste så får den därvid snarare sin peak året efter eller till och med två år efter. Och de som är lite långsamma på tåget kommer börja kopiera stilen först 3-4 år efter att det rent branschmässigt var en trend. Under denna tid har helt nya trender och nya årets färger både hunnit komma och gå. Vilka av dem som tar verkligt fäste återstår att se. Förr eller senare kommer trenderna sannolikt också tillbaka så hur ska man egentligen tänka för att "hänga med"? Vad är trenderna för 2022 och skiljer dem sig från 2021?


Detta blogginlägg innehåller länkar till samarbetspartners och lösningar vi valt i Eco Now House, men inget inlägg eller nämnt samarbete är betalt. Ingen trendspaning i detta inlägg är således "betald" trendspaning.


Övergripande trender

Hållbarhet är den kanske i särklass största ihållande trenden senaste decenniet. Konsumenter har stadigt ökat sin efterfrågan på ansvar och hållbarhet i produktion, även om det i högre grad gäller mat och textilt mode så har det smittat av sig till alla branscher, inredning inget undandag. Detta har skapat en trend både i faktisk hållbarhet och lite mer påhittad hållbarhet. På den faktiska sidan ser vi ett ökat ansvar och högre andel återvunnet och klimatkompenserat material i produkterna från tillverkande företag (om än inte i så stor utsträckning som man kunnat önska), och handeln med begagnat och vintage har ökat. Blocket har sett en rejäl ökning och tjänster som Mjuk har dykt upp som specialiserar sig på att sälja dina begagnade möbler. På den mer "påhittade" hållbara trenden så vill vi gärna att våra hem ska se och kännas mer "miljövänliga". Lösningen här är mer saker konsumenter antar och killgissar sig till är synonymt med miljövänligt. Växter, och produkter som ser "eko ut" . Trendstefan skrev lite om detta redan 2019 där han pratade om kökstrender, där han träffande lyfte trenden om köket som ett skrytrum. Att man visar upp både sina avancerade köksmaskiner, den påkostade köksrenoveringen överlag till att displaya olika ekologiska köksprodukter och naturviner.

Stefan "Trendstefan" Nilsson i Puustelli miinus klimatsmarta kök. Kökstrender 2019

En följd av detta är att inredning i trä har ökat senaste åren och är också en av de trender som olika trendexperter har lyft för både 2021 och 2022. Trä både ser eko ut och är i regel också bra miljöval förutsatt att det kommer från ansvarsfullt skogsbruk.

Vedums köksnyheter 2022 exempelvis stavas just "Naturnära och nedtonat"

Vedums köksnyhet 2022

Mässing är en annan trend som hängt med länge. Trendstefan skrev i inlägget ovan 2019 att det var en trend som redan då "hängt med alldeles för länge". Jag misstänker att vi kan nog konstatera att den kanske aldrig kommer dö ut även om mässing inte längre är en "trendig trend". Vi är själva svaga för detaljer i mässing och uppdaterade exempelvis köket med denna, enligt oss, galet fina blandare i cool sunrise färg från Grohe under 2021.

Eller denna toaborste från Illums Bolighus, också inköpt 2021.

Varianter till mässing som guld, brons och antik brons har under 2020 och 2021 dykt upp som spännande inredningsinslag, inte minst Beslag designs supersnygga Helix serie som även finns i trendiga färgen svart.

Svart är också en utdragen trend som hängt med flera år nu och ytterligare något Trendstefan pratade om redan 2019 både i inlägget ovan och här gällande badrumstrender. 2019-2021 har vi fått se otaliga svarta blandare och andra detaljer i svart dyka upp framförallt i kök och badrum. En trend jag misstänker börjar dö ut nu 2022 och framåt. Å andra sidan anses svart ofta vara tidlöst och får vi tro Comfort så är det en trend som är här för att stanna.

Svart. Trend här för att stanna eller påväg ut?

Fjolårets trender (som sannolikt kommer följa med in på 2022)

Årets trendande färger 2021 skulle enligt Elle Interiör års trendspaning vara beige, gul och lavendel. Mer specifikt utsågs Grounded Green och Joyful Yellow till 2021 års färger av färgtillverkaren Beckers, och Pantone Color Institute valde också två färger som årets färg 2021; Ultimate Gray & Illuminating, där den sistnämnda är en gul färg. Lite av en slump valde vi faktiskt lavdel till gästrummet i Eco Now House, via Auros ekologiska färger från Byggfabriken.