top of page

Hem & Inredningstrender 2022

Updated: Jan 14, 2022

Det finns ett glapp när man pratar trender utifrån olika år. Vid årets början eller redan vid fjolårets slut är det populärt att sia om årets (eller kommande årets) trender. Ofta handlar detta om trendspanare och inredare som pratar om "årets färger" och produkttrender från olika fabrikörer och designers de på förhand vet kommer lanseras under det nya året (eller som betalat för att de ska skriva om dem). Men trender i folks hem och vad som säljer mest i butik hänger sällan med i samma takt. Elle Interiör siade att fjolårets inredningstrender för 2021 skulle vara; "solgult, runda, organiska former och konst inspirerad av Matisse." och att vi gärna "hänger vintageporslin på väggen och inreder med keramik och skulpturer." Jag har knappt sett något av detta faktiskt bortsett runda speglar som varit en växande trend i flera år. Men kanske får vi se solgult börja dyka upp i instagramflöderna och folks hem senare i år ? Flera av dessa trender inklusive gult är nämligen också årets trender. Upphängt porslin på väggen hoppas jag personlig dock att vi aldrig behöver få se som någon trend.

Inspirationsbild som visar hur man kan använda 2021 års färg enligt pantone

Många som står inför att renovera eller göra nytt i år (2022) har troligen fått sin inspiration under 2021 från andras hem, instagramflöden etc. När en ny trend börjar ta fäste så får den därvid snarare sin peak året efter eller till och med två år efter. Och de som är lite långsamma på tåget kommer börja kopiera stilen först 3-4 år efter att det rent branschmässigt var en trend. Under denna tid har helt nya trender och nya årets färger både hunnit komma och gå. Vilka av dem som tar verkligt fäste återstår att se. Förr eller senare kommer trenderna sannolikt också tillbaka så hur ska man egentligen tänka för att "hänga med"? Vad är trenderna för 2022 och skiljer dem sig från 2021?


Detta blogginlägg innehåller länkar till samarbetspartners och lösningar vi valt i Eco Now House, men inget inlägg eller nämnt samarbete är betalt. Ingen trendspaning i detta inlägg är således "betald" trendspaning.


Övergripande trender

Hållbarhet är den kanske i särklass största ihållande trenden senaste decenniet. Konsumenter har stadigt ökat sin efterfrågan på ansvar och hållbarhet i produktion, även om det i högre grad gäller mat och textilt mode så har det smittat av sig till alla branscher, inredning inget undandag. Detta har skapat en trend både i faktisk hållbarhet och lite mer påhittad hållbarhet. På den faktiska sidan ser vi ett ökat ansvar och högre andel återvunnet och klimatkompenserat material i produkterna från tillverkande företag (om än inte i så stor utsträckning som man kunnat önska), och handeln med begagnat och vintage har ökat. Blocket har sett en rejäl ökning och tjänster som Mjuk har dykt upp som specialiserar sig på att sälja dina begagnade möbler. På den mer "påhittade" hållbara trenden så vill vi gärna att våra hem ska se och kännas mer "miljövänliga". Lösningen här är mer saker konsumenter antar och killgissar sig till är synonymt med miljövänligt. Växter, och produkter som ser "eko ut" . Trendstefan skrev lite om detta redan 2019 där han pratade om kökstrender, där han träffande lyfte trenden om köket som ett skrytrum. Att man visar upp både sina avancerade köksmaskiner, den påkostade köksrenoveringen överlag till att displaya olika ekologiska köksprodukter och naturviner.

Stefan "Trendstefan" Nilsson i Puustelli miinus klimatsmarta kök. Kökstrender 2019

En följd av detta är att inredning i trä har ökat senaste åren och är också en av de trender som olika trendexperter har lyft för både 2021 och 2022. Trä både ser eko ut och är i regel också bra miljöval förutsatt att det kommer från ansvarsfullt skogsbruk.

Vedums köksnyheter 2022 exempelvis stavas just "Naturnära och nedtonat"

Vedums köksnyhet 2022

Mässing är en annan trend som hängt med länge. Trendstefan skrev i inlägget ovan 2019 att det var en trend som redan då "hängt med alldeles för länge". Jag misstänker att vi kan nog konstatera att den kanske aldrig kommer dö ut även om mässing inte längre är en "trendig trend". Vi är själva svaga för detaljer i mässing och uppdaterade exempelvis köket med denna, enligt oss, galet fina blandare i cool sunrise färg från Grohe under 2021.

Eller denna toaborste från Illums Bolighus, också inköpt 2021.

Varianter till mässing som guld, brons och antik brons har under 2020 och 2021 dykt upp som spännande inredningsinslag, inte minst Beslag designs supersnygga Helix serie som även finns i trendiga färgen svart.

Svart är också en utdragen trend som hängt med flera år nu och ytterligare något Trendstefan pratade om redan 2019 både i inlägget ovan och här gällande badrumstrender. 2019-2021 har vi fått se otaliga svarta blandare och andra detaljer i svart dyka upp framförallt i kök och badrum. En trend jag misstänker börjar dö ut nu 2022 och framåt. Å andra sidan anses svart ofta vara tidlöst och får vi tro Comfort så är det en trend som är här för att stanna.

Svart. Trend här för att stanna eller påväg ut?

Fjolårets trender (som sannolikt kommer följa med in på 2022)

Årets trendande färger 2021 skulle enligt Elle Interiör års trendspaning vara beige, gul och lavendel. Mer specifikt utsågs Grounded Green och Joyful Yellow till 2021 års färger av färgtillverkaren Beckers, och Pantone Color Institute valde också två färger som årets färg 2021; Ultimate Gray & Illuminating, där den sistnämnda är en gul färg. Lite av en slump valde vi faktiskt lavdel till gästrummet i Eco Now House, via Auros ekologiska färger från Byggfabriken.

I 2021 års trendanalys kunde vi även läsa att Vitt inte längre var den dominanta färgen gällande kök. Hos Marbodal minskade vita kök från 70% till 50% under 2020. Tittar vi igenom instagram och våra influencers inom inredning, byggnation och design så ser vi allt mer mörka kök och badrum, gärna med inslag av trä. Här ser vi alltså resultatet av det Trendstefan pratade om redan 2018 och 2019 men att det matta svarta har mer övergått olika mörka toner där även brunt och grått synts mycket senaste året. Det verkar alltså stämma det rätt bra att det släpar efter 1-2 år i praktiken i folks hem från vad trendspanarna pratar om.

Svanenmärkt tvättstuga från Vedum i eco now house.

Vedum lanserade Nora Grey som sin stora färg på kök och tvättstugeluckor 2019, vi valde själva just Nora Grey till tvättstugan då (ovan). Grå var alltså utsedd årets färg 2019 och Nora Grey produkterna fick bra genomslag under 2020 och vi har sett fortsatt mycket grå inredning under 2021. Detta verkar vara över för 2022 dock enligt Sofa Marklund från Homefeeling i en intervju i lokalguiden "Vi är lite trötta på grått, grått och åter igen grått"

Vitrinskåpen, gärna platsbyggda med infälld belysning, började synas allt mer under 2020 och 2021, speciellt från de mer exklusiva kökstillverkarna som Pauls Kitchen, köksöarna blir tillsynes också allt större och allt vanligare. För bara 4-5 år sedan var det inte så vanligt med köksöar bredare än 2 - 2,5 meter. Nu är minst 3m snarare standard. Vi planerade själva för 4.20 men landade tillslut i 3.50. För villaägarna har bastu och framförallt pool slagit stort 2020 och ännu mer 2021.

Hör givetvis samman med pandemiåret och hemester. Alla bygger pool nu och inget ser ut att ändra på denna trend 2022, tvärt om. Priserna hann ökas både två och tre gånger förra året och inleds direkt 2022 med ytterligare prishöjning. Leveranstiderna kan under högsäsong bli långa så vill du kunna bada i sommar är det hög tid att boka sin pool nu. (exempelvis via oss)

Under början av pandemin 2020 kunde vi också läsa att "varenda jäkel bygger pergola" och visst ser vi pergolor och uterum hos i princip alla de större husbygge kontona på instagram.

Akustikpaneler som inredning har vi börjat se en hel del av under 2021 också.

Bild från Byggmax, rankad årets mest miljövänliga bygghandel 2020 enligt sustainable brand index

Under hemma åren 2020-2021 har även teknik för smarta hem ökat allt mer. Videoringklockor tillexempel

och styrning av belysning där Plejd vunnit mycket mark, lika så Philips Hue. Även Ikea har börjat satsa allt mer på smart styrning och teknik integrerat i inredning. I Eco Now House kör vi lite mer avancerade KNX systemet via Hager.


2022 års inredningstrender

Så årets trender blir sannolikt en mix av sådant som lanserades 2020 och 2021 och de nya trender som spås och lanseras nu 2022. Vi har som bekant redan avslöjat att Vedum lanserar kök i naturlig trä look. Läser vi deras pressutskick om årets kökstrender så kan vi läsa "linnebeige, havregult, dimgrönt" som exempel på populära köksfärger 2022. och att " Vi ser rymliga köksöar med rundade hörn. Mjukt är ledordet. En annan trend är att inreda socialt, för 2022 vill vi bjuda in till kalas i köket! Vi ser många öppna och sociala kök, med umgänget i fokus."

Expressen spådde trenderna redan i december tillsammans med inredningsarkitekt Maria Löw och de verkar vara inne på samma spår som Vedum; "Efter en tid av mörkare färger och tyngre möbler får se det ljusa på nytt. Ljusa träslag i skandinavisk stil och naturmaterial följer med in i 2022. Vi kombinerar bruna och beige toner med härliga, personliga färgklickar som lila och gult. Rundade former och mjuka material i velour och teddy skapar mysig harmoni under nästa år." Själva fyndande vi denna soffa i höstas, kanske inte i velour men lite i samma tema med vad jag gissar vi kommer se mer av 2022.

I princip alla trendspanare lyfter fortsatt hållbarhet, miljövänligt och naturmaterial som en av de genomgripande trenderna. Kanske fler upptäcker vår blogg, instagram och webbsida då :)

Ett annat spännande projekt som går i vår linje och visar på denna trend är Anja Pärssons bygge av sitt Eko-drömhus, där de bland annat använder sig av Koljern-ett mycket spännande alternativ till betong.


Men vad är då årets färg 2022?

Panton Color har för 2022 valt Very Peri som årets färg. Den beskrivs som "en dynamisk lavendelblå färg med en upplivande violettröd underton"

Nordsjö har istället valt Bright Skies som årets färg, en lätt och luftig blå kulör.

På Ladyinspirationsblogg kan vi läsa att årets färg 2022 är mångfald, enligt Jotuns skandinaviska kulörchef, Nina Klæboe Mørkve - " Jag tror att vi kommer att se många olika färger framöver och ingenting är bättre än det. Vi behöver kulörer omkring oss!" Några av färgerna som lyfts är Gult och Lavendel, gärna i kombination. Hennes viktigaste tips enligt mig var dock "Det viktiga är ju att du väljer de kulörer som gör DIG glad,"

Trender i alla ära, men det viktiga är att man väljer det man själv tycker om och mår bra av. Det håller oftast längst i längden.


Övriga trender vi själva spår för 2022 är ökat intresse för solceller, inte minst med den senaste tidens höga elpriser. Även om solcellerna inte ger så mycket el vintertid så spås intresset öka för allt som sparar in på el eller skapar egen el-försörjning.


Vi tycker oss också ana att allt fler följer vårt exempel med att lägga klinkers utomhus på altanen

Altan med klinkers - Eco Now House

Trenden med platsbyggda och infällda fack i badrummet har pågått ett tag men tycks bli allt mer påtaglig och lär garanterat fortsätta 2022.

Badrum i Eco Now House med möbler från Geberit och blandare från Grohe. Inbyggt fack..

Har du inte skaffat digitalt lås än är det hög tid för det nu. Det är ingen trend utan ett måste. Att ha tappat bort hemnyckeln känns inte igen när vi passerat 2020. Oavsett om man bor i lägenhet eller villa.

Designade eluttag och strömbrytare är inget nytt, men utbudet är betydligt större idag. Att matcha strömbrytare och eluttag i samma serie lär vi ser mer av, och att välja en design som går i linje med den övriga inredningen och stilen.

Berkers serie från Hager har stort urval strömbrytare med matchande eluttag

Utemöbler i trä - gärna gediget och återvunnet. Konstrotting har dominerat marknaden i år och utbudet lär knappast försvinna för 2022 men i takt med den senaste tidens övriga trender spår vi att detta året blir ett tydligare genombrott för utemöbler i riktigt naturmaterial. Här ligger vi steget före med Danska Thors-Designs galet häftiga möbler av upcyclat virke från gamla skeppsvarv.


Utebord och bänk i Eco Now House från Thors-Design

I år kommer ni även kunna beställa dessa direkt från oss då vi snart öppnar webbutik


Pandemiåren har förstås också varit grill och utomhusmatlagningens år och vi spår att 2022 kommer vi få se ännu mer av detta. Grilltrenden har i och för sig växt sig starkare för varje år i snart en decennium men i hemestertiderna har intresset ökat rejält. 2022 har den medvetne villaägaren inte längre bara en grill hemma utan minst två. Här har Pizzaugnarna som var populära runt 2014, men som kom av sig något, börjat komma tillbaka som en populär grill nr. två (eller tre). Framförallt ökar intresset för dyrare kvalitetsgrillar som håller länge. På stark frammasch är framförallt Pellets-grillarna där Traeger är originalet inom detta segment. Dessa produkter är klimatsmarta och följer också de smarta och uppkopplade trenderna så man kan följa och styra sin BBQ i telefonen via app.

Traeger Timberline pelletsgrill

Industriväggar

Bild från Smidesdesign

industrielldesign och "New York känsla" har ökat i intresse de senaste åren, även om det kanske inte är en helt utbredd trend då det ofta associeras främst appliceras på loft eller andra utrymmen som tidigare används för industriella ändamål. Den industriella inredningen med ett oavslutat utseende, tegelväggar och detaljer som är specifika för industrins värld har dock fått en särskild hype senaste tiden i form av industriväggarna. De började dyka upp som duschväggar och har nu blivit en populär avdelare i folks hem överlag. Väggarna kan måttbeställas och skräddarsys av firmor som Smidesdesign som är experter på just dessa väggar, genom att kontakta lokal metallsvetsare och skaffa glas själv eller med enklare lösningar som skjutdörrar i industriväggs design, något som exempelvis Elfa lanserade redan hösten 2019.


Några av våra absolut största inspiratörer i Sverige är som bekant Bianca Ingrosso och Pernilla Wahlgren. Pernilla bygger nytt i New Englad stil och Bianca flyttar in stor paradvåning 2022 och delar öppet med sig av sin inspiration på sociala medier (där mycket går i grönt och blått) - en kvalificerad gissning är att deras val kommer spegla en hel del av som blir trender 2022 och 2023.


Lämna gärna en kommentar nedan (bläddra ned lite för att se kommentarsfältet)

191 views0 comments

Kommentare


bottom of page