top of page

Eco Now House Bastu & Spa


Då var sista rummen klara; bastun och gymmet. Det är iof ett förråd och vinden kvar också, och en massa grejor på tomten/trädgården, men det här var sista rummet invändigt som i 3 år varit ett dammfyllt byggförråd. Att få bort byggdammet tog hela helgen. Så här gick vi alla fall tillväga när vi tänkte bastu/badrum/gym/spa och att få det så "ekovänligt" som möjligt.


I ett EJ betalt samarbete med Harvia, Belsagdesign, Orbital systems och Geberit.







Relax & Gym

I anslutning till bastu och "spa" i husets källarvåning har vi ett rum som leder ut till husets baksida, terass och pool. Här var det innan renoveringen ett gästrum (se bild nedan) som vi nu alltså gjort om till gym och relax. Gymmet i bild ovan är i mina ögon själva sinnebilden av compact living produkt. Ihopfällt ser det ut som ett emaljerat skåp (eller möjligen en snyggare variant av värmepanna) som inte tar mycket plats, men när man öppnar dörrarna så gömmer sig ett komplett gym. Gymmet är från Nuo Athletic


Väggarna i rummet har vi målat i beige med ekologisk sandfärg, så kallad T-paint (läs mer om ekologiska färger här) . Sand och lerfärgen har fuktreglerande egenskaper, vilket är bra när det är nära bastu och huserar gym. De ljusa sandiga väggarna ger ett lugnt och ljust intryck tillsammans med fönster och att vi valde glasdörr ut, men då det är i en källare kan man snabbt och lätt få det lite mörkare och mysigt med tända ljus osv. vilket ger rummet mer flexibelt. Rummet har tack vare det smidiga gymmet utrymme nog för växter och mysiga relax stolar att slappa i innan eller efter bastun. Som golv valde vi ett mjukare miljömärkt laminatgolv. Man vill inte ha hårt golv när man tränar, samt inte ett golv som blir halt om man kommer från poolen eller spa/basturummet. Innan renoveringen såg det ut så här (bilden nedan). Elementen har vi sluppit tack vare vattenburen golvvärme. Dörren i bild har nu glas hela vägen.

Bastu

Bastu byggs ju i regel i trä och trä binder koldioxid. Så länge bastunn står kvar utgör den således en så kallad koldioxid sänka. Vår bastu är i trä utom en smal sektion bakom aggregatet som vi byggde med överblivna kakelplattor från hallen. Dessa hade annars slängts och blev dessutom en fin inredningsdetalj.

Bastu aggregat kan drivas med ved eller el. Ved kan ju låta mer "eko" men är i regel inte det bättre valet ur miljö och klimatsynpunkt. Som tidigare nämnt är ved en koldioxidsänka och eldar man upp veden så släpps koldioxiden ut igen. Veden i sig är nära nog koldioxidneutral samma mängd som släpps ut har träet bundit, men när avverkning, transporter mm. räknas in blir det inte ett nollsummespel, och atomsfären bryr sig förstås inte vart koldioxiden kommer ifrån. Det blir således ett adderat utsläpp när det väl släpps ut. Gör man kortare bastu sessioner så är det dessutom väldigt svårt att dosera veden till behovet. Vi har ju vår el via våra egna solceller och fossilfritt elavtal från Vattenfall, varför el-aggregat blev bästa miljövalet i vårt fall. Vi valde ett energieffektivt wifi uppkopplat aggregat från Harvia med både ånga och torrbastu. Torrbastun har fördelen om man ska basta längre period så värmer den upp bastustenarna som håller värmen, man kan som bekant även hälla vatten på de varma stenarna för att boosta upp hettan. Ångfunktionen kräver å andra sidan mindre el då den inte når upp i samma höga temperaturer utan skapar istället en immig fuktig värme. Ånga. Via app och wifi funktionen kan vi sätta igång bastun i förväg (när elpriset är lågt förslagsvis. Se vårt inlägg om detta här) för att förvärma bastun även om vi inte är hemma. Med i bastu WiFi-kittet följer fuktsensor och magnetsensor till dörren. Den senare ska känna av om dörren inte är stängd, men då vi har glas hela vägen hittade vi inget bra sätt att fästa den på, så det inslaget ströks.

För effekt och belysning valde vi Harvias egna ledlister bakom ryggstöden och deras fiberoptik för stjärnhimmel. Vi valde att inte lägga panel i taket då vi tyckte det designmässigt är snyggare utan. Lika så valde vi hel glasvägg och dörr i fronten av designskäl. Det är egentligen mindre smart ur miljöperspektiv då det går snabbare att värma upp bastun om man bara kör panel, dvs har mindre eller inget glas (eller kakel). Men det finns annan aspekt här - en hel del bastus får ett tragiskt öde i form av att sluta som bortglömt förråd. Då faller bastun så klart under kategorin onödiga överkonsumtionsköp. Min egna slutsats kring varför det blir så är att det drabbar bastur man inte ser in i. Med trädörr utan glas. En snygg bastu uppmuntrar till användning, det är alla fall min övertygelse. Jag letade länge inspiration för att hitta just den design jag ville ha och som skulle maximera upplevelsen och nyttjandet. Då vår bastu inte är så stor blir värmeförlusten av glas försumbar. Jag summerade min trendspaning och tankar kring bastu i ett tidigare inlägg ni kan läsa här.

Harvias webbsida kan man bygga bastun som man vill ha den och få en ritning samt begära offert från någon av deras återförsäljare.


Dusch & Duschtoalett

Spa-rummet med bastu rymmer toalett, dusch, inbyggda egen-gjorda fack och en rymlig och härlig badrumsmöbel. Ingången hit utgörs av denna Ekdörr från Ekstrands.

Ekstrands dörr till spa i Eco Now House
Dörr från Ekstrands i massiv ek. Handtag Helix i antik brons från Beslagdesign

Ekstrands har sin tillverkning här i Sverige och ett väldigt imponerande miljötänk, vilket ni kan läsa mer om här. Jag har faktiskt haft förmånen att få i uppdrag att räkna en del klimatutsläpp för dem så jag är väl medveten om exakt hur bra flera av deras produkter verkligen är.


Vi hade egentligen beställt dörren i mörkt trä men blev uppringda när den var klar att den råkade bli i ljusgrå färg och undrade om vi kunde tänka oss det istället. Gillar att de frågar och inte kasserar direkt för att det råkat bli fel, vi valde att behålla den grå och jag tror nu i efterhand batt det blev bättre med något lite ljusare, speciellt eftersom glaset i dörren inte släpper in så mycket ljus som jag trott (vi valde ju frostat för att man inte ska se in rakt in om någon sitter på toaletten).

dörr med glas
Fina dörren från Ekstrands med spröjs och frostat glas

Duschtoaletten från Geberit heter Mera och kommer med automatisk öppning av locket.

Miljö-uspen med duschtoaletten är att den teoretiskt sparar in en hel del toapapper. Man spolar alltså rent med vatten och sen sätter en automatisk lufttork igång. En modern bidé med andra ord. Framförallt är duschtoaletten och den teknik som ingår en hygienfaktor av rang.

Läs mer om duschtoalett i vårt inlägg här.


Duschen har kallats i Forbes magazine för "The Tesla of Showers"

Som dusch valde vi Orbital Systems smarta dusch som återvinner både vattnet och värmen från när man duschar. Duschen kommer med ett eget slutet reningssystem med AI teknologi som analyserar kvalitén på vattnet och renar det som kan sparas och spolar ut resten. Både värme och vatten återvinns och sparar upp till 90% vatten och upp till 80% energi enligt tillverkaren. Duscharna är ganska pricy men är man flera i hushållet som gillar att duscha lite längre så har man sparat in pengarna på ca 3 år enligt tillverkaren. Är du intresserad av en sådan här dusch kan ni kontakta oss.

I vår duschhörna så byggde vi in ett fack för placering av flaskor, tvål etc. samt en härlig sittplats så man kan sitta och duscha. Något som är oväntat skönt faktiskt. Intill duschen byggde vi ett fack för handdukar med snygg infälld spot som bygger väldigt lite i höjd. Spottsen är från Beslagdesign.

Vi hade tänkt ha insidan i facket i sandfärgen också men kom på att den då skulle sanda av sig på handdukarna och fick istället kläs in av överblivna kakelbitar och spill från de övre badrummet, som jag lyckligtvis sparat. De fina kakellisterna i mässing är från Olive Sverige. Intill toaletten byggde vi också ett fack där vi fällde in belysning i form av inbyggd LED list.

Duschtoaletten Mera från Geberit med cisternen Monolith med luktutsug och belysning

Ledlisten är också från Beslag design, vi använde LEDstrip Flexy som läggs i en profil. Det var lite pyssel med hur vi skulle klä in facket och göra själva hyllorna, det är så smalt så det är svårt/omöjligt att bygga in hyllor och kakla, så vi landade i att skapade en träram där vi fäst hyllbärare och spårat för ledlisten i förväg. Blev riktigt bra.

Led-strip flexy inbyggd i egengjorda hyllor som är mörkbetsade. Tpaint sand färg på väggen och i bild kontrollen till duschtoaletten. Den kan även sättas upp med magnet direkt på väggen.

Väggarna i badrummet är klädda fyra olika sorters kakel. Merparten av golv och väggar är överskottskakel från en utgående kollektion som reades ut på Stenbolaget. Alltid lite risky med att ta utgående modeller ifall det visar sig att man behöver mer kakel sen. Vi visste att de inte skulle räcka hela vägen men ville också bryta av på vissa ställen.. Personligen vågar jag erkänna att jag ibland kan tycka det ser fint ut att köra samma klinkerplattor på både väggar och golv hela vägen, trots att alltid lika briljanta Trend Stefan deklarerade detta SÅ ute i sitt inlägg här 2019. Vi har alltså samma plattor på både väggar och golv (!) - men inte hela vägen. Vi ville bryta av på vissa ställen och hade fastnat för vissa inspirationsbilder där trä blandades med kakel i både ljust och mörkt, men där den övergripande känslan är stilfullt mörkt.

Här är en av inspirationsbilderna med galet fint badrum hittat på Pinterest. Vårt blev ju inte alls så men ni kanske ändå förstår hur tankegången gått.

Vi landande i att bryta av med kakel i träimitation från Hill Ceramic på väggen mot fönstret. Men bara halva väggen. Resterande del av väggen fångade upp beiga sandfärgen från relaxrummet utanför. Har som tidigare nämnt väldigt bra fuktreglerande egenskaper.

Denna kommod och tvättställ från Geberit pryder hela motsatta väggen från bastu och dusch. Det är från badrumserien Xeno2. Vi föll för denna möbel tack vare denna inspirationsbild.

Gillar att den går i olika nivåer och har bra med förvaring. De olika nivåerna gör att man både kan ha ytorna för dekoration typ ljus och blommor och/eller förvaring typ placering av handdukar.

Xeno2 badrumsmöbel och tvättställ med belysning i lådorna. Blomma plockad från vår egna trädgård!

Lådorna kommer med inbyggd belysning och kommoden är klädd med en glasskiva på toppen. Det är bra då jag upplever att resten av familjen alltid skvätter ned kommoden med massa vatten. Detta problem gjorde att vi i vårt förra hus fick byta ut en billigare köpt badrumsmöbel tre gånger då den blev fuktskadad hela tiden. Geberit är kvalitet, men också ett företag som ligger i framkant gällande miljö och hållbarhet och har ganska nyligen börjat producera badrumsmöbler och inredning. Tidigare mest toaletter, golvbrunnar och designade spolknappar samt VVS-detaljer som rör osv. De sistnämnda har vi också valt och då Geberits så kallade tysta rör.


Hoppas ni fick lite tips och inspiration för ert egna badrum, spa eller relax.

Skriv gärna en kommentar vad ni tycker.






















bottom of page