Eco Now House Bastu & Spa


Då var sista rummen klara; bastun och gymmet. Det är iof ett förråd och vinden kvar också, och en massa grejor på tomten/trädgården, men det här var sista rummet invändigt som i 3 år varit ett dammfyllt byggförråd. Att få bort byggdammet tog hela helgen. Så här gick vi alla fall tillväga när vi tänkte bastu/badrum/gym/spa och att få det så "ekovänligt" som möjligt.


I ett EJ betalt samarbete med Harvia, Belsagdesign, Orbital systems och Geberit.Relax & Gym

I anslutning till bastu och "spa" i husets källarvåning har vi ett rum som leder ut till husets baksida, terass och pool. Här var det innan renoveringen ett gästrum (se bild nedan) som vi nu alltså gjort om till gym och relax. Gymmet i bild ovan är i mina ögon själva sinnebilden av compact living produkt. Ihopfällt ser det ut som ett emaljerat skåp (eller möjligen en snyggare variant av värmepanna) som inte tar mycket plats, men när man öppnar dörrarna så gömmer sig ett komplett gym. Gymmet är från Nuo Athletic


Väggarna i rummet har vi målat i beige med ekologisk sandfärg, så kallad T-paint (läs mer om ekologiska färger här) . Sand och lerfärgen har fuktreglerande egenskaper, vilket är bra när det är nära bastu och huserar gym. De ljusa sandiga väggarna ger ett lugnt och ljust intryck tillsammans med fönster och att vi valde glasdörr ut, men då det är i en källare kan man snabbt och lätt få det lite mörkare och mysigt med tända ljus osv. vilket ger rummet mer flexibelt. Rummet har tack vare det smidiga gymmet utrymme nog för växter och mysiga relax stolar att slappa i innan eller efter bastun. Som golv valde vi ett mjukare miljömärkt laminatgolv. Man vill inte ha hårt golv när man tränar, samt inte ett golv som blir halt om man kommer från poolen eller spa/basturummet. Innan renoveringen såg det ut så här (bilden nedan). Elementen har vi sluppit tack vare vattenburen golvvärme. Dörren i bild har nu glas hela vägen.

Bastu

Bastu byggs ju i regel i trä och trä binder koldioxid. Så länge bastunn står kvar utgör den således en så kallad koldioxid sänka. Vår bastu är i trä utom en smal sektion bakom aggregatet som vi byggde med överblivna kakelplattor från hallen. Dessa hade annars slängts och blev dessutom en fin inredningsdetalj.

Bastu aggregat kan drivas med ved eller el. Ved kan ju låta mer "eko" men är i regel inte det bättre valet ur miljö och klimatsynpunkt. Som tidigare nämnt är ved en koldioxidsänka och eldar man upp veden så släpps koldioxiden ut igen. Veden i sig är nära nog koldioxidneutral samma mängd som släpps ut har träet bundit, men när avverkning, transporter mm. räknas in blir det inte ett nollsummespel, och atomsfären bryr sig förstås inte vart koldioxiden kommer ifrån. Det blir således ett adderat utsläpp när det väl släpps ut. Gör man kortare bastu sessioner så är det dessutom väldigt svårt att dosera veden till behovet. Vi har ju vår el via våra egna solceller och fossilfritt elavtal från Vattenfall, varför el-aggregat blev bästa miljövalet i vårt fall. Vi valde ett energieffektivt wifi uppkopplat aggregat från Harvia med både ånga och torrbastu. Torrbastun har fördelen om man ska basta längre period så värmer den upp bastustenarna som håller värmen, man kan som bekant även hälla vatten på de varma stenarna för att boosta upp hettan. Ångfunktionen kräver å andra sidan mindre el då den inte når upp i samma höga temperaturer utan skapar istället en immig fuktig värme. Ånga. Via app och wifi funktionen kan vi sätta igång bastun i förväg (när elpriset är lågt förslagsvis. Se vårt inlägg om detta här) för att förvärma bastun även om vi inte är hemma. Med i bastu WiFi-kittet följer fuktsensor och magnetsensor till dörren. Den senare ska känna av om dörren inte är stängd, men då vi har glas hela vägen hittade vi inget bra sätt att fästa den på, så det inslaget ströks.

För effekt och belysning valde vi Harvias egna ledlister bakom ryggstöden och deras fiberoptik för stjärnhimmel. Vi valde att inte lägga panel i taket då vi tyckte det designmässigt är snyggare utan. Lika så valde vi hel glasvägg och dörr i fronten av designskäl. Det är egentligen mindre smart ur miljöperspektiv då det går snabbare att värma upp bastun om man bara kör panel, dvs har mindre eller inget glas (eller kakel). Men det finns annan aspekt här - en hel del bastus får ett tragiskt öde i form av att sluta som bortglömt förråd. Då faller bastun så klart under kategorin onödiga överkonsumtionsköp. Min egna slutsats kring varför det blir så är att det drabbar bastur man inte ser in i. Med trädörr utan glas. En snygg bastu uppmuntrar till användning, det är alla fall min övertygelse. Jag letade länge inspiration för att hitta just den design jag ville ha och som skulle maximera upplevelsen och nyttjandet. Då vår bastu inte är så stor blir värmeförlusten av glas försumbar. Jag summerade min trendspaning och tankar kring bastu i ett tidigare inlägg ni kan läsa här.

Harvias webbsida kan man bygga bastun som man vill ha den och få en ritning samt begära offert från någon av deras återförsäljare.


Dusch & Duschtoalett

Spa-rummet med bastu rymmer toalett, dusch, inbyggda egen-gjorda fack och en rymlig och härlig badrumsmöbel. Ingången hit utgörs av denna Ekdörr från Ekstrands.

Ekstrands dörr till spa i Eco Now House
Dörr från Ekstrands i massiv ek. Handtag Helix i antik brons från Beslagdesign

Ekstrands har sin tillverkning här i Sverige