top of page

Detaljer

Updated: Dec 17, 2019

Det är detaljerna som gör det sägs det. Och visst gör detaljer skillnad - känsla för detaljer kan med relativt små medel lyfta inredning och skapa en känsla av genomtänkt design. Detaljer kan höja värdet på din bostad och det kan vara detaljerna i en renovering som får den att bli hållbar. Motsvarande kan också bristen av att se vikten av detaljerna dra ned på intrycket av en annars kanske påkostad renovering eller bidra till att skador lättare äger rum. Detta inlägg handlar helt sonika om just detta - detaljerna som gör skillnad. Som vanligt ingår referenser både till produkter och leverantörer vi jobbar med och inkluderat i ekohuset såväl som produkter och inspirationsbilder vi hittar i vår trend och produktspaning men som vi inte har något samarbete med alls. I inget avseende är det betalda åsikter eller annonserade texter.

Handtag. Istället för plasthandtag varför inte satsa på ett designat dörrhandtag i material och kvalitet som håller länge, och dessutom höjer design nivån på hela hemmet?!

Såg dessa handtag på möbelmässan och blev omedelbart förälskad, rätt nöjd över att vara bland de första att införskaffa dem. Dessa i mina ögon sjukt snygga handtag kommer från Beslag design och ingår i en serie som heter Helix 200 där även handtag till skåp, lådor mm ingår. Utöver att handtag som sticker ut i design ger en känsla av enhetlighet och genomtänkt design (om de används genomgående på alla dörrar) så kan en så enkel sak som nya knoppar och handtag ge en helt ny look åt tex kökslådor och garderobsdörrar, eller för den delen innerdörrarna. I bästa fall kan något så enkelt som att byta handtag kanske bidra till att man inte byter eller kastar något i övrigt välfungerande i onödan bara för att man är ”trött” på det gamla. Ett kök kan få en helt ny look bara genom att byta luckor och handtag.

Vi valde genomgående handtag från Beslag design på alla vanliga dörrar (finns en del skjutdörrar också) och tog färgen antik brons (bilden ovan från Eco Now House).


- bortsett från dessa infällda handtag med mässing i garderobsdörrarna från Picky living. Också en fin detalj. Picky living specialiserar sig på att göra designade fronter till Ikea möbler. Stomme och inredning skaffa vi på blocket och kompletterande med dessa dörrar från Picky Living.


En produkt som blir allt vanligare i hemmen är Vinkylen. Visst ger dem en känsla åt lite lyx och kan utgöra ett snyggt inslag i köket, men rent krasst utför dem inte underverk för hållbarheten på vinet. För det krävs lite mer avancerade system och riktig vinlagring, och långt i från alla viner kan lagras. I många fall kan alltså vinkylen vara en rätt onödig pryl som mest bidrar till en ökad elförbrukning. Men hur ska man då förvara sina vinflaskor snyggt?

Stact.se har löst det problemet med riktigt smarta vin-hyllsystem.

Vinhyllorna från Stact köps i moduler där vare sektion är 36 cm bred. Modulerna (vägg plattan) kan fås i olika färger och material och man bestämmer sedan vilken typ av hållare eller hyllplan man önskar till. Dessa kan sedan enkelt bytas och ändras och det går att få väldigt spännande och smarta variationer. Modulen med hållare som gör att flaskorna står rakt ut kan rymma upp 9st flaskor. Liggande flaskor rymmer 4 flaskor per modul.

Och så här blev det i vårt projekt. Liggande flaskor och hållare för vinglas.

Samt på denna vägg där vi valde bara liggande flaskor. Totalt får vi plats med 24 flaskor på relativt liten yta.


Golvlister är en annan detalj vi valde att satsa på och där jag i princip aldrig har påträffat i något annat hem att man vält annat material än trä eller plast. Dessa är från en leverantör som heter Olive Sverige. I stället för lister i trä, som iof är ett bra miljöval materialmässigt, men relativt tungt, måste målas och underhållas etc. och rent krasst sällan väcker speciellt mycket uppmärksamhet, så är dessa i återvunnen aluminium och kräver inget underhåll, och ser såå mycket snyggare ut. Att matcha färger är en annan detalj som kan ge riktigt bra effekt. Vi är experter på just detta men golvet, kuddar och tavla blev en rätt bra matchning i våra ögon.


Strömbrytare och eluttag är en annan detalj där det finns jätte mycket att välja på numera. Här finns ju även andra material att tillgå för att undvika tex. plast om man vill nu vill plastbanta hemmet. Vi har Hagers smarta elsystem i huset och dem har tagit fram egna kollektioner för strömbrytare som faktiskt är bland de snyggaste jag sett. Flera går att specialbeställa i valfritt material.


Just dem vi har är integrerade med det smarta systemet så där fick det bli plast, men väldigt snygga! Här finns också en annan miljöaspekt faktiskt utöver att dem är kopplade till KNX systemet, strömbrytarna har inkluderade termostater och sparar således in att vi måste sätta upp separata angivare för golvvärmen. En liten diod lyser snyggt när en knapp är aktiverad. Love it. De mörkbruna keramiska plattorna på golvet och delar av väggen är för övrigt från CC Höganäs och en kollektion som heter Preziosa.

106 views0 comments

留言


bottom of page