top of page

Så skapade vi altan & uteplatsen i Eco Now House

Updated: May 18, 2021


Vi hade hoppats få klart flera delar av uteplatsen redan förra året men det tar så otroligt mycket längre tid än man tror. Eller vi trodde alla fall. Vi är långt ifrån klara, men detta inlägg handlar både om uteplats överlag med visst fokus på altan och material, samt vilka lösningar vi valt och om våra planer och funderingar för uteplatsen i Eco Now House utifrån hållbarhet, komfort och funktions perspektiv. Hur förenar man dessa krav?

Som vanligt innehåller delar av detta inlägg referenser till varumärken vi samarbetar med, men ingen har betalt oss för att marknadsföra dessa.

Såg här såg uteplatsen ut vid Eco Now House 2 innan renovering.

Allt handlar ju om önskemål av funktion och vilka förutsättningar som finns. Huset var innan oss bebott av ett äldre par som tyckte om att lägga mycket tid på blommor och trädgård. Vi har tre barn som älskar att bada och vi vuxna gillar inte att lägga så mycket tid på trädgårdsarbete även om vi gillar blommor. Vi hade redan innan vi hittade detta renoveringsobjekt bestämt att vårt nästa hus skulle agera både hem och sommarställe och att ett inslag i detta skulle vara swimmingpool. Vi ville därtill ha ett lättskött hem och uteplats, vi gillar växter men vill inte lägga 1000 timmar på trädgårdsskötsel och har begränsade kunskaper om träd och buskar. Därtill ville vi ha en social baksida som inbjuder till fest och sociala tillställningar, det ska rymma både design, estetik och komfort utan att det tar bort att barnen kan och vill hänga där. Barnen ska kunna leka och trivas lika bra som vuxna. Utsidan ska helst också kunna konkurrera med de flesta semesterorter :) Hyfsat många krav med andra ord och på en begränsad yta. Här är några bilder en bit in i processen.

sommaren 2019. utbyggnad klar och nya fönster på plats samt att vi börjat röja för pool.
eco now house renovering sommar 2019

Panel från Sioo:x på plats, terass gjuten med grön betong och bambu altan lagd.
En bit närmare till att bli Sveriges mest moderna ekohus

Centralt placerade vi en swimmingpool och valde där Svensktillverkade Miljöpoolen som Miamipool lanserat. Mer info om den separat senare. Eftersom tomten hade en naturlig nivåskillnad var tanken att vi inte skulle behöva gräva så mycket för poolen. Vi ville också bredda terassdelen som var närmast huset, den var innan för smal i vårt tycke och övergick till en stor inmurad rabattlåda. Blommorna flyttades (och gav delvis bort till grannen) och vi göt en betongplatta för terassen närmast huset och runt poolen som det sen ska läggas keramiska plattor på. Det ger en väldigt underhållsfri lösning med ett i vårt tycke exklusiv design. Man hade kunnat polerat betongen direkt också och skippat plattor, fix mm - men det riskerade att bli en för hal lösning runt poolen.

Vi valde ”grön betong” från Betongindustri, en lösning med utblandad betong för lägre klimatavtryck.

Här kommer ny matgrupp placeras som vi väntar på från Thors-design som har rustika trämöbler gjorda av drivved bla. Keramiska plattor läggs över betongen så terrassen blir när den är klar såldes väldigt underhållsfri, lång livslängd, naturliga material och inga giftiga kemikalier. i det utskurna rektanglarna blir det planteringslådor. Till höger om poolen i den nedre sektionen av tomten har vi anlagt en altan. Här valde vi en bambukomposit från Bamboodeck

Altan i bambu komposit

Bambu är ett snabbväxande träd som inte kräver besprutning vid odling och är därför ofta rekommenderat som bra miljöval. Komposit innebär att man dessutom blandar materialet (bambun) med något annat material. I detta fall som ersättning till den impregnering man annars använder för att ge trät skydd mot röta, fukt mm. I denna komposit en återvunnen plast som ger träskivorna ett skydd som gör altanen i det närmaste underhållsfri. En stor fördel är att man kan få dessa brädor färgade också och utan att man behöver vänta med att få dem målade eller behöva måla om dem efter några år. Viss blekning sker första året men sen är den färgen kvar år efter år. Komposit tar lite längre tid att lägga än vanlig trall men håller alltså betydligt längre. Vi valde som ni ser att lägga brädorna lite snett och en fris runt om för en mer intressant design.

altan med sneda brädor och fris

Man behöver fortfarande ha reglar av vanligt virke. Istället för att gjuta plintar återanvände vi de gamla markstensplattorna som låg på terassytan innan. Sidan av pool-terassen målades med miljövänlig silikatfärg från Byggfabriken.

Panelen som täcker baksidan av huset och utbyggnaden är med trä från Sioo:x som använder en kiselbaserad impregnering som ger träskydd i ca 10 år. Tanken är att vi kommer använda Sioo:x för altan också men då på framsidan av huset. Ny utomhusbelysning börjar komma på plats, mer om det sen men här har vi använt Philips (Signify heter den delen av företaget som sysslar med ljus nu) LED HUE lampor.

Varför är träskydd viktigt? Är det något fel på vanlig impregnerad grön virke?


Träskydd använder man för att virket ska kunna stå emot fukt och röta, annars kommer brädorna snabbt att bli dåliga. Men hur man skyddar virket kan vara mer eller mindre miljöskadligt. Så här skriver Ekobyggportalen om saken "Tryckimpregnerat trä är vanligt förekommande till fasadvirke, staket, trappor m.m. Vid tryckimpregnering pressas skyddande metallsalter i lösning in i träet under tryck. Tryckimpregnering är mindre skadligt än kemiskt träskyddsmedel då metallsalterna inte avdunstar på samma sätt utan är mer bundna i träet. Men genom urlakning av regnvatten eller vid sågning i träet sprids ändå metallerna ut i naturen och utgör en onödig miljöbelastning. Vissa metallsalter är starkt giftiga såsom arsenik, krom, fluor och tenn. Speciellt arsenik är mycket toxiskt. I Schweiz är det helt förbjudet medan det anmärkningsvärt nog får användas för tryckimpregnering i Sverige.” Läs mer om träskydd hos ekobyggportalen här


Tidningen Råd och Rön intervjuade dock kemikalieinspektionen om saken vilka inte tyckte att dagens impregneringar var något att oroa sig över miljömässigt (däremot äldre metoder för impregnering). Vi ville alla fall inte chansa och siktar så klart på att göra så bra miljöval som möjligt och vårt val föll då på Sioo:x. Vill ni läsa reportaget från Råd & Rön så hittar ni det här.

Ekobygg tidningen skriver om hållbart panelvirke i detta reportage där flera olika alternativ lyfts fram.


Planera för alla åldrar

Snyggt med smarta lösningar, men kanske inte för alla åldrar och tyvärr inte lika gångbart i Svenska förhållanden.

En utmaning var att få det både snyggt och anpassat för flera olika åldrar. Målet var "Designat med lite hotell känsla” som inbjuder till att man verkligen vill hänga på husets baksida (som bilden till vänster) men inte för skört och designat så barn inte kan eller får leka där. Dessutom ville vi ha inslag som inbjuder till aktivitet. Studsmattan som ni kanske såg bilderna på ovan är från Springfree trampolin och har varit till stor glädje för barnen i flera år nu. Den anses vara världens mest säkra trampolin. Den har inte de klassiska fjädrarna i metall som rostar och måste tas loss och spännas varje år, dessa är permanenta och kan stå ute året om. Så skönt, monteringen av studsmatta var bland det värsta jag visste innan vi bytte till denna. Altid någon rostig fjäder som man gjorde sig illa på, var tvungen och dra för kung och fosterland för att spänna och alltid något som saknas för vare säsong när man ska plocka ihop och ned den. Trampolinen kommer inte vara kvar på baksidan, även om detta är en betydligt snyggare variant än typ alla andra vi sett så passar den inte jätte bra in estetiskt. Den kommer få en annan plats på tomten nära nog. Vad vi gör istället på ytan närmast grannen är inte helt bestämt. Är lite inne på en liten damm närmast skogen och att vi tar bort staketet mot skogen, men även kanske en pergola av ngt slag. Alltid skönt med en sektion med lite skugga och blir ett bra inynsskydd del mot grannen. Kanske ngt i denna stil:

Det finns även lite yta bakom komposittrallen mot skogen till och där har vi tänkt ett utomhus pingisbord som ytterligare ett aktivitetsinslag som funkar för både barn och vuxna. Givetvis ska det inte vara så lerigt runt om, vi anlägger gräsmatta sen.

Regnvatten tank nedgrävd. Nu väntar vi bara på att alla blommor ska växa upp

Här har vi anlagt vår regnvattentank som är gömd i en planteringsdel. Vi återanvände murstenen som fanns runt rabatten vid terrassdelen och behövde inte gräva ned tanken helt (men en del)då vi mer förlängde den nivåskillnad som redan fanns. Vi kunde då också flytta mycket av den jord från grävningen av poolen, och för det som grävdes för tanken för att fylla ut runt om. Mer om regnåtervinningen sen i separat inlägg, men fördelen är att man inte behöver använda dricksvatten för tex bevattning av gräsmatta. Vi kommer också koppla tanken till en solvärme utomhusdusch och på så sätt göra den dubbelt smart - återanvänt regn vatten samt uppvärmt av solen, ingen el.


Inlägget är redan för långt så utekök, damm, pergola, solskydd, plantering mm får bli ett annat inlägg, men är givetvis inslag som förgyller "den optimala" uteplatsen dem med!
















543 views0 comments
bottom of page