De senaste kökstrenderna

Updated: Dec 13, 2019

2019 börjar dra ihop sig och vi kan ta tillfället i akt med att analysera lite inredningstrender i köket.


I detta reportage nämner vi flera produkter som vi har valt att samarbeta med. Det är dock inga betalda samarbeten, trendanalysen är oberoende men med fokus på de lösningar vi själva valt ut i vårt projekt Sveriges mest moderna ekohus som förväntas bli klart för invigning nästa år.


En produkt som på allvar börjar göra genomslag är integrerade fläktar i bänksskivan. Att inte behöva slå huvudet i fläkten blev ett I-landsproblem sedan fristående fläktarna började ersätta de inbyggda skåpsfläktarna från 60-70-talets funkiskök. Här har vi sedan många år tillbaka fått se flera alternativ dyka upp; inbyggda fläktar i taket och ”sneda" väggfläktar. Smidigast av allt är förstås en fläkt som är inbyggd i bänkskivan i direkt anslutning till spisen /induktionshällen. I takt med att köksöarna (återigen) börjat bli trendiga och allt mer vanliga så har denna typ av köksfläkt visat sig vara extra smidig och har sedan något år tillbaka börjat bli en kökstrend på riktigt.

Vi valde Bora vars fläktar är integrerade i själva spishällen. Bora är det varumärke som har längst erfarenhet av att utveckla denna typ av fläktar. Alla delar av fläkten som kommer i kontakt med matos kan enkelt tas bort och maskindiskas vilket är en stor fördel. Vissa fläktar vi tittade på har vi blivit varnade för har lätt att klägga igen av fett. Luftinloppet har som en liten skål som samlar upp ev vatten och spill från matlagningen och är lätt att rengöra. Induktionshäll är det mest energi-effektiva sättet att värma/laga mat på. Ett smart tillbehör är stekhällen/teppanyakihäll, jag ångrar lite att vi inte planerade för en extra sådan likt bilden ovan. Jag trodde för mycket utrymme förlorades under hällen men Boras produkter kräver inte så mycket höjd/djup så det går bra att ha kökslåda under. Bora fläkten är integrerad i induktionshällen så dem köps som en enhet. Priset ca 50 000 kr och inkluderar då alltså både fläkt och häll.


Det uppkopplade köket. Det kan inte ha undgått någon att allt fler produkter är uppkopplade och förenade med någon form av app. Borsch/Siemens har satsat rätt hårt på detta och allt fler leverantörer följer efter. Får vi tro den duktiga trendspanaren ”Trend Stefan” så kommer vi tröttna på detta med Wifi produkter nu och att köket helst ska blir en frizon från allt uppkopplat. Även om jag tycker mycket bra saker sägs i detta pressmeddelande från Puustelli med Stefan som berättar om kökstrender 2019 så delar jag dock inte just denna uppfattning. Jag tror de uppkopplade köksprodukterna bara är i sin linda och att dem först nu faktiskt kan börja bidra med något. Det släpar ju också efter lite från att produkter lanseras och trendexperter skriver om dem tills att det att produkterna verkligen blir vanliga i hemmen. Uppkopplade enheter kanske inte är för alla men jag tror trenden är här för att stanna och att vi kommer få se allt mer av detta. I vårt fall inkluderade vi den uppkopplade kylen från Samsung -Family hub 3.0


Vi kommer berätta mer om denna senare, eller vårt tidigare reportage som ni kan läsa här, som ni ser på bilden så är det en enorm läsplatta inbyggd i kylskåpsdörren. Här kan man spela upp spotify, kolla morgon TV:n, söka recept, synka familjekalendern, och titta in i kylskåpet som har en inbyggd kamera. Kameran gör att man även kan se i mobilen vad man har i kylen hemma när man är ute och handlar. Det går givetvis också att ”prata" med kylskåpet via inbyggd röststyrning. Familje paddan som man alltid vet vart man har den någonstans blir även den naturliga enheten att styra allt i det smarta hemmet via (när vi väl programmerat in och gjort klar allt...).


Nyligen lanserade Miele sin serie 7000 med aktuell reklam i media som följer i denna linje med uppkopplade enheter. Jag var väldigt sugen på deras ”Dialogugn” med inbyggd sous vide, men tyvärr blev det inget samarbete med Miele vad det verkar och produkten är lite för dyr för oss...


Som Trend Stefan lyfte fram så är ”miljö” också en tydlig trend i köket 2019. Stefan nämner att man gärna vill ha sina ekoprodukter synliga för att ge sken av att man är miljömedveten. Man skyltar gärna öppet i köket med sitt ekologiska te och kryddor mm. Små glasburkar och öppna hyllor är en trend vi har sett öka sista tiden och jag tror det ligger mycket i att många vill lyfta fram små guldkorn som alla fall ger sken av att man bryr sig om miljön. Men även att använda köket som ett ”skrytrum” över lag och saker man är extra stolt över och vill visa upp på ”display”. så trenden ligger kanske snarare i att köket är ett skrytrum över lag än att man just vill skylta sitt ekologiska köks-sortiment. Det ökade intresset för vinkylar fast man inte är någon vinsamlare får väl också ses som en del av denna ”skyltnings” trend. Men ur miljöaspekt skulle jag vilja lägga till att i köksrenoveringar blir man mer noggrann med vilka material man inkluderar och att efterfrågan på ”miljövänliga kök” markant har ökat. Det finns flera Svanenmärkta modeller ute nu från ett antal tillverkare och Puustelli börjar få ordentligt snurr och genomslag på sina supermiljökök ”MIINUS”.


dubbla ugnar

På ett event jag nyligen besökte på utmärkta showroom by Makajo pratade jag med en leverantör av väldigt exklusiva kök och vi började diskutera just trender och efterfrågan. Detta skiljer sig förstås lite beroende på målgrupp/plånbok men en trend jag fick bekräftat är dubbla ugnar. Dvs att man har två ugnar bredvid eller ovanför varandra. Oftast en större/vanlig ugn och en till kompakt-ugn gärna med inbyggd mikro eller sous vide funktion. Är lite inne på att följa detta själv i vårt husprojekt faktiskt istället för inbyggd espressomaskin. Ur miljöaspekt kan man ju inte köpa sig till en mer hållbar livstil, men miljöfördelen med två ugnar i olika storlek är (beroende på vilka matlagningsvanor man har) att man kanske inte alltid behöver nyttja hela utrymmet i en större vanlig ugn, en mindre ugn drar förstås mindre energi att värma upp. Dessutom väldigt smidigt om man är många gäster att ha en för tex. varmhållning eller om det är rätter som behöver lagas samtidigt på olika temperaturer. En annan trend, för de med lite större plånböcker, och som jag inte visste om innan är dubbla diskmaskiner. En för finglas och en för vanlig disk:) Kanske passar då en sådan här diskmaskin?

En sista trend jag vill nämna är dold och smart förvaring. Framförallt i köket är detta alltid uppskattat för att på olika smarta sätt gömma allt från brödrostar till diskborstar. Smarta ställen för gömda eluttag är en given del i denna trend, och speciellt oumbärlig om man som oss har en större köks ö. I bild nedan ser ni vår köks ö med sådant eluttag, dem finns hos Beslagdesign och i köksbutiker, vi köpte våran via Puustelli. Bänksskivan i bild är i materialet Dekton från tillverkaren Cosentino.0 views

0704284968   |   anders@econow.se

  • Facebook Black Round
  • Instagram - Black Circle