top of page

Bästa ( och mest klimatsmarta) tjänsterna för hus och renovering.

Updated: Sep 14, 2020

Här listar vi de bästa tjänsterna för hemmet, renoveringen och trädgården som sparar tid, pengar och miljöpåverkan. Detta är tips på tjänster vi rekommenderar och provat, inga av dessa tips utgör betald marknadsföring. Summerar alla i en lathund här utan någon inbördes ordning och går in på detalj längre ned:


. Clas Ohlson hyra

. Blocket

. Facebook köp & Sälj / marketplace

. CC Build.se

. Tipp Tapp


Hyr och hyr ut!

Ett av de största miljö och klimatproblemen vi har är överkonsumtion. Vi köper för mycket saker vi egentligen inte behöver. När det kommer till bygg och renovering så finns en rad verktyg och maskiner som man kanske inte har behov av så ofta. Istället för att köpa in dessa så kan det vara en god ide att hyra. Motsvarande om du redan äger verktyg och maskiner så hyr ut dem när du inte använder dem! På så sätt sparar du både pengar och resurser. Här kommer några av våra favoriter

Hygglo är en tjänst där privatpersoner hyr ut det mesta. Allt från Tv-spel till olika maskiner.

Vi behövde tex en Jordfräs maskin för att rugga upp jorden innan vi anlade gräs. Fanns på bara någon km avstånd och kostade mycket mindre än vad stora maskinuthyrningsparker tar. En utmärkt plattform för att hyra saker till bra pris - om man bara behöver en skruvdragare för en dag till exempel. Framförallt - hyr ut dina egna saker du inte använder så ofta. Har man väl investerat i större verktyg så är det ju ett perfekt sätt att dem både kommer till användning och att man får tillbaka lite på sin investering genom att hyra ut den.


Allt fler företag hoppar också på trenden med att hyra ut, Clas Ohlsson och Bauhaus är några exempel på detta där man kan hyra verktyg istället för att köpa dem.


Köp Begagnat och sälj överblivet material


Blocket är ju en klassiker men Facebook har också seglat upp som en utmärkt plattform med en rad lokala grupper för köp och sälj. Bägge exempel har vi använt för att bli av med sådant som skulle rivas ut från renoveringen som det gamla köket och gamla 2-glas fönster vilket också sparat oss jobb. Köket fick köparen montera ned själv, stor svartvinbärsbuske vi inte ville ha kvar fick någon gräva upp och hämta, osv. - Istället för att det bara kastas. Det finns nästan alltid någon som vill ha, speciellt om det är gratis. Tänk att du slipper jobbet med att skicka det till återvinningen. Motsvarande har vi hittat en hel del material här- Bland annat stommar till garderober som vi sedan kompletterat med nya fronter och dörrar. Överbliven isolering, takpannor, marksten och även fyllnadsmassor är andra exempel på saker vi blivit av med via dessa tjänster och som kommit andra till glädje. För större volymer av byggmaterial och tex jordmassor etc. kan man även kolla sidan http://wwww.ccbuild.se/


Bortforsling

En del saker går ju dock oundvikligen till tippen. Här är det viktigt att saker återvinns på korrekt sätt. Har man mycket saker och vill vara säker på en seriös sortering så rekommenderar jag Starcycle som också har Stockholms kanske bästa flyttservice. Dem fixar allt inklusive hyra av container mm om det är riktigt mycket saker. Dessutom driver dem secondhanda.se som tar tillvara på det som kan sparas för dem som inte orkar ta tag i sådant själva.


För mindre bortforsling där lägsta pris känns prioriterat så är appen Tipp Tapp utmärkt. Alla användare är dock inte jätte seriösa så kolla betyg och omdöme först på den som hämtar. Här lägger man upp bild på det man vill bli av med och anger ett pris själv, och har man inte lagt ett helt oskäligt lågt pris så får man snabbt svar från någon som åter sig att hämta upp och åka till återvinningen med detta.



63 views0 comments
bottom of page