Det har hänt en hel del inom både teknik, design och hållbarhet gällande badrum de senaste decennierna, inte minst inom duschar. Detta inlägg handlar om trender, design, de senaste produkterna och hur man tänker miljö och hållbarhet när det kommer till duschen! Inlägget innehåller referenser till varumärken vi jobbar med och valt att inkludera i vårt ekohus projekt, men ingen referens utgör betalt samarbete.
Jag läste någonstans att badrummet är det nya köket. Det bekräftas lite av Trend Stefans analys av badrumstrender ni kan läsa om här. Stefan pratar om badrummet som ny social mötesplats -"kanske med plats för samtal och ett glas bubbel”. Det här kräver helst dubbla tvättställ och kranar så man kan prata, tvätta händerna och spegla sig samtidigt bredvid varandra. "Samtidigt finns en annan drömbild om det där stora, självständiga badrummet där det finns plats och tid för en själv, för wellness och yoga”. Det låter ju härligt, om man har dem ytorna för bägge scenarion kräver ju i regel ett större badrum.
Det är dubbelt av allt numera tydligen också. Förra inlägget pratade vi om att dubbla ugnar är tydligt trend i köket, något jag själv väger fram och tillbaka med fortfarande. Och i badrummet börjar det bli trendigt med dubbla duschar. Det har förstås hänt en hel del inom både teknik, design och hållbarhet gällande badrum de senaste decennierna, inte minst inom duschar som jag tänkte gå vidare inpå.
En allt annat än snålspolande dusch med gulnad duschslang i plast, plastmattor och duschdrapperer i plast fick vi se mycket av på 60-70 talet. Dessa inslag präglar fortfarande en hel del badrum, men i takt med ökat intresse för miljö i kombination med att många nya material har introducerats så fasas dock plasten ut i allt högre utsträckning (tack o lov).
Ingen plastslang förvisso men så här såg ”spa” avdelningen ut i Eco Now House 2 innan renovering. En liten inklämd bastu som mest fungerade som förråd, plastdetaljer, drapperi och icke snålspolande duschmunstycke, synliga rördragningar och halogen lysrörsbelysning tillhör vare sig det hållbara segmentet eller de badrumstrender vi ser 2020. Detta rum blev tvättstuga hos oss, vilket jag nog lyfter i nästa inlägg.
En utveckling vi också ser är allt fler väljer bort badkaret och satsar istället på en lite lyxigare dusch. Har man svårt att bestämma sig för lyxig dusch eller badkar kanske detta kan vara ett alternativ :)
I det lite lyxigare segmentet så ser vi att volymen i utrymme ökar även i duschrummet. Dubbla duschar, sittplats i duschen och andra trender gör att 90cm bred dusch inte nödvändigtvis är standard längre - 90 cm blev dessutom en standard först runt 90-talet, tidigare gällde 70-80 cm bredd i duschen som standard. Här antar jag att trenden kommer från de lyxigare duschkabinerna som var populära ett tag och de lösningarna man kunde hitta i kabinerna med tillexempel sittplats, färgad LED-belysning och/eller ånga, dem tycks nu ha flyttat ut från duschkabinen och in som fasta inslag i de moderna badrummen. En av aktörerna som tagit lyxduschen kanske längst och samtidigt lyckats behålla en hel del hållbara inslag är Grohe och deras Symphoni.
Tanken är att det ska vara som en symfoni av ljus och vatten men även ljud och doft. Inte mindre än sju olika typer av vattenflöden, Aroma terapi, musik, ångdusch skapar en upplevelse långt utöver det vanliga. Overkill kan tyckas men drömmen om ett eget hemma spa är en tydlig eskalerande trend, och faktiskt något vi tittar på hur man skulle inkludera med så klimatsmarta val som möjligt i vårt ekohus projekt.
Så vad finns det för hållbara inslag man kan titta på och bör tänka på när det kommer till dusch? Till att börja med förbrukar dusch mindre vatten än badkaret (om man inte duschar extremt länge) men duschen är fortfarande i regel den största förbrukaren av vatten i ett hushåll. En snålspolande dusch är således kanske steg ett att titta på.
Alla duschar tillverkade efter 2010 är i regel mer snålspolande än äldre diton, men det finns tyvärr ingen tydlig märkning som med diskmaskiner som anger hur mycket vatten dem förbrukar i genomsnitt per år eller per minut. En ofta förekommande siffra är att en ”vanlig” dusch förbrukar ca 12 liter vatten per minut, medan en dusch med Eco funktion förbrukar ca 7 liter per minut. När det gäller snåla blandare i handfat visar denna studie att ca 33% energi sparades. De första ”eko” duscharna som kom kändes ofta som att det inte kom något vatten ur dem, de duschade helt enkelt bara mindre, men mindre idag upplevs i regel ingen skillnad på en snålspolande dusch. I ekohuset har vi valt Grohe som leverantör, deras snålspolande sortiment heter EcoJoy. Systemet vi valde har en s.k Smart Control som gör det extremt lätt att justera värme och vattenflöde. Nu har jag inte provat ovan nämnda symphony dusch, men Smart Control är alla fall den klart skönaste dusch jag provat so far. Barnen som plötsligt blivit tonåringar nu tycks dela uppfattning för plötsligt duschas det väldigt mycket tycker jag panikartat. Som sann "eko-pappa” eller kanske bara Ove Sundberg -oroad över elräkningen (som inte matchar ekohusets mål. Än.) har jag därför börjat vakta utanför badrummet och bankar raskt på dörren för varje duschminut som går.
Så varför behöver man spara in på vattnet? Med tanke på att endast 3% av vattnet på jorden är drickbart och att det råder brist på dricksvatten på stora delar av jorden så är det så klart inte hållbart att duscha bort dricksvattnet. Eftersom de flesta gillar att duscha mer eller mindre varmt så måste vattnet så klart också värmas upp. Uppvärmning kräver energi och blir således en faktor för klimatutsläpp, men uppvärmt vatten kostar förstås också pengar. Att det uppvärmda duschvattnet sen bara åker direkt ut i avloppet är något den Svenska uppfinnaren Börje Wineström tagit fasta på. Han introducerade för ett antal år sedan duschvärmeväxlaren. Uppfinningen är ett rörsystem som fästs under ytan man duschar, det förutsätter således ett tråg eller en duschkabin. Det kan också fästas under ett badkar men funkar då bara vid duschning, den varianten inkluderade vi i vårt första ekohus projekt. Uppfinningen leder ut gråvattnet men återvinner värmen och förvärmer på så sätt duschvattnet. Det skall enligt tester spara mellan 30 - 50 % av uppvärmingen, eller som tillverkaren säger ”var tredje dusch gratis”. Produkten har låg kostnad (ca 3000 kr) och är relativt enkel att installera själv. Tyvärr kan produkten inte ligga direkt intill golvet om det är golvvärme varför den inte blev aktuell i vårt nya projekt, men vi tittar på att inkludera Börjes nyaste lösning som återvinner värmen från hela fastighetens avloppssystem.
En annan häftig dusch som jobbar med återvinning men av allt vatten är Orbital Systems.
Den återvinner 90% av vattnet och hela 80% av värmen enligt uppgift. Den måste dock planeras in i tidigt skede i renovering eller byggnation då det kräver en hel installation och specialdragningar. Ett annat sätt att minska mängden dricksvatten som förbrukas i duschen är att, om man är husägare, använda sig av en regnvattentank. Rainwater harvesting som det kallas på engelska är inget nytt fenomen, men tekniken har kommit långt från att bara inkludera en tunna som samlar vatten vid husets stuprör. Conclean heter företaget vi valde att jobba med i detta avseende, och dem förmedlar större behållare om flera tusen liter som grävs ned på tomten och som man sen leder allt dagvatten till. Det mest avancerade systemet, professional, kan kopplas till huset och VVS dragningarna så att tvättmaskin, diskmaskin, toalett och även dusch kan spolas med regnvatten istället.
En relativt dyr lösning för ett enskilt hushåll tyvärr men förhoppningvis något som fler bostadshus framöver i större utsträckning kan börja inkludera. Lösningen vi valde heter Garden comfort och gör alla fall att vi kan vattna trädgård, gräsmatta, fylla på poolen och använda utomhus duschen med återanvänt regnvatten. Utomhusdusch är förstås ett eget segment i sig och här finns ju nu flera varianter av soluppvärmda duschar. Vi valde våran från Demerx och rymmer ca 35 liter vatten som värms av solen utan el. Kopplad till regnvattentunnan blir den dubbelt ekosmart!
Det moderna badrummet och duschutrymmet har såklart också en designad golvbrunn. Funkar inte ihop med duschvärmeväxlare men smidigt och väldans snyggt. Vi valde golvbrunnar från Svensktillverkade Purus.
Ni vet väl att vi även har ett samarbete med byggföretaget som bygger Eco Now House? Vill ni skapa ett eget hållbart badrum eller beställa någon av de lösningar vi pratar om så kan man alltså kontakta oss om detta :) !
Comments