top of page

Prisbelönt byggmaterial:
"RUTTNAR"

Branschmediet Byggindustrin var först med att skriva om i januari 2021 att prisbelönade träprodukten Organowood 

blivit kritiserat . Vad var det egentligen som hände och kan vi fortsatt lita på miljövänligare träskydd i allmänhet och Organowood i synnerhet?

 

Västerås stad hade lagt det kiselimpregnerade virket i en badanläggning men hade upptäckt röta redan efter något år och efter sex år behövde allt bytas ut. Artikeln blev Byggindustrins mest lästa artikel vid tillfället. Materialet har tidigare både hyllats och ifrågasatts. 

Organowood är ett av flera miljövänligare träskydd som dykt upp som alternativ till traditionellt tryckimprengerad virke. Produkten är betydligt dyrare än tryckimprengerat, men likväl betydligt mindre kostsam än många andra alternativ som också utmålar sig som mer miljövänliga än traditionell tryckimpregnering. Organowood är ett Svenskt företag som vunnit priser  för sin produkt och miljöarbete, och var med i Jegrelius institutets uppmärksammade studie om Framtidens produkter som visades upp just på Eco Now mässan (2012). 

Jöran Jermer, tidigare forskare vid det statliga forskningsinstitutet Rise, har genomfört flera studier där man jämfört olika träskydd och har då varit kritisk till Organowood, det han tyckte att det inte gett samma fullgoda skydd. Det finns dock en viktig aspekt i det hela och det är att produkten inte kan ges ett fullgott skydd om man inte följer instruktionerna. Vad som missats dock är att man inte följt anvisningarna från Organowood och det är att sågsnittnen vid kapningarna måste impregneras.  

Motsvarande fel lyfts även i fallet i Västerås. Sen kan det förstås alltid förekomma måndagsexempelar men Organowood lämnar, förutsatt att du följt instruktionerna, 10 år garanti mot röta. 

Vår bedömning som även själva testat Organowood är att man kan fortsatt lite på produkten, men att man givetvis måste vara noggrann med att följa anvisningarna.  

Här kan ni läsa om studien i Malmö som testat flera olika träskydd. 

bottom of page