top of page

Kompositmaterial

Dekton

Dekton-Bathroom-Dekton-Liquid-Sky-blog-1-scaled.jpeg

Komposit innebär att man har blandat två eller flera material där resultatet får helt andra egenskaper än vad de enskilda ingredienserna/materialen har var för sig. En träkomposit till exempel består vanligen av trä och någon form av plast som ett skyddande översta lager som gör att träet bättre står emot röta och blekning. 

 

Kompositmaterial är vanliga för att skapa nya egenskaper hos produkter och/eller för att minska ett materials klimatpåverkan. I förpackningsindustrin har till exempel är växtbaserade material vanliga som komposit inslag för att exempelvis minska andelen plast. Här nedan lyfter vi fram några spännande kompistmaterial inom inredning och bygg.

dekton-radium.jpeg

Dekton (bilden ovan och till vänster) är en stor favorit som används en hel del i Eco Now House bägge husprojekt. Dekton är en komposit som består av bland annat aska, porslin och glas och kommer i flertal spektakulära färger och marmoreringar. 

En stor fördel med Dekton är dess motståndskraft mot fläckar, repor, syra, värme och kyla. Det gör att skivorna kan användas både ute och inne och till allt från bänkskivor och som alternativ till kakel och klinker. En annan fördel är att de går i stora format samt väldigt tunna skivor, tex som front på köksluckor. Hela produktionen är dessutom klimatkompenserad

Bambukomposit

Corian

bottom of page